用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢? ...
go

假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢? [複製鏈接]

如題,向大家請教,尤其是一班已有多年中學經驗的家長們,謝謝!

Band1b學生 選擇一間Band1a中學,看高一線好嗎?
Band1b學生 選擇一間Band1b中學,切合一些好嗎?
Band1b學生 選擇一間Band1c中學,輕鬆一點好嗎?

請大家慷慨解囊地分享,讓新丁的我能夠獲益甚多.thx.thx.
   12    0    1    0

自行1a; 抽獎1b

YmOra  明白,先進取後保守.thx.thx.   發表於 15-6-3 09:52

回覆:YmOra 的帖子

要看小朋友性格才可決定。比多些資料,男或女生等等。

回覆:YmOra 的帖子

高一線,抽獎b1a, 自行看自己什麼料子先行

YmOra  thx.thx.  發表於 15-6-3 10:00

女生,英文强,揀band1a女津校。F1/2入中文輔导班,但可能英文ok,越讀越順到高中,年年進步中(中文継續唔掂),老師眼中好学生。其实如果讀書态度好加上英文好,小学係中等生,上到band1a中学(地区)未必唔得,事关讀書方法完全唔同哂~

人望高处,水向低流。Band1中学生揀1a校唔过份,1c揀1a校可能吃力。中学朋輩影响大,如讀書気氛好,近朱者赤。

我覚得如英文好,事半功倍,唔怕入1a校。

回覆:假如孩子是一個Band1b學生,你會怎樣選擇呢

如果小學時係輕輕鬆鬆嘅1b學生,贊成揀1a中學可以俾佢多啲推動力向上游。

如果小學時已讀得好辛苦,我會提議佢揀1b1c中學,等佢讀得開心啲!

HJ6153 發表於 15-6-2 22:50
要看小朋友性格才可決定。比多些資料,男或女生等等。
謝謝你!

性格尚算OK,分別在Band1a/b/c皆找到合適的中學,就只是單單想分析下入邊類中學會較好,因為未曾行過的路好想過來人給予寶貴意見,到底更上一層呀?!還是切合能力就夠呀?!又還是輕輕鬆鬆無太大壓力會好D呢?!

Yanamami 發表於 15-6-2 23:06
女生,英文强,揀band1a女津校。F1/2入中文輔导班,但可能英文ok,越讀越順到高中,年年進步中(中文継續唔掂 ...

謝謝你的寶貴意見呀!

我認同英文底子好會係信心的根源,完全認同越讀越見順利,你的實況好有參考價值呀!可讓我從這角度看看Band1a中學是否也可以給予女兒試試.thx.thx.

Band5 發表於 15-6-3 00:27
如果小學時係輕輕鬆鬆嘅1b學生,贊成揀1a中學可以俾佢多啲推動力向上游。

如果小學時已讀得好辛苦,我會提 ...

多謝你的意見.

女兒的小學未見辛苦,所以你說的也對,我曾經也是這樣想,讓她去到B1a中學由老師推動,學懂這才是真正的認真學習.

王國會長

YmOra 發表於 15-6-2 22:25
如題,向大家請教,尤其是一班已有多年中學經驗的家長們,謝謝!

Band1b學生 選擇一間Band1a中學,看高一線好嗎 ...
要看實際是那間學校了, 我知有些B1C 中學但非常谷學生, 一點也不輕鬆

Yanamami  Exactly~  發表於 15-6-3 10:39

YmOra 發表於 15-6-2 22:25

Band1b學生 選擇一間Band1a中學,看高一線好嗎 ...
真係睇好多情況, 性格, 所選的學校而定

瑩瑩老豆 發表於 15-6-3 10:31
要看實際是那間學校了, 我知有些B1C 中學但非常谷學生, 一點也不輕鬆

多謝你的意見先.

認同所講的,所以我會盡量搜集資料撇除一些只會谷但又無指導學生的B1c中學.

