用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢? ...
樓主: YmOra
go

假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢? [複製鏈接]

昨晚阿囡講,班同學已經討論考完試去邊度WET,暑假點過..我唉聲嘆氣,話都未放榜..點知阿囡話.仲有成幾十日,都無野做架啦,定晒架啦.洗咩日思夜想姐...放埋一邊啦..佢之前同我講,都係第二志願入既機會大D..到時點坐車返學呢...LUNCH行咁遠食飯都幾辛苦咁....
我....可能太個憂慮.....應該放開D?????

回覆:ydoris 的帖子

其實考完畢業試,小朋友去放鬆很正常,正如阿女講仲有幾十日,擔心都做唔到D咩,不如放鬆心情等放榜

引用:Quote:原帖由+bb560+於+15-06-04+發表下!

原帖由 CrabPincers 於 15-06-05 發表
你話呢

應該不太差的,但名次應該在我女之後,因為我女估晒佢前頭有乜人
咁,好老實講,我覺得佢喊得好無謂!佢如果真係想讀個間學校,米勤力D,考個頭三名返黎,我諗都可以攞黎轉個間學校啦!、、、化悲憤為力量嗎!

ydoris 發表於 15-6-5 09:09
昨晚阿囡講,班同學已經討論考完試去邊度WET,暑假點過..我唉聲嘆氣,話都未放榜..點知阿囡話.仲有成幾十日,都 ...

憂慮是正常,放開D亦好需要.
我囡囡現在正考緊呈一,我的心情也比平常緊張得多.

引用:Quote:ydoris+發表於+15-6-5+09:09+昨晚阿

原帖由 YmOra 於 15-06-05 發表
憂慮是正常,放開D亦好需要.
我囡囡現在正考緊呈一,我的心情也比平常緊張得多.
...
身邊的小五,小六家長,都處於緊張狀態了,但真是長路漫漫,適當的放鬆,真是需要的,尤其是小五家長,在自行選擇前,好似有很多嘢要考慮,但結果又不是自己可控制,加上身為父母的責任感,真係…大家加油!

STee 發表於 15-6-5 11:30
身邊的小五,小六家長,都處於緊張狀態了,但真是長路漫漫,適當的放鬆,真是需要的,尤其是小五家長,在自 ...

完全認同你所說.

路,的確慢長;
憂,無補於事;
鬆,智者之選。

互勉之!

ABC-DAD  啱!  發表於 15-6-5 17:37

如果是呈分試, 要絕對保持輕鬆和穩定的情緒, 千萬不能病, 愛心湯水係時候出動.

YmOra  絕對啱!  發表於 15-6-5 14:42

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

我係小五家長, 呈一星期三開始喇~~ 樓主呢個 POST 好好, 大家O既回應都比到好多啟發我, 我個囡係 B1B/C 之間, 所以我都有諗 B2A, 但我覺得最難係要揀一間 "適合" O既中學, 點為之適合, 其實我都好迷惘~~

我會卑我個女入適合的, 如B1A入B1A, 1B入1B, 1C入1C, 2A入2A 如此類推,
我自己都讀過書, 1A,1B唔係人人能適應, 我所見, 唔多人能省覺, 沉的人多

看了很多家長在此發言,我也想作一些分享!
自問不算是一個特別緊張的人,兒子沒補習而成績一直不過不失,所以對他升中也平常心面對!
之前因有住同區的表姐要升中,所以P4已帶他一同參觀本區中學,有得睇有得玩…當時自己心中已有一兩間心儀的學校,他當然不知又懵盛盛!
到P5,因知道囝囝屬B1b,所以在年尾時又再帶他往我心儀中學再睇,甜言幾句,希望能從而激發他以入讀這兩間中學為目標,努力考好呈一&二!最後他一直都能keep到成績,又成功入讀了我和他的第一志願中學。

chowkarman 發表於 15-6-5 16:31
我係小五家長, 呈一星期三開始喇~~ 樓主呢個 POST 好好, 大家O既回應都比到好多啟發我, 我個囡係 B1B/C 之 ...

好多謝你的回應和參與,我永遠都覺得一人計長二人計短,這樣問題就好易解決呢!

找適合的中學是不容易,但係為著孩子喺一定要做.我覺得可從幾方面多了解某中學,從而估計下孩子入讀後會否開心和使到有進步及成長等等.

