用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 FSIQ 127-138 (Averge 134), 但CP話唔係資優
go

FSIQ 127-138 (Averge 134), 但CP話唔係資優 [複製鏈接]

囝囝六歲半, 剛係醫院做了WISC-IV, 評估做了兩個半小時, FSIQ 127-138 (Average 134) , 由於評估已用咗大多時間, 所以CP無咩解釋個結果比我知, 只係話佢算聰明, 但唔係資優, 頭45分鐘可以好專注, 算係非常長.
佢五項分數如下:

Verbal Comprehension Index  112
Perceptual Reasoning Index:  133
Working Memory Index:         124
Processing Speed Index:       129
Full Scale IQ:                        134 (range 127-138)

精神科醫生話暫時証明唔到佢有ADHD, 但學校老師不斷投訴佢上堂唔專心, 成日傾計.

因為CP話佢唔係資優, 所以入唔到學校資優小組, 精神科醫生又話佢唔係ADHD, 又入唔到相關小組. 我依定都唔知可以點做好.

囝囝三歲時話有自閉傾向同焦慮, 至今精神科醫生仍然BASE ON 佢三歲時個評估話囝囝係ASD, 醫生似無打算再同佢做個update啲嘅評估.

我追番啲舊文, 大家都話IQ130+ 就係資優, 囝囝Average 134, 點解CP話佢唔係資優?
另外, 每項分數都有個range, 請問係咩意思呢?

謝謝

7    0    0    0

可以去問返那CP或醫生嗎?
for every one criticism, three positives must be given.

daddykei 發表於 15-9-4 20:38
囝囝六歲半, 剛係醫院做了WISC-IV, 評估做了兩個半小時, FSIQ 127-13學8 (Average 134) , 由於評估已用咗大多 ...
估計有可能同學雖然懂,但超出預定時間完成,故結果未是資優,但都應該問返CP。同學是小二? 學校資優教育組只看iq score 來培訓同學? 另外,有否和註校心理學家匯面,傾囝囝其他問題的情況?

囝囝讀小二, 但CP又話佢做嘢好快手, 所以因為佢快手, 所以一路同佢做, 做到去中學生嘅題目, 我感到好奇怪! 學校只看FSIQ分數, 九月尾便開班, 下次見CP已經要11月中, 所以等問完CP已經不能再參加學校小組.  學校只有社工, 沒有註校心理學家, 因為係直資學校.

若學校只看分數,理應可以入資優小組啦。因為cut off mark是130呀。除非學校同時以CP的評語作決定,又或者學校的cut off mark不是130囉。

不過有個疑問,你囝囝的subscores 是112-133, 怎麼會得出average score 134?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

其實每項都有個Range ,個range內數字相距頗大, 但因為係醫院做,我只能睇報告唔可以攞hard copy , 所以記唔哂噤多數字

回覆:daddykei 的帖子

之前在中大做這評估,full report要等四個星期;但你説在「醫院」做這評估,會否也有full report呢?

學校支援不代表就能解決問題,究竟是孩子需要協助,還是家長要學習parenting呢?

回覆 daddykei 的帖子

If it is assessed in CAC, you can apply for a full written report at$500+ in 4 weeks.  

daddykei 發表於 15-9-5 11:01
囝囝讀小二, 但CP又話佢做嘢好快手, 所以因為佢快手, 所以一路同佢做, 做到去中學生嘅題目, 我感到好奇怪!  ...
小兒今年11歲,有ASD ,暑假去了Sydney 的University of New South Wales UNSW 數學資優課程。我參加了UNSW 怎樣陪養資優兒童的家長課程。課程導師介紹了twice exceptional 的概念,即資優加disability 如ASD, ADHD, anxiety disorder 等,重點是要首先知道孩子的potential 去到那裡,要做IQ TEST, 孩子的disability 是那方面communication skills, daily living, socialization及其程度。從而同時幫孩子extend his ability及overcome his disability, 上下兩方面都要支援。
返港後帶他到私人educational psychologist EP 作全面評估。做了WSIC-IV。Full Scale IQ 149, 屬highly gifted 至exceptionally gifted 類别。我看見WSIC-IV 每項分類的得分,都沒有149,問EP為何總分有149, 她就把一個WSIC-IV assessment manual 拿出來,核定每小項無誤及用得分查manual內大表再查總分,FSIQ真的是149無誤。她說WSIC-IV FSIQ 有自己的一條formula 計算,不是集每項細分計平均分,所以要用manual內大表查FSIQ。

我兒原本預計測試在二小時內完成,因test是類進式,即IQ越高,後面的問題會超越他本身的歲數。有些問題是成人組的他也答對,所以測試了足足三小時才完成。所以之前post 説'可能同學雖然懂,但超出預定時間,故結果未是資優'的説法完全不成立。

EP 也做了Vineland II Adaptive Behaviour Scales, 探討我兒的
行為適應力,是透過訪問我作為家長對孩子日常生活行為的觀察。發現他在社交方面仍有不足之處需要改善。

詳細報告包括對學校及家長建議要三星期後才有,現在還在等。

Anniemun  我意思是同學雖然懂,但資優兒可能5分鐘完成,而同學超過5分鐘才答到吧!  發表於 15-9-6 00:07

UNSW 內gifted parenting course 其中一位導師的兒子也昰twice exceptional, 作為一個擁有教育、心理雙博士大學學者的twice exceptional媽媽,她也為兒子爭取教學訓練資源,與學校等不同機構糾纏感到苦惱。她說家長一定要厚面皮為孩子出頭,有禮貌地不斷重複要求到達至目標為止。

回覆:Activehealth 的帖子

因為囝囝大部份時間都係學校,所以如果學校唔願意就佢情況比較適合囝囝上有關小組,噤學校只會當佢一般學生處理,繼續比老師投訴,如果佢係ADHD 老師係會包容一啲嘅,上年已一直收到老師投訴,依家最弊係醫生比學校封信上講咗佢唔係資優又唔係ADHD, 而話佢係ASD 又係已經係成三年幾前由CAC出嘅report, 學校問醫院有無同佢做多次ASD 評估,因為個report 太outdated. 我依家真係六神無主,都唔知要點先可以幫到個囝。

WISC - IV係政府醫院做,可以要求攞full report 嗎?