順便請教下,你認為:

B1c的聖嘉或銀禧是否只會谷得好辛苦好辛苦的中學呀?我正在多了解緊這兩所中學... ...

thx.thx.

chocolatebean 發表於 15-6-3 11:00
真係睇好多情況, 性格, 所選的學校而定

謝謝你的回應先.

我都明白單睇這點是很難作出全面的決定的.但是,真係好想聽多D已有多年經驗的媽咪和爹哋分享,他們當年是看高一線呀?!還是找間切合或輕鬆就夠呢?!經過咗咁多年,他們的寶貴結論必定是我們一屆又一屆的新丁家長們的明燈呢!

我朋友個女, 估計小學Band1b成績, 鬥心強, 自我要求高, 派位入band1c校, 好谷好多功課, 要做到十一二點. 佢在精英班名列前茅, 英文全級第一, 暑假比學校選左去美國交流. 看來前景會很不錯.

我個女, 小學Band1b成績, 入讀band1a校, 校風很好, 有叻同學亦有不少勤力學生. 學校功課不多, 佢自己讀得唔算辛苦, 知道一山還有一山高, 開始識得比心機讀書. 成績比開學時有進步.  佢搵到定位, 在班務, 課外活動, IT, 閱讀等表現優秀, 整體讀得開心.

個人覺得, 入Band1a/b/c都可以搵到適合自己走的路, 主要看性格, 也要看學校的特質, 例如是學業型還是活動型, 對家長學生支援是否足夠, 是否能給予學生機會, 老師的愛心和包容等等. 如果學生和學校配合, 定能投入學校生活, 並且能夠持續進步.

MASAYA  做到十一二點   發表於 15-6-3 12:14

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 15-6-3 11:37
我朋友個女, 估計小學Band1b成績, 鬥心強, 自我要求高, 派位入band1c校, 好谷好多功課, 要做到十一二點. 佢 ...
你朋個女初頭入左b1c 有無好難過好似世界未日甘? 點解唔插去b1a學校? 好少人甘正面睇b1b入b1c,好似會覺浪費小朋友甘

ernestchow 發表於 15-6-3 11:56
你朋個女初頭入左b1c 有無好難過好似世界未日甘? 點解唔插去b1a學校? 好少人甘正面睇b1b入b1c,好似會覺浪費 ...
係第二志願, 所以唔會好似世界末日咁. 但我都唔知點解佢唔叩門. 聽聞話佢女聽講成績比佢差的同學仔叩入佢第一志願的1A校, 都有少少唔開心, 但佢正能量驚人, 話只要在學校keep全級十名內, 咁同入1A校無乜分別. 佢講得出做得到.

kin818kin    發表於 15-6-3 17:23

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 15-6-3 11:37
我朋友個女, 估計小學Band1b成績, 鬥心強, 自我要求高, 派位入band1c校, 好谷好多功課, 要做到十一二點. 佢 ...

感激你的詳盡分享,使我了解得多了.謝謝!

我認同你話"入Band1a/b/c都可以搵到適合自己走的路",
你一語到位,你提醒我"能夠持續進步"的重要性.thx.thx.

palmchristy 發表於 15-6-3 12:00
係第二志願, 所以唔會好似世界末日咁. 但我都唔知點解佢唔叩門. 聽聞話佢女聽講成績比佢差的同學仔叩入佢第 ...

你又點睇佢入b1c? 會唔會覺浪費左佢?如你呢入左b1c又會唔會世界未曰甘?

ernestchow 發表於 15-6-3 12:09
你又點睇佢入b1c? 會唔會覺浪費左佢?
第一反應是佢會讀得好輕鬆. 但事實是課程要求令佢無得輕鬆.  所以, 我睇法唔重要, 佢個女是否看得通最重要.
佢女在該校得到重視, 家長應該會很安慰. 而且相信到升中四會選到自己想讀的科.

‹ 上一主題|下一主題