用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普教中vs 廣教中
樓主: siumanma
go

普教中vs 廣教中   [複製鏈接]

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-1-21+16:13+作為

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+16-01-21+發表多左

SoLM 發表於 16-1-21 18:53
香港人幾時先明母語的重要!
算把la, 佢地唔會明ga la, han 番啖氣把la

SoLM 發表於 16-1-21 18:53
香港人幾時先明母語的重要!

我諗大部份做左父母個輩既香港人都係母語教學教出黎, 又點會唔明呢?

不過你都要接受未必個個都同你一樣覺得好重要.......

香港人最怕無得揀, 而且宜家大家都有得選擇未幾好

引用:+本帖最後由+Ivan_s+於+16-1-21+22:06+編輯

SoLM 發表於 16-1-22 07:41
選擇係重要,但真相也是重要。所以科學研究都指出母語的重要及成效。

...

如果所有科學研究都指出母語的重要及成效, d學校同家長又點會仲選擇選普教中呢? 無可能因為你覺得好, 人地覺得好, 就將佢加係別人既小朋友身上!

其實真相係點, 應該唔係o係研究報告睇出黎! 最真實既真相就係父母睇自己小朋友學習既情況, 作出相應既決定! 從來都唔會有一個單一既教育模式, 可以套用係全部小朋友身上!

Ivan_s 發表於 16-1-22 11:51
如果所有科學研究都指出母語的重要及成效, d學校同家長又點會仲選擇選普教中呢? 無可能因為你覺得好, 人地 ...
"如果所有科學研究都指出母語的重要及成效, d學校同家長又點會仲選擇選普教中呢?"

又唔係咁講, 好似好多研究都指出5歲(定3歲)不應接觸外語, 咪又係好多家長同D細路報5種話言, 又夠話唔好谷D細路, 果D谷到爆幼稚園咪又係越來越多人報, 根本D家長就係怕蝕底, 用普教中好似可以一雞兩味

回覆 NeoMom 的帖子

照你咁講, 三語兩文係咪一雞三味?

NeoMom 發表於 16-1-22 12:37
"如果所有科學研究都指出母語的重要及成效, d學校同家長又點會仲選擇選普教中呢?"

又唔係咁講, 好似好多研 ...

我又睇過D研究話小朋友細細個學外語係會好D...其實都真係睇你信邊個....

我自己個女就係幼稚園k2左右開始番馬騮樹, 睇英文卡通等等! 宜家P1英文已經算好talk得下...

慧眼看世界——兒童學外語

http://news.stheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=317014§ion_name=wtt&kw=13

兒童何時學習外語,已成為學者爭相研究的課題。不少專家相信三至六歲是黃金期,也有研究指出,十歲才學外語對大腦發育可產生積極作用。無論相信那項研究,關鍵都在於父母和學校能否創造合適的語境讓孩子發揮。

雖然教育界不鼓勵孩子一歲就上英語遊戲班,認為幼童吸收能力有限,學習成效存疑,可是為何香港家長仍積極為子女報讀有關課堂?因為他們真的看到孩子有進步。特別是立定心志讓孩子讀國際學校的家長,其子女在國際幼稚園的言語和認知表現,都較在單語環境成長的孩子佳。

無論歐美或新加坡,早已發現幼童愈早學習雙語,對語言、認知、記憶力、閱讀和社交發展都有幫助。雖說黃金期在三至六歲,然而孩子學習語言是先靠聲音、之後才理解字詞意思,並進一步明白語言運用;所以小朋友愈早多聽外語兒歌,經常身處外語的學習環境,就能提升學習外語的能力。

至於十歲左右學習第二語言的研究發現,學習過程須密集,情況就有如送子女到外國留學一樣。即使香港大部份小孩幼稚園開始已學習英語,但社會沒能提供合適的語境,加上父母施加太大壓力,令其害怕英語,以後的日子就會難上加難。

無論如何,家長要先讓孩子掌握母語,否則半英半中,反而有機會製造不必要的學障。

張慧慈

Ivan_s 發表於 16-1-22 15:04
我又睇過D研究話小朋友細細個學外語係會好D...其實都真係睇你信邊個....

專家說好是指早D學外語日後對外語掌握能力好D, 但DRAWBACK是影響小孩的語言發展, 所以你篇文章既作者到最後都係叫人先掌握好母語

Anyway, 我想講的是即使有好多野是PROVEN唔好的, 但家長為了怕蝕底所以都會去做, 另一例子係教育處講左K2及以下不適宜揸筆寫字, 但又有幾多人聽

回覆 NeoMom 的帖子

專家說好是指早D學外語日後對外語掌握能力好D, 但DRAWBACK是影響小孩的語言發展, 所以你篇文章既作者到最後都係叫人先掌握好母語
"So Cantonese, not PTH."

Anyway, 我想講的是即使有好多野是PROVEN唔好的, 但家長為了怕蝕底所以都會去做, 另一例子係教育處講左K2及以下不適宜揸筆寫字, 但又有幾多人聽

"I did, but has draw back as well."
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Ivan_s 發表於 16-1-22 15:04
呢篇都只係話3-6歲學外語,係學外語 (英語/普通話),唔係用外語 (普通話) 學母語既文字 (中文字),你搵到一個研究話用外語學母言既文字會好d再發上黎睇睇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:Ivan_s+發表於+16-1-22+15:04+我又睇

原帖由 MASAYA 於 16-01-22 發表
呢篇都只係話3-6歲學外語,係學外語 (英語/普通話),唔係用外語 (普通話) 學母語既文字 (中文字),你搵到一 ...
所以要講清楚那一種是母語,不論多少單程證,以粵語作母語的家庭始終是大多數!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-1-22+18:12+編輯

原帖由 punlik 於 16-01-22 發表

每個人可以為自己小朋友選擇適合的學校, 學校教學語言資料不 ...
因用咗普通話做書寫標準,朱古力錯,擦膠錯,雪糕錯,蕃茄錯!但用粵語標準全部冇錯!

siumanma 發表於 16-1-19 22:40
大家在揀小學時會考慮以上因素嗎?哪種語言學中文較好?
我小朋友幼稚園讀普英班,順理成章讀普教中小學

回覆 bubuG 的帖子

exactly!

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-01-22+發表本帖

我幾十年前廣教已經用冰淇淋,都冇話錯喎。

引用:回覆+bubuG+的帖子 我幾十年前廣教已經用

原帖由 teambuilder 於 16-01-22 發表

我幾十年前廣教已經用冰淇淋,都冇話錯喎。
我冇話冰淇淋錯!

‹ 上一主題|下一主題