用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM
go

聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM [複製鏈接]

聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM
女仔

大坑真光:
優點: 龍校, band one 中學, 校園設施一流
缺點: 不准抽獎, 沒有升讀其他小學的資料(如各位有升小資料煩請提供)

聖公會幼稚園
優點: 考私立直資嘅成績非常好
缺點: 沒有中小學backup, 無學券

請各位俾D意見, 如果有現有用家可以講多d兩間幼稚園o既優缺點就更好, 謝謝!!

14    0    0    0

musicfreer 發表於 16-1-12 15:29
聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM
女仔
聖公會幼稚園
優點: 考私立直資嘅成績非常好

想問下有冇資料有幾多個考到邊D
私立直資?

回覆 tote2hand 的帖子

http://www.skhkg.edu.hk/?page_id=671 雖然淨系得總數,但可以睇到邊d學校

回覆:聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

都好難㨂睇下真小係咪你target啦!

tl

我都好煩惱,我係between 聖公會am and 聖心pm

回覆 musicfreer 的帖子

你自己想入直資定真小?

mistyrain 發表於 16-1-12 15:40
回覆 tote2hand 的帖子

http://www.skhkg.edu.hk/?page_id=671 雖然淨系得總數,但可以睇到邊d學校 ...
其實個大數無乜特別入乜學校,就通常都呢十間八間

tropicanna 發表於 16-1-12 16:14
我都好煩惱,我係between 聖公會am and 聖心pm
你本身聖公會教徒?聖公會咁深反而有 am offer
我仔(超大B)之前啱曬都只得 on offer

SzeForCat 發表於 16-1-12 17:05
回覆 musicfreer 的帖子

你自己想入直資定真小?
其實我知道真光小學同中學都好好, 我都好珍惜呢個offer, 不過如果有st paul co ed 同 dgs 選擇, 我還是會選擇後者

tropicanna 發表於 16-1-12 16:14
聖心好好, 可以大抽獎, 多d選擇!

引用:Quote:SzeForCat+發表於+16-1-12+17:05+回

原帖由 musicfreer 於 16-01-12 發表
其實我知道真光小學同中學都好好, 我都好珍惜呢個offer, 不過如果有st paul co ed 同 dgs 選擇, 我還是會選 ...
我諗妳要考慮一下妳係咪有家姐或哥哥讀緊coed或DG,千其唔好單純認為讀聖公會就可以考到。

i2be 發表於 16-1-12 17:10
你本身聖公會教徒?聖公會咁深反而有 am offer
我仔(超大B)之前啱曬都只得 on offer
...
呢d好講緣份, 太多因素影響結果, 如小朋友當時心情, 遇著邊位老師等等, 小女考聖心, st clare 同救恩完全無offer, 全部後備, 但真光同聖公會都am offer (我地無宗教信仰, 住中西區, 基本算係n 無)

回覆:musicfreer 的帖子

Vote for Skh !

monodad 發表於 16-1-12 17:38
我諗妳要考慮一下妳係咪有家姐或哥哥讀緊coed或DG,千其唔好單純認為讀聖公會就可以考到。

...

我都見有d網友話skh專收父母, 哥哥, 姐姐係spcc, dbs, dgs 舊生的學生, 但我又唔明白, skh 張申請表並沒有問父母或兄姊所就讀的中小學, 所以呢個講法似乎唔成立

咁當然我亦明白人地入倒好學校並不代表自己可以

***更正: 剛剛查看skh入學申請表的確有問到兄姊升讀之學校***

引用:Quote:monodad+發表於+16-1-12+17:38+我諗

原帖由 musicfreer 於 16-01-12 發表
我都見有d網友話skh專收父母, 哥哥, 姐姐係spcc, dbs, dgs 舊生的學生, 但我又唔明白, skh 張申請表並沒有 ...
我恭喜妳小朋友考到,但係我只係提醒一下,SKH收好多Sibling,而以前SKH未轉校長前的確且同好多聖公會嘅小學有聯繫,包括妳心儀果兩間,但我諗今時今日想入果兩間學校嘅話,我推薦去讀寶山,基督堂,KV,SC,LH會好D。

monodad 發表於 16-1-12 18:01
我恭喜妳小朋友考到,但係我只係提醒一下,SKH收好多Sibling,而以前SKH未轉校長前的確且同好多聖公會嘅小 ...
多謝你提醒!! 請問幾時轉新校長? 睇升小數據由邊個年度開始係轉咗新校長?

回覆:tropicanna 的帖子

聖心for sure.  有小學backup.

引用:我都好煩惱,我係between+聖公會am+and+聖

原帖由 tropicanna 於 16-01-12 發表
Skh am is an excellent offer . If I were you , I would only give it up if get spk offer .

引用:Quote:原帖由+tropicanna+於+16-01-12+發表

原帖由 mamavee 於 16-01-12 發表
Skh am is an excellent offer . If I were you , I would only give it up if get spk offer .
可唔可以分享下點解你覺得聖公會咁好? thx !

‹ 上一主題|下一主題