用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打氣區
樓主: garygary13
go

打氣區 [複製鏈接]

is4hana 發表於 15-10-16 00:15
回覆 Bebe2010 的帖子

仲要眼見有D朋友當考小一好似用黎鬥叻既遊戲咁, 明明可能已經有心儀小學註咗冊, 但 ...
係呀!我都收咗山幾年,孩子上晒小學,都有人嚟挑戰,還要是親戚,問下我邊間當年入唔入到2nd/3rd, 我的孩子入唔到跟你的有什麼關係?然後一輪嘴話佢仔邊間收咗,邊間入2nd, 真的忍唔住回佢幾句,尤其佢個孩子是超大,入圍都好應該。家長們:收歛一下,關心下人家的感受,小一只是人生一個階段而已,成績幾驕人也毋需太沾沾自喜, 教養孩子的路很漫長。大家千萬不要灰心!明天會更好!

five555  Agree!  發表於 15-10-16 11:10

引用:Quote:is4hana+發表於+15-10-16+00:15+回覆

原帖由 ajfamily 於 15-10-16 發表
係呀!我都收咗山幾年,孩子上晒小學,都有人嚟挑戰,還要是親戚,問下我邊間當年入唔入到2nd/3rd, 我的孩 ...
講得非常好

引用:Quote:is4hana+發表於+15-10-16+00:15+回覆

ajfamily 發表於 15-10-16 01:03
係呀!我都收咗山幾年,孩子上晒小學,都有人嚟挑戰,還要是親戚,問下我邊間當年入唔入到2nd/3rd, 我的孩 ...

同意呀,我小朋友係細B,但我始終覺得,培養佢對學習興趣同品德,會比入到名校重要。考唔到名校,屋企附近讀都唔係壞事,每日返學來回2,3小時,加上沉重功課,對於一個5,6歲小朋友,是否有點過份。相信個天會有所安排,做父母的,要相信小朋友,加油!

回覆:打氣區

睇咗好多家長到分享,覺得好似分咗兩類小朋友咁,一系有多間收, 有得揀, 有vs,  另一類全無聲氣或全軍覆沒,無論如何,只是剛起步,加油!

暫時in左8間,3間全部冇2nd in, 仲有4間未in, 雖然有唔開心,但一諗返起自己5歲時仲烏sirsir, 已經覺得阿囡好叻,我記得我小一都係冇學校收,媽咪識人先搵到間屋村學校收,雖然係屋村學校,讀得好仍然可以上名津中,讀大學,小一~有什麼大不了~

上年,我也歷過小一面试的壓力。其實回想起來一個只有5yrs小朋友能夠自己走到课室面试已不易。能夠有幸被學校選入2 in, 更要1人獨自面對校長,校監,副校。老實説在三師會審的情况下,我作為大人也有点不知所措,但他們仍然能從容面對。能夠做到這一点,作為父母的我們已十分安慰了。

回覆 sonanna 的帖子

Add Oil!

當然仍未有offer的家長們,一定是很擔心和心急。但天主總有衪的指意。你們只要做了你們應该做的已足夠。所有事情就交给天主吧。

其實五歲人仔去面對陌生環境,陌生的老師,能夠完成面試,已經好叻。每次面試完雖然我都忍不住問她考甚麼,識唔識?如果佢話有部分唔識,我只會鼓勵,重會贊佢完成面試好叻!(我唔入去面試,係外面都一樣緊張啦)

我地做家長真係要學會放鬆,唔好將壓力轉移到仔女身上,學校唔收唔代表自己仔女不及他人,只可以説他們不適合那所學校而已

其實無offer 真係非戰之罪,只係太多人報,咁豈揀唔中你小朋友啫。我哋都未有offer, 仲等緊, 但我同老公講,亞女肯入去面試,又次次都開心咁出番唻,都賺左喇!好多哩唔係我哋控制,要隨遇而安!

間間都係考學術,搞到個個家長都狂谷學術,上星期日排隊面試嗰陣聽到幾個媽咪講緊自己小朋友已經考flyer,點解要咁谷個小朋友?呢一刻已經睇化左,只想小朋友讀得開心

superlove081 發表於 15-10-16 11:10
間間都係考學術,搞到個個家長都狂谷學術,上星期日排隊面試嗰陣聽到幾個媽咪講緊自己小朋友已經考flyer, ...
幾歲人仔要去考flyer

我都係考小一過來人,都好明白大家心情。小朋友要突圍其實唔容易,努力係必需付出的。大家唔好介意我直接,現在沒有offer的其實仲有時間追,比賽只去到一半; 別人五歲考flyer其實唔係錯的,大家都係為著目標努力,機會係留比有準備既人。共勉之。

一樣系11用細B, 沉著應戰

當小朋友問:點解唔收我嘅?
你哋點答?
你哋點同小朋友講reject?

回覆:muimui2 的帖子

大家甘話!我自己回想我自己考小一時,只係問下咩顏色,現在有些學校仲要重組句子,係未有問題?甘叻,唔使入來讀六年。

唉 , 我而家都等緊間心儀果間學校既結果呀  , 好驚唔收呀.......仲要等到11月23號先知,

大家要加油,小朋友已經好叻,我自己要慢慢學習調節心態

由一開始in 第一間,問囝囝識唔識,佢話有少少唔識。當時我面色一沉,囝囝知我唔開心。
到現在in 了幾間,問佢佢話識晒或唔記得,我已心知不妙。
小朋友其實知我地好想佢地入到呢d學校讀,但考完出黎又驚我地失望,唯有話唔記得或識晒。或佢地係面試做到我地要求既野,佢會好開心出黎講返。
或有時爸爸問佢識唔識,佢會細聲同爸爸講唔好話俾媽咪知

我知道我俾咗壓力小朋友,自己有時都好灰

奈何現在環境是這樣,唯有由幸運之神安排

回覆 nostradamus 的帖子

我只會跟個囡說 : 現在同你去小一面試, 去參觀下學校環境,去玩下遊戲,可能老師會同你傾下計,你只要有禮貌地回答就ok.  我個囡沒有任何壓力的, 每次都輕輕鬆鬆, 每次完結我都問佢, 好唔好玩  玩左咩,有無同你傾計.
就算結果同何我都不會怪責囡, 因我覺得佢無需要太大壓力給他, 而且佢都好合作.

‹ 上一主題|下一主題