用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM
樓主: musicfreer
go

聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM [複製鏈接]

回覆:聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

我個囡就係鍾意唔著校服問佢實㨂SKH

引用:Quote:QKmommy+發表於+16-1-12+22:13+我自

原帖由 musicfreer 於 16-01-12 發表
唔該晒

的確skh 係一間好好的學校, 如果您有時間請分享多d skh的點滴, 其實好少見skh家長討論
I am not very good at starting off a topic. But if there is anything u wanna know, just give a shout.

引用:+本帖最後由+i2be+於+16-1-12+22:21+編輯+\

原帖由 i2be 於 16-01-12 發表
小朋友好快適應的,不用擔心,其實起初我都好鍾意冇校服著可以扮靚,我係好鍾意同女兒扮靚的,不過過左兩個月之後,我已經開始覺得好煩,朝朝要幫佢襯衫,佢又有自己意見,好多無謂的爭咬,又揀鞋,好煩的,如果有得揀,我寧願有校服著!

引用:我個囡就係鍾意唔著校服問佢實㨂SKH +

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-12 發表
我個囡就係鍾意唔著校服問佢實㨂SKH
其實起初我都好鍾意冇校服著可以扮靚,我係好鍾意同女兒扮靚的,不過過左兩個月之後,我已經開始覺得好煩,朝朝要幫佢襯衫,佢又有自己意見,好多無謂的爭咬,又揀鞋,好煩的,如果有得揀,我寧願有校服著!

引用:Quote:原帖由+i2be+於+16-01-12+發表本帖最

原帖由 QKmommy 於 16-01-12 發表
小朋友好快適應的,不用擔心,其實起初我都好鍾意冇校服著可以扮靚,我係好鍾意同女兒扮靚的,不過過左兩個 ...
真係有d唔好意思,我而家先知作冇校服著的

引用:Quote:原帖由+i2be+於+16-01-12+發表本帖最

小朋友好快適應的,不用擔心,其實起初我都好鍾意冇校服著可以扮靚,我係好鍾意同女兒扮靚的,不過過左兩個 ...
都係宜家放假都嘈住話要邊件衫....第時朝朝都嘈咪實遲返學

引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-12+發表

I am not very good at starting off a topic. But if there is anything u wanna know, just give a shout ...
例如可以講下佢教學程度深唔深

有乜嘢課外活動選擇?

thanks

引用:Quote:原帖由+QKmommy+於+16-01-12+發表小

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-12 發表
都係宜家放假都嘈住話要邊件衫....第時朝朝都嘈咪實遲返學

...
都係㗎,好彩我女唔硬頸,如果佢唔聽我講,我會set定幾套校服同鞋,唔俾佢揀,費時嘈

引用:Quote:原帖由+QKmommy+於+16-01-12+發表I+a

原帖由 musicfreer 於 16-01-12 發表
例如可以講下佢教學程度深唔深

有乜嘢課外活動選擇?
程度我覺得係適中,好似中文,暫時係認字,冇寫字,so far認左十個字左右,上下大人天爸媽哥白水⋯英文就偏淺, phonics 用 letter land. 冇寫字,不過有本 letter land exercise 學下跟住個 letter 來畫線,有普通話 NET,英文 net 都有,不過間學校真是廣東話得好緊要,我女原本係講6-7成英文3-4成廣東話,入左之後而家9成廣東話,如非必要係唔講英文,連D同學名都係連名帶姓陳小明咁嗌的,我真是唔習慣,不過,佢英文唔係差的,見到外國人佢溝通到的,只是現在英文的進步冇PN時咁明顯

最impressive 係老師訓練小朋友自理同記性的方法,佢地會成日口講叫小朋友帶野番學,但唔會派通告,要小朋友自己話俾家長聽,久而久之,佢就會自己主動跟番自己學習的事宜,口頭講要帶的都是不重要無關痛癢的,重要的會派通告。另外,D小朋友真係好有禮貌,個個入課室第一件事就是大大聲叫老師早晨,好主動叫的,個個如是,都唔知點 train 的

QKmommy 發表於 16-1-12 22:14
其實skh除了升小成績理想, 我都很喜歡他著重訓練學生演說技巧-----》暫時又冇乜 presentation skill 的訓練 ...
Starting from K2, there is weekly presentation practice

引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-12+發表

程度我覺得係適中,好似中文,暫時係認字,冇寫字,so far認左十個字左右,上下大人天爸媽哥白水⋯英文就偏 ...
多謝你這麼用心詳細的分享!
我同你情況差唔多, 我個女原本都講六至七成英文, 但返左pn學校之後,除左同工人姐姐講嘢, 九成都廣東話。

我唔介意, 亦認同學好中文及廣東話的重要性, 但skh 好似每星期得一堂英文net 及普通话, 我真心覺得不太足夠。請問你有冇外補?

引用:Quote:QKmommy+發表於+16-1-12+22:14+其實s

原帖由 lunhome 於 16-01-13 發表
Starting from K2, there is weekly presentation practice
this is what i loved it for. it helps to build up the kids' presentation skills as well as self-confidence

程度我覺得係適中,好似中文,暫時係認字,冇寫字,so far認左十個字左右,上下大人天爸媽哥白水⋯英文就偏 ...
小朋友咁主動同老師請安真係好難得! 返到屋企是否都咁有禮貌?

宜家一班男女人數平均嗎 ?

回覆 lunhome 的帖子

Hi lunhome. I read from old post and found that you child studied in Victoria PN in the past.( so did  my kid) How would you compare the language environment of  two schools? Is that  SKH get a special way to encourage  the kid to read?

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-12+發表

都係㗎,好彩我女唔硬頸,如果佢唔聽我講,我會set定幾套校服同鞋,唔俾佢揀,費時嘈

...
都係好提議不過最終都係可能㨂坑真唔捨得

引用:Quote:QKmommy+發表於+16-1-12+22:14+其實s

原帖由 lunhome 於 16-01-13 發表
That's good to know. Thank you

引用:Quote:原帖由+QKmommy+於+16-01-12+發表都

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-13 發表
都係好提議不過最終都係可能㨂坑真唔捨得
點解呀?因為龍校?

引用:Quote:原帖由+QKmommy+於+16-01-12+發表程

原帖由 musicfreer 於 16-01-13 發表
小朋友咁主動同老師請安真係好難得! 返到屋企是否都咁有禮貌?

宜家一班男女人數平均嗎 ?
係屋企都算ok,不過冇係學校咁主動熱烈啦

1班30人,男女比例差不多1:1

引用:Quote:原帖由+QKmommy+於+16-01-12+發表程

原帖由 musicfreer 於 16-01-13 發表
多謝你這麼用心詳細的分享!
我同你情況差唔多, 我個女原本都講六至七成英文, 但返左pn學校之後,除左同工 ...
英文同普通話都唔只一星期一堂,差不多日日都有,不過可能一日20分鐘左右,有時佢地上堂會安排D英文/普通話老師同佢地一齊上,等小朋友多D exposure.

普通話我就唔會谷佢,不過我覺得佢英文可以再好D的,現時未有外補,不過我地會同佢講番多D英文,睇下情況,可能都會報D phonic or oral class.

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-13+發表

原帖由 QKmommy 於 16-01-13 發表
點解呀?因為龍校?

爸爸喜歡龍校較穩陣怕只係心儀SPCC....機會好微....因為見入得都係世襲多.....入唔到又in唔返真小~但其實我覺得小女性格啱聖公會~同埋聖公會真係好識栽培小朋友 都係再諗多一排先!

‹ 上一主題|下一主題