另外CAC 兩年幾前有做過WISCHK, 隔咗噤耐仲可以要求攞個report 嗎?

謝謝各位

引用:Quote:daddykei+發表於+15-9-5+11:01+囝囝

原帖由 Activehealth 於 15-09-05 發表
小兒今年11歲,有ASD ,暑假去了Sydney 的University of New South Wales UNSW 數學資優課程。我參加了UNSW ...
原來Full scale 條formula 計法唔一樣嫁,又學多咗樣嘢

daddykei 發表於 15-9-6 00:18
因為囝囝大部份時間都係學校,所以如果學校唔願意就佢情況比較適合囝囝上有關小組,噤學校只會當佢一般學生 ...
樓上Mao post 過若是在CAC做,加$500可攞報告。為了囝囝,你要堅持番乆前的報告作証據,再唔得的話可聯絡傳媒求助,我想他們對你的case會感興趣。

我兒的assessment 全在私人處做,同一個psychologist, 4歲、5歳各做過一次。現在11歲再做,比較以前的資料,發覺他的進步很大。這次雖然花了$15000,但拿着了報告便可跟學校拿支援。小兒升剛升ESF中學,剛有最新的初步報告已聯絡學校,學校individual Supports 的老師立即回覆若有full report 時可約見,詳細硏究support我兒的整體全面方案。

你囝仔ASD/?ADHD, 有接受校外training嗎?不可只看他高IQ那面,同時亦要幫他補底, 這是重點。
若他有行為問題,影響資優小組上課,老師對他投訴亦無可厚非。

正如我兒參加UNSW資優數學課程,報名表上清楚寫名若有行為問題影響他人,便要立即離開及不可退款。

班上很多資優兒都是twice exceptional,但disability的問題已有各樣支援妥善處理,才可發展資優潛能。

引用:若學校只看分數,理應可以入資優小組啦。因

原帖由 lillymarie 於 15-09-05 發表
若學校只看分數,理應可以入資優小組啦。因為cut off mark是130呀。除非學校同時以CP的評語作決定,又或者 ...

應該不是平均除吧,我也曾為此疑問努力尋解,解釋是細分距離中心(100)愈遠,拉力愈大。。。即4個細分是80,FSIQ一定<80…

小兒4個細分都是12x,總分13x, R左好耐頭, 以為中大收左幾千蚊所以敷衍我

lillymarie  謝謝解釋!又學到野。  發表於 15-9-7 15:30

I applied for the CAC report within 2 weeks after the assessment, not sure if they will draw out old report.

But for medical cases in Government hospitals, one can apply full report at a fee.  I guess the same rule applies to IQ test?  Don't bother to ask  (and ask and ask....till you get an answer  )

For Twice Exceptional cases, sometimes HKAGE will hold seminar about it.
http://hkage.hk/en/pz_te.html  (this is old info).  Last year I attended their course on parenting 2E kids.  You may join them/search their site for some related info.

引用:回覆+daddykei+的帖子 你囝仔ASD/?ADHD,+

原帖由 Activehealth 於 15-09-06 發表

你囝仔ASD/?ADHD, 有接受校外training嗎?不可只看他高IQ那面,同時亦要幫他補底,  ...
我囝囝係ASD + Anxiety, 係老師叫我地睇下佢係咪ADHD 所以先要求做Test, 佢成績ok但無特別一科比較突出,有時比較固執但同佢傾下會妥協,脾氣都算ok, 我同佢都傾到計。我想佢入到資優小組係因為會抽出黎教同老師包容性會大一點,因為佢打口唔停又坐唔定,佢IQ高係我地從無想到過嘅,所以得到成績後依家更加唔知要點做好。

引用:I+applied+for+the+CAC+report+within+2+we

原帖由 Mao 於 15-09-07 發表
I applied for the CAC report within 2 weeks after the assessment, not sure if they will draw out old ...
我下次覆診時問問醫院先,我剛剛同醫院申請咗hardcopy, 等批核中。

醒目開學勳章

引用:daddykei+發表於+15-9-6+00:18+因為囝囝大

原帖由 Activehealth 於 15-09-06 發表
daddykei 發表於 15-9-6 00:18
因為囝囝大部份時間都係學校,所以如果學校唔願意就佢情況比較適合囝囝上 ...
想問如果CAC既小一入學前評估又有冇得比$500攞報告呢?我見佢做得好仔細, 但唔同我講幾多分, 只答average, 有的位above, 唔如果比$500知道下佢咩位叻的都好喎

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Activehealth+於+15-09-06+發

原帖由 daddykei 於 15-09-07 發表
我囝囝係ASD + Anxiety, 係老師叫我地睇下佢係咪ADHD 所以先要求做Test, 佢成績ok但無特別一科比較突出,有 ...
我仔也是ASD, 今年小一

‹ 上一主題|下一主題