用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智 vs 聖羅撒
樓主: kitmay
go

上智 vs 聖羅撒   [複製鏈接]

jigsaw 發表於 18-9-9 21:13
點解咁多叻嘅會走,叻嗰D又去咗邊?……人地好心答完一大輪,原來版主自己個女本身係聖小學生?(佢起初真係 ...

溫番d posts..

作為外人,坦白講我都感覺唔多舒服...

尤其見到呢條問題...  "點解咁多叻個批會走"

( 喂!你都已決定外闖,講到明眼尾都唔會望吓書院㗎啦! )

Ktfk 發表於 18-9-9 21:43
溫番d posts..

aa06 發表於 18-9-9 15:43
回覆 Yanamami 的帖子

上智理強文弱, 是否學校較注重理科? 或理科老師較好?
上智文科絕對唔弱,只係數理更出衆

Ktfk 發表於 18-9-9 21:43
溫番d posts..

作為SRL小家長既我絕對唔舒服!人望高處人之常情,但唔需要把書院vs 一間又一間,評輪一餐之後話唔心儀書院。

書院雖然唔係band1A中學,但當日自己點解會抽SRL小?多少都因為有書院back up掛,今日知道小朋友成績出眾,就擺書院上網評頭論足之後話唔心儀,同踩一腳有咩分別!

老實講大女都冇上書院,但自己都會想見到書院好。

jigsaw 發表於 18-9-9 22:12
上智文科絕對唔弱,只係數理更出衆

其實,根本唔應該同一間有直屬小學既中學,去直接做學術比較。直屬中學收生意向,根本就並非只單純追求學術上成績,否則,應先排除收番自己小學部既B2生。非直屬中學,某程度上已係擇優而取,況且Banding上係取決於中英數為主,佢哋D學生英數較好係可以理解既~~~

mcl203 發表於 18-9-9 22:31

其實,根本唔應該同一間有直屬小學既中學,去直接做學術比較 ...

對唔住,我並沒有將上智同哪間中學比。如你看看前文係有人問點解上智文弱理强,我只係講番上智文科絕對唔弱(不可以用弱形容,佢DSE中英文科都好好,以我所知佢中英4以上成績有around70%以上),只係數學更出色!
我覺得你呢段回覆應該以獨立post去回答某d人,而我係認同你

kirstyau 發表於 18-9-9 22:25

作為SRL小家長既我絕對唔舒服!人望高處人之常情,但唔需要 ...

我地當年教我小朋友,人不可能忘本,若面試校長問為何選我校,我提佢謹記不能為提高取錄機會,去間接貶低母校~~~

結果,真係有問,佢答我係欣賞你校學生係運動場既拼勁和決心,所以我想入讀你校,若我只為成績,我係會原校升中,我校中學係一間好好既中學,佢一樣教得好我~~~

校長既反應係,即回,你學校教得你好好~~~

jigsaw 發表於 18-9-9 22:47
對唔住,我並沒有將上智同哪間中學比。如你看看前文係有人問點解上智文弱理强,我只係講番上智文科絕對唔 ...

我明,只係借下位講下啫~~~

limehouse 發表於 18-9-8 17:27
回覆 greentea000 的帖子

我自己就覺得師資都重要,始終大家都係band one學校,聖羅撒過往DSE英文同通識成 ...

我唔知其他人,我個親戚女同同事女,已經揀左聖羅撒做其中一間自行。突然見EK資訊呢間理科比預期差好多,兩個都無去面試。

JE0608    發表於 18-9-10 11:51

mcl203 發表於 18-9-9 22:56
我明,只係借下位講下啫~~~

回覆 mcl203 的帖子

完全明白你所指 ..

兩間學校成績嘅粗畧比較,好多時收生條件同質素都不大相同。要control environment 近似先 vs. EK一定少好多話題同樂趣。

打個比喻(無意冒犯),DGS 嘅成績夠 win 某某band 1 中學幾條街,又有幾多人認真去reflect 埋同計清楚兩間中學收生條件及質素不同,某某band  1 中學又有幾多是靠抽入?又有幾多是band 2 生?就算揀個部份,大家都唔係揀緊同一set 嘅質素。

要科學化d,起碼要比較埋 pre S1 成績,計下增值。到時又好複雜。

不過你提醒咗,SRL 小學嘅出品英文質素一向咁高,比較SRL書院英文科 DSE 成績嘅時候,要discount 番佢先!

Ktfk 發表於 18-9-9 23:47
回覆 mcl203 的帖子
所以...我係認同你想讀...佢又收你...自己認為OK咪試下囉
就算99% 3大率...偏偏果1%少數民族就係你...都唔關你事
數據参考下係好既...但唔使太認真 ~~~

mcl203 發表於 18-9-9 22:55
我地當年教我小朋友,人不可能忘本,若面試校長問為何選我校,我提佢謹記不能為提高取錄機會,去間接貶低 ...

