用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智 vs 聖羅撒
樓主: kitmay
go

上智 vs 聖羅撒   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-9-8 17:58
上智自主学习,無乜功課測驗,要好自律既先得。学校风氣自由輕鬆同聖应該幾相反下,中-都全部出外午膳。 D ...

上智 通識  4+ 近五年成績為:

69.1% / 62.3% / 72.3% / 58.9 % / 65.8%

整體計我認為是一般( 2017 年是差了點),係有進步空間,學生/校方要更下d苦功。

limehouse 發表於 18-9-8 17:27
回覆 greentea000 的帖子

我自己就覺得師資都重要,始終大家都係band one學校,聖羅撒過往DSE英文同通識成 ...

你睇我好時... 我睇你好 ....

亞囡一直有跟開外藉老師學英文,小組(同年級)上堂。記得高小時我問佢同邊d學校學生一齊上堂,佢講了好幾間,我隨口應佢一定係那女名校同學英文最好啦?亞囡答話唔係,指聖羅撒那個英文最好,學校英文text book 都係深d。

數我覺得一點通就會明,反而語文要講浸淫。好語文能力卻更是難得,投放咗時間心機有時都進步也不顯著( 當然唔係只講應付考試)。

Ktfk 發表於 18-9-8 19:04

亞囡一直有跟開外藉老師學英文,小組(同年級)上堂。記得高小時我 ...
聖羅撒英文好,應該係小學果6年時間將個英文底打得好穩。去到P6就算叻個批走咗,升上中學果批都應付到英文教深一年。

Ktfk    發表於 18-9-8 20:25

亞囡一直有跟開外藉老師學英文,小組(同年級)上堂。記得高小時我 ...

咁上智d女仔都出名英文好,同聖羅撒不相伯仲。但數學真係同貴校爭幾個馬鼻。同意數學係可以操,但就係唔知點解聖羅撒D數真係咁强差人意,其實問題已出現好多年,就係唔明點解解決唔到,唯有自己揾D好嘅補習

回覆 熱媽 的帖子

點解咁多叻個批會走?成功走到去邊?有沒有自行入到上智?

打算自行一揀另一間喜歡的band 1,駁一駁

kitmay 發表於 18-9-8 22:32
回覆 熱媽 的帖子

好多人唔想入沙田
所以自行會搏

kitmay 發表於 18-9-8 22:32
回覆 熱媽 的帖子

聖羅撒書院地比較遠加上數理係弱項(小學部都係弱數,所以上咗中學,情況一樣),叻果批咪走,人望高處!走得多數入MCS,英華女,HY,SPCC, DGS, 德望,上智。。。。。等等(都係入番女校多)。上智都鐘意收聖羅撒同衣車班囡,因英文有保證

gigiyyc 發表於 18-9-8 23:06
好多人唔想入沙田
所以自行會搏
雖然家住沙田也不心儀書院,要考慮同區也想曾肇添及呂明才,個女不耐在九龍返學已好習慣。我們只考慮自行邊間及選用九龍城校網定沙田校網。最幸福入到我女想入到直資的女校就最興奮

回覆 kitmay 的帖子

哦!原來樓主囡囡係讀緊小學部,打算外闖  ...

純粹人生經驗同個人感覺,傳統女校出嘅女仔,氣質係唔同—般中學,佢哋d英文會好d,鍾意睇西片,同學之間用英文溝通,甚至有學校用—本copybook練字,話出到嚟工作,—睇d字就知係同門。
亦認識幾位朋友囡囡成績唔錯,但冇入地區中學,或者轉校,照上聖羅撒,—個入了中大醫科,—個去咗英國讀Eng Lit(好似早兩年攞咗 HK oustanding students award)。
所以我覺得做得band one生,本身質素—定唔差,最緊要揀間適合自己嘅學校。

Ktfk 發表於 18-9-9 13:39
回覆 kitmay 的帖子
係啦,咁既然樓主似乎係鍾情市區直資女校/呂明才/曽肇添,亦唔會考慮聖羅撒,又要比較兩間學校?

jigsaw 發表於 18-9-9 14:08
係啦,咁既然樓主似乎係鍾情市區直資女校/呂明才/曽肇添,亦唔會考慮聖羅撒,又要比較兩間學校?:questio ...

真心唔明。

回覆 Yanamami 的帖子

上智理強文弱, 是否學校較注重理科? 或理科老師較好?

jigsaw 發表於 18-9-9 14:01
純粹人生經驗同個人感覺,傳統女校出嘅女仔,氣質係唔同—般中學,佢哋d英文會好d,鍾意睇西片,同學之間 ...

條條大道通羅馬...

Ktfk 發表於 18-9-9 15:44
條條大道通羅馬...
只要仔女肯認真讀書,間間中學都通大學

八掛下先,直資女名校係邊間先?印象中,頗多女小係私小,直小好難估~~~

回覆樓主:

樓主,你都係小學部既人,又去到級3內,擺明唔會上書院,有必要不停用書院VS XXX?

回覆 mcl203 的帖子

免得無風起浪...
又唔知咩底蘊,可能B校級前碰着A校級尾呢....

( 註:  原文已修訂)

點解咁多叻嘅會走,叻嗰D又去咗邊?……人地好心答完一大輪,原來版主自己個女本身係聖小學生?(起初真係比佢呃咗)!人哋答佢其中一個原因係有D人本身唔想入番沙田,佢就話自己住沙田,但就唔會揀番自己中學……睇番轉頭,原來大家都枉作好人囉!
不過都好嘅,起碼比我呢D路人甲見到上智同聖羅撒兩間"書院”嘅家長都非常有質素

相反,版主呢D咁嘅行為真係令人費解,祝佢囡囡入到一間心儀嘅名牌中學

‹ 上一主題|下一主題