用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 FSIQ 127-138 (Averge 134), 但CP話唔係資優
樓主: daddykei
go

FSIQ 127-138 (Averge 134), 但CP話唔係資優 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Activehealth 發表於 15-9-10 21:31
唔識邊個伍醫生,亦無睇過其著作。
睇醫生排毒幾多錢?最新唔清楚,因是八、九年前的事。自己打去問吧。
多謝資料!呢排鉛嘅問題,報紙佬寫到私家做chelation係騙人一樣,所以好奇,原來香港唔止一個醫生做緊!
你孩子好勇敢!成個療程真係唔容易過,大人細路都堅持到!好利害!

恐龍家

小曳人 發表於 15-9-11 09:27
多謝資料!呢排鉛嘅問題,報紙佬寫到私家做chelation係騙人一樣,所以好奇,原來香港唔止一個醫生做緊!
你 ...
多謝讚賞。
其實醫學界都眾説紛雲,始終做biomedical chelation比較另類,做的醫生都想盡量低調,不想惹麻煩。

但最緊要幫到孩子,雖然唔係個個得。但幫到一個就幫到全家。

最近看新聞, 見到有單老豆用盡時間家財去醫自閉症大仔,引致生意失敗、離婚加自己中風,最後親手殺死兩個親兒再自殺,簡直係人間慘劇。

有想過若當初有辦法可以把大仔'醫好',可能連串慘況便不會發生,能阻止悲劇發展。

醫護努力,家長努力,孩子努力!

引用:Quote:daddykei+發表於+15-9-5+11:01+囝囝

原帖由 Activehealth 於 15-09-05 發表
小兒今年11歲,有ASD ,暑假去了Sydney 的University of New South Wales UNSW 數學資優課程。我參加了UNSW ...
我女之前做左資優評估,好有興趣你所講的behaviour scale, 因為我覺得佢最弱係社交!可否再講多少少,在那裡可以搵到更多資料

brima 發表於 15-9-14 10:58
我女之前做左資優評估,好有興趣你所講的behaviour scale, 因為我覺得佢最弱係社交!可否再講多少少,在那裡 ...
Vineland II Adaptive Behaviour Scales
Social Responsiveness Scale

其實好地地點解中毒?

Anniemun 發表於 15-9-15 18:23
其實好地地點解中毒?
問得好!
又厚又大幾皮野一斤嘅花膠累事,花膠係魚鰾。懷孕時食了,阿仔吸晒。

屋企人整,到依家都唔敢話佢知係咁出事。

食花膠千祈唔好咁富貴,食cheap cheap 地果啲算。

回覆:FSIQ 127-138 (Averge 134), 但CP話唔係資優

Hi ActiveHealth

請問可否分享多些如何令小朋友改善社交技巧嘅方法?阿囝冇自信、社交弱喺佢最大問題,佢很喜歡一大班小朋友一齊玩,但他不懂得或者話佢冇自信去主動結交朋友,反而時時做啲小動作去撩人去搞吓人,諗住別人會留意到佢同佢玩,但事實卻相反!!
請問導師會點教小朋友去識朋友呢?有冇溝通金句可分享?阿囝認人樣記人名都唔多掂,時時認錯人,叫錯名,唉!!

dearmm 發表於 15-9-22 00:29
Hi ActiveHealth

請問可否分享多些如何令小朋友改善社交技巧嘅方法?阿囝冇自信、社交弱喺佢最大問題,佢 ...
ABA training

引用:Quote:piggylily+發表於+15-9-8+00:48+你好

原帖由 Activehealth 於 15-09-08 發表
我兒四歲及五歲時各做過一次,每次都有一份30+pages的報告,包括我兒生活背景、行為表現、IQ test 結果。以 ...
請問你係揾EP or CP?
我見你之前嘅留言提過最近係揾EP。
我考慮緊帶仔仔去私家做評估。
Thank you

‹ 上一主題|下一主題