用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日叩門面試問題....
樓主: 2LittleMonkey
go

今日叩門面試問題.... [複製鏈接]

油天我唔敢講. 不過昨晚剛重看"絕世好賓", 劉青雲如何 IN 得成做梁詠琪保鑣呢份工, 我即時想起許多直資私校, 甚至幼稚園考學生, 唔係話做到老師要求, 答晒問題正確就叫好, 仲有好多因素架.

祝大家如願!

回覆 57# 2boysmami 的文章

唔好自責啦,電光火石間要答中學校啱聽嘅嘢好難架,唔通面試班要加埋家長一齊操會好D?

咁我都知, 未必答中哂就收, 真係唔知收生定義係點, 為有睇下個小朋友同呢間學校有冇緣啦 !

Agree!盡人事,聽天命啦。

咁你小朋友而家on hand有邊間收?  你小朋友咁叻, 今年唔得出年考插班, 一定有好學校收架 !  加油 !

原帖由 2boysmami 於 11-6-12 11:34 發表
我仔唔係讀九龍塘的幼稚園,而面試就係上年個d直資同私校。

我昨晚又失眠,一諗起自己答到一塔糊塗我就好嬲自己。

無奈一間都無,但佢好多有2n in 而最後全部冇offer,而家仲要派左去一間無人比到資料我的學校,上佢網資料唔多,bk又冇人答,我已經in左佢第一二志願,第一個間佢即時有得見埋校長,但講緊係大約有四百令五有人見,我估有一百人見到校長,第二個間又係人山人海,每個好快見,十至十五分鐘,問左幾條問題,個個出黎都話識答,我仔都話好淺,所以好質疑佢地係內定咁,好慘呀我,其他我冇揀佢地為第一志願,應該 in都唔會我in, 我乜都冇啦,如果一二都唔收,可能就被迫讀派個間,到個時,我估我會繼續食唔安訓唔著直至小二走到。我玩左lee個game足足一年,真係冇諗過會去到咁地步,雖然tsl我有報但太多人爭,我以前對我仔好有信心,而家唔係冇信心而係認命,最無奈我個仔係好鐘意讀書,我而家上緊網同看電視,佢就自己看緊書,我要做既野亦都已經全部做晒,多講一句,我仔係一個正常小朋友,introduce yourself個間,我地係門口等時,個校長行過,仲同我仔傾左幾句仲話佢幾靚仔,之後仲問我仔個編號,不過唔知係咪個個都係咁講,無奈我累事http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/cry.gif我相信之前唔成功可能係佢未成熟,佢上年仲係好bb

原帖由 overview 於 11-6-12 17:13 發表
咁你小朋友而家on hand有邊間收?  你小朋友咁叻, 今年唔得出年考插班, 一定有好學校收架 !  加油 !

囝囝的圖畫是收咗, 他是三樓女老師, 但其實我回答得唔好, 都係

唔好傷心,我一定答得比你差,冇人衰得過我

原帖由 TTMA 於 11-6-12 18:28 發表
囝囝的圖畫是收咗, 他是三樓女老師, 但其實我回答得唔好, 都係

其實好多學校係唔要你填係第一先有機會, 有啲佢講就咁講, 到真正選人時都係睇合唔合心水.  就算係咁, 一試無妨.  老實講, 邊有咁多第一志願, 對不? 好簡單, 你叩跨區, 你有幾多個第一志願可填?  

香港九龍咁多學校, 在大抽獎之後啲家長又轉來轉去, 私校, 直資, 官津都會有人唔要學位, 你不如珍這一二個月狂揾學校, 雖然未必有一線如油天, 但要找一間唔錯的真的有機會, 好多媽咪到暑假完時都會叩到2,3間在手, 但首要果素是: 努力加努力! 請快交多幾間portfolio 或寫信好過怪自己...叩門甚至可以在開學後都可成功.

你的孩子你自己唔盡力幫就冇人幫, 加油!

原帖由 2boysmami 於 11-6-12 18:19 發表
無奈一間都無,但佢好多有2n in 而最後全部冇offer,而家仲要派左去一間無人比到資料我的學校,上佢網資料唔多,bk又冇人答,我已經in左佢第一二志願,第一個間佢即時有得見埋校長,但講緊係大約有四百令五有人見,我估有一百人見到 ...

其實我有,我寫左好多信去之前個d直資私校,我而家就係等消息,我亦有周圍報,但真係好多唔揀佢,真係冇得in,好變態,一係就撞期,仲唔比改時間,雖然好灰,但我仍然會堅持到最後,我仔今次對搵學校真係冇乜運

呢個時侯應發多些portfolio, 點解?  因為好多官津開始睇portfolio 及 in 人, 你唔發到佢手上, 到佢完成選學生, 都接近已經放暑假, 到嗰時機會細好多了...

你如果只叩番之前玩過的學校, 機會未必好大, 如kts, 陳守仁都是熱校, 你叩極都仲有幾佰人同你爭, 你不如去教育城一間一間咁去睇, 有冇合心水, 有就唔理咁多, 去咗portfolio先算..好似揾工咁, 你衰幾十次唔緊要, 一份請你就得...

http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?Dist

遠啲其實唔緊要, 有好學校, 辛苦啲都值.