小小分享,可從:
一,EK之"升中派位"和"中學交流"區得來很多寶貴經驗.
二,詢問小學老師,要不只問一位.
三,學校家長群,自己本身這屆家長和前兩屆家長也請教下.
四,聽該中學之簡介會,找緊對方校長和老師諮詢一番,也要找來中學生問問,想辦法向簡介會當日之服務生中找來一兩位是來自貴小學畢業的中學生傾下更好.
五,多上該中學之網頁,了解學校的所有,集齊所有疑問在簡介會一次過解開.
六,上網找該校之相關新聞和影片.
七,老土方法,到該中學附近觀人(學生),最好也在放午飯時,在食肆裡無聲無色地坐在隔離觀察,如果該中學有大哥哥大姐姐關顧計劃,就更可以在九月初親眼看見他們如何帶中一新生去食飯了.

點點滴滴就能成為一整,了解就見完整了.

也許未必盡是啱你用,但希望可以作為參考和刺激你思考.thx.

Yanamami    發表於 15-6-5 18:41

MM1155 發表於 15-6-5 17:51
自問不算是一個特別緊張的人,兒子沒補習而成績一直不過不失, ...

非常感激你的分享.

你的成功可讓我們新丁一族參考,你好有計劃呀!

可否多分享一些,最後你囝囝是以B1b成績入讀了一間B1幾的中學呀?是去到哪一類呢?高一線中學/同程度中學/輕鬆點中學呀?孩子在該中學成長是否好受類別不同而有所不同呢?

thx.thx.

YmOra 發表於 15-6-5 19:03
非常感激你的分享.

你的成功可讓我們新丁一族參考,你好有計劃呀!
自問原先沒特別計劃兒子升中歷程,只是剛好有表姐升中才像烏蠅亂撞。
兒子是以1b成績入讀坊間稱的1b中學…因身處多英中的區分,心想只要抽簽避開多人選的1a熱校作首選,基本上都必入b1,何況我們心儀的又正是區內的兩間1b,所以順理成章的都以此兩間學校作自行和甲乙一二,希望合程度和讀得舒適!
另要提醒各家長,每間中學的學習模式皆不一樣,而且DSE成績好並不代表你的小朋友都一樣好,多人入八大都不一定有你份,所以找一間適合的才最重要…

YmOra  謝謝補充,幾好的策略.thx.  發表於 15-6-6 06:15

隨緣吧, 1B生本應上1B中學, 如果能上1A算你好彩 1C也是你的福分

Yanamami  是的  發表於 15-6-9 07:58

我個女, 估計Band1b成績, 等緊派位。我由三年級已放手無跟佢功課及考試,只會提下佢考試要溫習。同佢都係要求不高的人,唔好太大壓力會好D。所以第一志願係Band1b,第二志願係Band1C,第三係BAND 2A。(雖然老師覺得第一位可放BAND 1 A ,但我同個女都唔想。而點解第三志願係2A,就係因為怕黑仔,隨機號碼唔好,都入返間BAND 2 有英文班的中學。

YmOra  希望你囡囡入到第一志願.  發表於 15-6-9 13:18
Yanamami  今年出生率低,禁保守呀?  發表於 15-6-9 07:59

MM1155 發表於 15-6-5 17:51
自問不算是一個特別緊張的人,兒子沒補習而成績一直不過不失, ...
咁你地第一志願中學都係b1b 嗎?有無一刻想跳船報考直資?

MM1155  沒有!已做好自己,所以順應天意!  發表於 15-6-11 18:49

剛剛教完第一次呈分試,想請教各位,學校會否公布學生的Banding給同學仔知呀?thx.thx.

YmOra 發表於 15-6-12 10:17
剛剛教完第一次呈分試,想請教各位,學校會否公布學生的Banding給同學仔知呀?thx.thx. ...
會呀﹗

YmOra  thx.thx.  發表於 15-6-12 10:39

醒目開學勳章

引用:自行1a;+抽獎1b

原帖由 hktraffic 於 15-06-02 發表
自行1a; 抽獎1b

名校出名, 因為家長也有出一分力, 我認為B1A/B/C既學校, 只要學生能努力學習, 就算哪一間學校快能保持在上游,
囝囝也算是B1A學生, 但我選了一間B1B直資英中學校, 用意是他讀書不會太吃力, 如果他仍保持上游位置, 讀大學時也會入到3大, 中四選心宜科目機會也會大一點.
讀書是一條漫長既路, 贏在起跑線不是我杯茶

MM1155    發表於 15-6-23 15:36
happy+    發表於 15-6-23 13:26
‹ 上一主題|下一主題