用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC AM vs SPK PM for K1
樓主: Honbbbtt
go

SC AM vs SPK PM for K1 [複製鏈接]

回覆 Baggio10 的帖子

其實會否溝仔,呢個係青春期家庭教育問題,大家都經歷過呢個年紀,其實就算係不止SPC,不過,如果你說SPC校風唔好,我只係覺得除左聽人說外,另外,都係午餐及晚放學時間係學校附近,睇下佢學生係點,會實際些。

不過,就算入左SPK,而家仲有幼稚園階段,可能小朋友中途考到其他神校,又或者唔好彩考唔到SPC去左其他學校,SPC中學都有好多女仔初中已去左外國讀,現在誰可以估計。

作為SPK的家長,只覺得學校是用心教育小朋友的學校,而這種教育是影響小朋友的成長並會影響深遠的。

引用:回覆+Baggio10+的帖子 其實會否溝仔,呢個

原帖由 rosebb 於 15-03-20 發表
回覆 Baggio10 的帖子

其實會否溝仔,呢個係青春期家庭教育問題,大家都經歷過呢個年紀,其實就算係不止SP ...
真心個句

溝仔好過搞les

回覆:SC AM vs SPK PM for K1

yes
女校男校已經夠dry,識下男仔就話溝仔,如做果個Anna 媽嘅仔女就慘!

講遠d,今時今日出過來international comp嘅都知,單靠知識已經唔值錢,上唔上到好位永遠好睇個人嘅presentation skill、溝通能力、 個人夠唔夠細心!我相信過多廿年三十年,情況只會更明顯,因為AI 同電腦化已經更能代替人腦。
所以如果就算幾好成績,個人宅到連溝通能力都有問題嘅,咁有咩意思!?

回覆:SC AM vs SPK PM for K1

幼稚園啫, 已經講到中學拍拖, 呢個世代仲辯論'中學生應否談戀愛'?

讀好書, 上到中學再講啦.

‹ 上一主題|下一主題