插小二對你不是一個好選擇, 點解? 如果你本身的學校冇人識, 咁你點俾你想插的學校佢覺得收了你會提升佢間學校實力? 好多時連見都冇都見? 如果可以的話, 最好小一入學攪掂佢.

當然最希望你幾日後收到好消息.

原帖由 2boysmami 於 11-6-12 18:57 發表
其實我有,我寫左好多信去之前個d直資私校,我而家就係等消息,我亦有周圍報,但真係好多唔揀佢,真係冇得in,好變態,一係就撞期,仲唔比改時間,雖然好灰,但我仍然會堅持到最後,我仔今次對搵學校真係冇乜運 ...

I know it's tough.  But don't worry too much.  There're loads of people holding onto a few places and when they give up those places, there will be more options opened to you all.  Some of my friends got  calls from APS, Ying Wah, GHS ....... right in the middle of September.  So never say never!

其實2間油天收幾多叩門生 ??

我囡囡當日見男老師都無收張圖畫, 老師只說圖畫畫得好靚.
第一條題目用英文介紹自己, 囡囡答完, 老師回答還有沒有? 對一個K3的學生來說都叫難答.
第二條問我囡囡讀那一間幼稚園?
第三條問如遇陌生人打電話來應該怎樣做? 我囡囡答不可以比爸爸, 媽媽手提電話及屋企地址給任何人. 跟住老師回答還有沒有其他? 整體上我覺得囡囡答得都唔差...你想一個K3的學生怎樣回答.
第四條問張圖畫內容
跟住同家長傾計?

原帖由 2boysmami 於 11-6-12 18:43 發表
唔好傷心,我一定答得比你差,冇人衰得過我

唔洗驚!
你囝囝係官津校黎講已屬於超班.
你ge對答對學校黎講只屬參考.
以你囝囝ge表現, 一係你囝囝學習能力強, 一係家長付出了很大ge心血教導or付出了很多金錢培養.
就算是旦一點, 已足以令官津教收你囝囝.
加上如果你囝囝在interview 時, 能表現出有禮貌的行為.
一定不用擔心.

你囝囝好叻呀, 識答咁多問題, 仲回答得好好, 你要對你小朋友有信心呀, 加油...............
我同你的情況一樣呀, 又係之前考直資私校都冇2n in, 我小朋友冇論係學校, 返興趣班, 家長同老師都讚佢識好多野, 表達能好強, 仲叫我一定要間一間程度高的學校比佢, 唔好晒左佢喎, 咁又點??? 結果都係冇offer...........欠左啲運氣, 我都唔咁心呀....
今次派位又係派得唔理想, 宜家都扣左幾間學校, 等消息或等in, 我地都一樣冇運氣, 唯有靠小朋友的實力.....
我信家長多年的付出, 教好小朋友, 我地一定會搵到心儀學校, 你都要加油...... 一定有好消息等著來...

原帖由 2boysmami 於 11-6-12 18:19 發表
無奈一間都無,但佢好多有2n in 而最後全部冇offer,而家仲要派左去一間無人比到資料我的學校,上佢網資料唔多,bk又冇人答,我已經in左佢第一二志願,第一個間佢即時有得見埋校長,但講緊係大約有四百令五有人見,我估有一百人見到 ...

回復 3# scmail 的帖子

Hi scmail,
我囡囡又係問呢d, 你話個老師冇收你幅畫, 咁係唔係佢叫你囉番幅畫定係你自己囉走咋, 因為我地都係男老師見, 不過佢冇叫我地囉走, 而我囡囡又冇主動囉走, 就咁放係張table 度咋

我囡囡一直都囉住幅畫, 男老師送我們出門口, 我囡囡同男老師說byebye...無叫囡囡放底幅畫

原帖由 森森美 於 11-6-13 09:50 發表
Hi scmail,
我囡囡又係問呢d, 你話個老師冇收你幅畫, 咁係唔係佢叫你囉番幅畫定係你自己囉走咋, 因為我地都係男老師見, 不過佢冇叫我地囉走, 而我囡囡又冇主動囉走, 就咁放係張table 度咋 ...

回覆 66# 2boysmami 的文章

Hello!2boysmami,
你的情況很像我去年一樣,叩門學校係真係你估唔到的。我仔去年無私/直資校係手,大抽獎去咗間唔記得幾多志願的,交表去叩十幾間學校,好似癲咗咁,仲只得幾間有得見,正如其他家長所講,再加寫哂信,加多幾份肉緊,最後只得一間好似係選校時排第7定第八的學校收,當然這間並不是我喜歡的,只是好過無啦。最初真係以為全軍覆沒的,但係最後竟然比第二心儀的學校收咗,間學校打比我時,我真係開心到喊咗出來,仲要係好多人面前。而我仔其實是經過面試後,排在後備生第7位的,當時真係好多人in的,我相信有過百人。所以唔好灰心,努力。

回覆 2# scmail 的文章

Hi Scmail,

咁可能係我地冇囉幅畫走咋, 咁你之前有冇backup呀?
‹ 上一主題|下一主題