用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我女小學屬油尖旺區, 也想知有邊間校風ok的B2學校, 請幫 ...
樓主: wongkaka
go

我女小學屬油尖旺區, 也想知有邊間校風ok的B2學校, 請幫忙 [複製鏈接]

jackjackwin 發表於 15-11-11 15:22
回覆 TwinWong 的帖子
不是, 係区內最熱門學校之一

回覆 TwinWong 的帖子

Oic, thanks!

回覆:王家爸爸 的帖子

請問女仔油尖旺區band 1英中有邊幾間?

jackjackwin 發表於 15-11-11 14:30
回覆 王家爸爸 的帖子

Thanks, 小女讀油天新校, 因QES係男女校, 驚多咗男仔搶位, 所以有D猶豫, 想請問我以 ...
Hello jackjackwin, 我女都係新油天, 女仔係油尖旺真係冇咩學校揀呀   你女考十幾都唔難揀, 我女英文就全級十名內, 但中文科如垃圾, 我都唔知點楝好

Chowying 發表於 15-11-12 15:03
Hello jackjackwin, 我女都係新油天, 女仔係油尖旺真係冇咩學校揀呀   你女考十幾都唔難揀, 我女 ...
中文唔得, 一定唔會係B1, 最差會變做B3......

Yanamami  你点知人地話“唔得”係点差法先?可能85已係好唔得~  發表於 15-11-12 15:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-11-12 15:23
中文唔得, 一定唔會係B1, 最差會變做B3......
我都好擔心女兒既情況, 實在會跌落  band 3 都唔出奇    近來經常望住油尖旺個校網, 真係冇咩心水, 本來想等出左成績再請教, 見到有 post 請油尖旺女仔就忍唔住覆吓
小女中文一向差, 係合格邊緣, 即係,59, 62或3 咁 除左冇喱頭上次中文好左少少, 夾埋英文上次考 第6 ,先有全級名次 ~ 40/ 165, 咁我都唔想哂左個女 d 英文, 好想揀間語境好既比女女, 不過冇論自行定抽獎都唔知點做好

另回覆 Yanamami : 我係好老實嫁, 女兒中文實在唔掂

Chowying 發表於 15-11-12 16:50
我都好擔心女兒既情況, 實在會跌落  band 3 都唔出奇    近來經常望住油尖旺個校網, 真係冇咩心水,  ...

唔好信全級名次.

因為呈分係以標準分計呈分排名, 同學校既平均分有好大分別.

先了解下全級英文科成績比阿女好既有幾多人, 如果有70個, 你既實際呈分排名有可能係去到71, 而唔係級名次既~41.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Chowying 發表於 15-11-12 15:03
Hello jackjackwin, 我女都係新油天, 女仔係油尖旺真係冇咩學校揀呀   你女考十幾都唔難揀, 我女 ...
老實講,千萬唔好比小朋友覺得佢「中文科如垃圾」。其實係點樣差法?中文科全級排名大約第幾?

hkpapa852 發表於 15-11-12 17:08
唔好信全級名次.

因為呈分係以呈分計, 同學校既平均分有好大分別.
講得啱,唔好信全級名次。
因為如果勁炒主科,小學全級名次同呈分名次可能有好大出入。

回覆 Chowying 的帖子

Hi Chowying, 唔好灰心, 仲有兩次試追分, 亞囡好彩D, 科科都好平均
如果亞囡英文好又講得, 去直資INTERVIEW好著數, 不妨一試. 大家努力

Chowying    發表於 15-11-13 13:22

Chowjing,
我女的中文也不太好, 測驗正常, 但考試又係勉強合格啦, 不過我女小五

建議去考直資先

想問下,  學校沒有每科名次, 小兒4科主科, 中文7字, 英數常8字, 音樂8字,IT 100., 但普通話,VA,體育 全6字, 所以成績全級名次中下,如以學校級名次計就去B3, 但是, 如果呢個分數以呈分計有無機會去B2呢?

wongkaka 發表於 15-11-12 23:02
Chowjing,
我女的中文也不太好, 測驗正常, 但考試又係勉強合格啦, 不過我女小五
我太心急冇寫我女都係小五呀, 向來連測驗都唔合格, 係考試拉埋作文呀其他嘢先有合格

王家爸爸 發表於 15-11-12 17:24
老實講,千萬唔好比小朋友覺得佢「中文科如垃圾」。其實係點樣差法?中文科全級排名大約第幾? ...
放心, 我冇同囡囡咁講 不過佢自己其實都覺  學校要60名以內先有名次, 所以中文唔知排幾多, 但應該唔會好.我地已經好努力由小一,二果陣, 閱讀理解只有3分1既分數, 爬到上依家近合格 基本上閱讀d文章對囡囡來講太深, 好多野佢唔明 冇 論係字面定含義,  我已經主力同佢睇書認字, 下星期應該會出考試成績, 睇吓佢人大左係咪真係會好d

hkpapa852 發表於 15-11-12 17:08
唔好信全級名次.

因為呈分係以標準分計呈分排名, 同學校既平均分有好大分別.
唔該你, 多謝回覆   但呢句唔係好明 "先了解下全級英文科成績比阿女好既有幾多人", 係咪應該指中文科呢

hkpapa852  係, 中文先啱.... 打錯咗!  發表於 15-11-13 13:51

Chowying 發表於 15-11-13 13:44
放心, 我冇同囡囡咁講  不過佢自己其實都覺  學校要60名以內先有名次, 所以中文唔知排幾多,  ...
都係嗰句,語言無捷徑,多讀、多聽、多寫、多講係最好既方法。我估對大部分小朋友,聽講應該無問題,所以需要多讀、多寫,睇報紙(例如星島、明報)、寫日記等都係辦法。

我極同意王家爸爸嘅講法, 我女由細都大都睇好多書(只限中文), 佢用嘅生字同四字詞比其他同學都多......試過有一次見班主任攞成績表, 老師問佢點解識咁多生字, 佢答老師話因為佢睇好多電視, 佢會睇埋D字幕, 所以識多咗字..........我聽完笑咗出來

Smart girl

回覆:wongkaka 的帖子

請問知吾知油真係1A定B 架,自行通常要全級幾名?會否功課多好谷?吾該

jackjackwin  係1A, 其他問題就唔識答  發表於 15-11-15 09:51

回覆 Chowying 的帖子

Hi chowying, 忽然諗起油天有個辯論班,我女小五都有上。我見女有幾日都要係咁寫辯詞,準備下次上堂,你不妨叫亞女都去上,等佢寫多d,老師亦會教思考同文章嘅次序排列咁,我覺得對思考,理解同作文都有幫。
‹ 上一主題|下一主題