冇錯,做人唔可以“忘本”。

mcl203 發表於 18-9-10 00:04
所以...我係認同你想讀...佢又收你...自己認為OK咪試下囉
就算99% 3大率...偏偏果1%少數民族就係你...都唔 ...

Arouse interest 想讀之前. .

咪就係睇下、比較下學校往績同其他有關條件,跟住併下自己條件囉 ....

greentea000 發表於 18-9-9 23:00

我唔知其他人,我個親戚女同同事女,已經揀左聖羅撒做其 ...

以2017年為例:
達4級

上智中英數通   53/81.5/93.4/58.9聖羅撒 中英數通 55.1/83.8/54.4/78.7

其實聖羅撒普遍主科成绩係比上智好dd(但其他科目上智非常透明,聖係冇公佈)。
但以通識同數學比較明顯,通識聖高20%,但上智數學比聖高40%!
我意思係大家都係band one生(當然上智係全band one生, 假設St rose有70~80係band one生(但St rose可以令學校LS科達4级成績有78%!LS其實唔易考,都要有一定分析力)

即係兩班學生智商上差唔遠,入得band one,我相信主科成績:中英數,甚至其他科唔會低,頂龍有一科副科偏低。

但點解大家通識同數學差距咁大,特别聖羅撒D數同上智爭成40%?

佢哋宜家唔同HKCEE年代,到個细路F3已經大致睇到佢文/理邊邊強去選科。

假設將聖羅撒同上智通識(其實數學明顯D),由初中交换敎,我有理由相信聖羅撒D學生數學成绩可以拉高起碼10~20%,唔會差到宜家咁懸殊

無意冒犯,只係想講我覺得小朋友潛力無限,撇開级頭/資優嘅細路,假設大家智商相若,兩間又係女校,背景亦差不多。所以我深信上智對於敎理科,特別數學係有一套,而聖羅撒敎文科又有一套,亦即係師資同學校敎學方法/支缓,其實係好重要。
以我個女為例,阿女英文唔錯,相對數學弱D(但係亦唔差),上智阿女入到second in,但最後始終同上智無緣,但我都好鍾意聖羅撒,因為有英國文學。
不過如果兩間任我揀,我反而會想佢入上智,正正係阿女語文本身强,數學偏弱,我會希望佢入上智,改善佢數學。佢本身係一個band one生,智力ok,初中如果有一間敎數學好嘅中學guide住,我深信學校一定幫到阿女。個人覺得,以上智同聖羅撒為例,又以我自己為另一例,又針對數學嘅話,應該唔存在個细路數學強所以响初中就因為間學校數學勁而入去讀,而令到間學校收唔到数學好嘅學生而陷入惡性循環困局。

Ktfk    發表於 18-9-10 07:51

limehouse 發表於 18-9-10 01:46
以2017年為例:

上智中英數通   53/81.5/93.4/58.9聖羅撒 中英數通 55.1/83.8/54.4/78.7

總結:我身邊數强既唔去聖羅撒,你女數弱都唔揀聖羅撒。

greentea000 發表於 18-9-10 02:20
總結:我身邊數强既唔去聖羅撒,你女數弱都唔揀聖羅撒。

咩你咁理解?!
我個女英文好,但數學偏弱!你覺得一個band one生數學會弱得去邊?

同埋聖羅撒係我自二選擇嚟

都好嘅,你起碼唔會再覺得什麼自己某科叻就要揀嗰科叻嘅學校,什麼學校只收到某科強嘅學生,而令到學校回天乏力?!咁你都get到小小point嘅。

jigsaw 發表於 18-9-9 22:47
對唔住,我並沒有將上智同哪間中學比。如你看看前文係有人問點解上智文弱理强,我只係講番上智文科絕對唔 ...

講文科弱,係History, Geog, CHis既DSE成績同PhyChemBioM1M2比吖~强弱係相对比較,講紧自己学校理比文DSE成績强。

kirstyau 發表於 18-9-10 00:09
冇錯,做人唔可以“忘本”。

樓主仲係唔記得我地校訓係~忠誠仁愛。

回覆 aa06 的帖子

比學校揀,最好梗係文科理科都一樣強啦 .

文強理弱或理強文弱呢個現象我認為好多因素在其中。

首先,某科某些資深老師或學校教學方法確是有d心得。

另外,好多時制度上係易做成傾斜,因成績好嘅學生一般係有優先選文或理嘅。基本上叻呢批讀文或理都比遜一批同學會有較好成績。

當時社會風氣、大學熱門科、畢業出路會影響選科決定,同學朋輩影響可能更甚 。當其他同學仔擔心成績未夠好未必選到理科時 (例如) ,而你成績好卻可以優先揀,選擇時或多或少有傾向性。

隨後的師弟妹又會參考下師兄姐成績 ,家長又會覺得有好往績便是教學質素較有保證,(惡性)循環.....

按粗畧了解,SPCS 同 HYS 都係理科成績出眾d。

‹ 上一主題|下一主題