用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智 vs 聖羅撒
go

上智 vs 聖羅撒   [複製鏈接]

兩間都是天主教女校,比較二者的收生要求及學術表現,banding是否一樣?邊間好D
   5    0    1    0

kitmay 發表於 18-9-7 15:04
兩間都是天主教女校,比較二者的收生要求及學術表現,banding是否一樣?邊間好D ...
聖羅撒有直屬小學, 流出既位唔多喎。

kitmay 發表於 18-9-7 15:04
兩間都是天主教女校,比較二者的收生要求及學術表現,banding是否一樣?邊間好D ...
1間B1a〈上〉,1間B1b〈聖〉。講名氣一定係上智勝。上智基本上收的都係B1生,聖羅撒收的大多係自己學生(B1~B2都有),但2間DSE成績又唔係相差好大。

熱媽 發表於 18-9-7 16:03
1間B1a〈上〉,1間B1b〈聖〉。講名氣一定係上智勝。上智基本上收的都係B1生,聖羅撒收的大多係自己學生(B1~ ...
聖羅撒收的大多係自己學生(B1~B2都有),但2間DSE成績又唔係相差好大 ===> 咁即係聖羅撒勝

little_yolky 發表於 18-9-7 16:29
聖羅撒收的大多係自己學生(B1~B2都有),但2間DSE成績又唔係相差好大 ===> 咁即係聖羅撒勝  ...
唔係,上智成績的確係聖羅撒之上。

按成績

英、數、理一向成績唔錯。

聖  
英、通好似更理想,反而數一向是相對明顯較弱。 理科也差一點。

Ktfk 發表於 18-9-7 16:53
按成績

呢個係真,聖的數學一向較弱,所以理科成績唔靚仔。

$

Deleted

jigsaw 發表於 18-9-7 17:18
聖羅撒像—般傳統女校—様有英國文學(全港好似得十數間有),上智無。
雖然去到DSE無咩人會考,因為係超難 ...

想請教下協恩和德望有沒有英國文學?

聖羅撒會收番自己8成小學生,當中部份會有band2成績,咁佢keep住B1B,學校—定較谷同較貼身
咁上智全收band one學生,可以冇咁辛苦
聖羅撒比人感覺嚴d(因為F1-F5冇得出吃lunch, 但阿女讀咗—年,我又唔覺學校嚴)
上智比人感覺就開明d,d女仔活潑d醒目d。

當年我自—上智(因上成績名氣好過聖,套校服又靚),自二聖羅撒(因為有英國文學,近我屋企)。

最後入咗聖羅撒,係有小小失望,但其實聖都係我同阿女鍾意嘅,而so far亦覺聖係一間好好嘅學校

請問以下邊間中學無開DSE英國文學?

MARYKNOLL
ST MARY
MARYMOUNT
DGS
YING WA GIRLS' SCHOOL
BELILIOS PUBLIC SCHOOL
ISLAMIC KASIM TUET MEMORIAL COLLEGE
DELIA MEMORIAL SCHOOL (HIP WO)
ST PAUL'S SCHOOL (LAM TIN)
UNITED CHRISTIAN COLLEGE (KOWLOON EAST)
ST PAUL'S CONVENT SCHOOL
ST PAUL'S SECONDARY SCHOOL
ST CLARE'S GIRLS' SCHOOL
ST PAUL'S CO-EDUCATIONAL COLLEGE
ST ROSE OF LIMA'S COLLEGE
ST STEPHEN'S GIRLS' COLLEGE
HEEP YUNN SCHOOL
GOOD HOPE SCHOOL
2015年有人問,唔sure 是否update,你試試google下英國文學中學,可以參考下。

little_yolky 發表於 18-9-7 16:29
聖羅撒收的大多係自己學生(B1~B2都有),但2間DSE成績又唔係相差好大 ===> 咁即係聖羅撒勝  ...

數學科成績差距頗大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 limehouse 的帖子

是。聖羅撒係一間好學校。女仔又乖又斯文。

hkpapa852 發表於 18-9-7 18:27
數學科成績差距頗大

所以我有時都諗人哋學校點解可以咁叻,係師資?學生本身質素?亦因此當DSE揀科時都要睇睇學校哪科是長項,學校係咪真係如果專長某d科目?

Ktfk 發表於 18-9-7 19:05
回覆 limehouse 的帖子
咁上智學生都好乖又精靈

limehouse 發表於 18-9-7 19:06
所以我有時都諗人哋學校點解可以咁叻,係師資?學生本身質素?亦因此當DSE揀科時都要睇睇學校哪科是長項, ...

又或者咁講,當家長知間中學理科差,打算叫仔女揀理科既家長自然唔會揀佢,於是惡性循環一直都收唔到理科好既學生,老師都回天乏力。

shunlee 發表於 18-9-7 17:42

協恩有、德望好似都有

醒目開學勳章

shunlee 發表於 18-9-7 17:42
两間都有

回覆 greentea000 的帖子

我自己就覺得師資都重要,始終大家都係band one學校,聖羅撒過往DSE英文同通識成績唔錯,甚至比上智好,但數學就比上智差一大截。大家都係女仔(普遍女仔文強理弱),大家7成學生都係大抽獎入,而我又覺得揀上智嘅女仔冇特别強數理,只純粹覺得上智係好學校。所以我偏向相信上智係有D方法,數學老師亦比聖羅撒優勝:)。
上智咁受歡迎,成績又咁好,係有原因

上智自主学习,無乜功課測驗,要好自律既先得。学校风氣自由輕鬆同聖应該幾相反下,中-都全部出外午膳。 DSE係理强文弱啊~如阿女唔係理科人要有心理準備。虽然我女LS都有**,但就唔明点解近年学校呢科成績都係强差人意。
‹ 上一主題|下一主題