用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 男拔
樓主: Joebike
go

港同 vs 男拔   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

annie133 發表於 19-12-31 14:06
絕對不是對港同不敬,不過EK這裏真係對某幾間學校有特別強大fans團,有直私有津校,反而真正神校尤其小學 ...

認同的
可能港同俾人感覺「預備得好d/符碌d都有機會」,正如其他同級數直私,而港同質量還ok,學費又平,所以多人講
而聖喇拔難度分太高,都唔敢話俾人知有考,怕失敗。中獎人數少,上ek更少,所以相對討論會較少
我咁睇咋

醒目開學勳章 王國長老

karllambb 發表於 20-1-3 07:48
今年港同真係慘,只係一班準名校家長諗唔定vs港同就俾人話多ek多fans...睇返啲回應,在讀名校/港同家長都有 ...

算了,一樣米養百樣人
反正客觀事實就係客觀事實,主觀意見就係主觀意見。理性討論咪參與下,潑婦罵街自high哈哈笑的我咪時運高睇唔到,無謂上心
坦白講,如果有港小家長衝出黎勁讚港小好過男拔多多聲,我心裡都會問「咩料呀大佬」。兩校咩水平,在心中啦

Charlotte_mom 發表於 20-1-3 10:51
算了,一樣米養百樣人
反正客觀事實就係客觀事實,主觀意見就係主觀意見。理性討論咪參與下,潑婦罵街自hi ...

我覺得各有各好,適合就好了(睇怕又會得罪名校fans)

醒目開學勳章 王國長老

karllambb 發表於 20-1-3 11:12
我覺得各有各好,適合就好了(睇怕又會得罪名校fans)

係要得罪嘅,學你話齋躺著也中槍
我認同wor,適合咪得囉
(但正常問Rolex vs g shock,答案好明顯啦)

回覆 Charlotte_mom 的帖子

瑟谷, 華德福, ​鄉師自然一樣有人讀得如魚得水, 選校從來都係主觀意見認為適合就最好

回覆 karllambb 的帖子

當年小朋友k1 k2時已經睇依啲VS post黎索料,多得家長願意分享,先可以對學校了解多啲,好多家長唔係想知邊間勁啲,而係透過家長嘅分享了解學校啱唔啱自己小朋友,如果覺得冇參考價值,唔睇咪算囉。

Grape_Chan    發表於 20-1-3 16:29

Charlotte_mom 發表於 20-1-3 11:54

係要得罪嘅,學你話齋躺著也中槍

李嘉誠都係帶Citizen 手表咋。

適合最緊要。我有朋友兒子讀男拔,成績中間。老師同我朋友講你個仔冇奮心向上唔得㗎。

所以看小朋友性格好緊要。入男拔,一系你有家底,一係你讀書叻,一系音樂叻,一係運動叻。otherwise... 都有些壓力…

醒目開學勳章 王國長老

sasa_mom 發表於 20-1-3 13:59
李嘉誠都係帶Citizen 手表咋。

適合最緊要。我有朋友兒子讀男拔,成績中間。老師同我朋友講你個仔冇奮心 ...

我好明
所以我女考小一,無報女拔,唔係果皮,亦唔適合(其他傳統女校就有試,考完再唸)

Rolex vs g shock,客觀分析而已。如果家長無講條件無講spec,問十個會有九個答rolex,但總有人會揀g shock, 就係我講嘅客觀vs 主觀了

個人分享,30年前自己讀DB,今年囝囝讀G1。拔萃冇錯係有一批有錢人,但普通家庭亦多。感覺男仔好少話會比較背景(可惜我們人大了,反而可能會多D比較),玩得埋與否主要睇人夾人。阿囝讀了數月,功課量不算多(平日專心應1小時內完成,阿囝不專心亦可在個半小時內完成),但質量有一定要求,家長要幫手跟。作為家長,重點是阿囝說小學比幼稚園好玩及開心。
港同我不太清楚,主要是學校離家太遠 (所有港島區學校我們都沒有報),因此沒有深入研究,所以不便評論。

樓主如能早點考慮完畢放位,將可助其他家庭。

其實我都想問好耐,點解來來去去都係港同VS神校,而唔係其他學校牌面上,其實個選擇都應該幾明顯
既然報左神校又中左的話,冇理由唔試吓先,點解去到尾段先至嚟唔識揀呢?

如果兩者屬於截然不同嘅學校類型,咁就真係有得VS吓
因為家長可能兩種類型都鍾意,難以作出抉擇,呢個解釋比較合理

咁港同其實係乜嘢類型呢?我住得遠,真係從來冇硏究過呢間學校

客觀講幾個 points, 大家會易明d點解呢排成日xx vs 港同小:

1. 港同書院呢2年DSE 成績入到全港30-50,因此港同小出名咗

2. 讀港同小學校壓力比神校少。又唔使比家底,比讀書,比運動。

3. 可以給小朋友一個又輕鬆又在學業上有全港band 1 b 嘅質素。所謂谷得谷得 happy

4. 除了全港所謂10大小學神校。港同小,可以話係最強直資之一。

5. 直資學費,加政府資助,加港大同學會= 港小資源,唔會差神校好多。

6. 新教學大樓有一個泳池,香港有幾個間小學可做到?除了神校。

7. 冇 portfolio, 學幼,名幼,大家有得博,一齊考,一様有機會。

老實講句,讀xx, 將來一定掂?
講港同,將來一定掂?

都係睇家長同小朋友點樣一起成長得嘅開心又有質素。

即係 xx 中學入大學率係70%, 你嘅小朋友一定係個70%? 或是個30%?

都係睇家長同小朋友有冇下苦工。

Kdadd 發表於 20-1-4 00:15
客觀講幾個 points, 大家會易明d點解呢排成日xx vs 港同小:

1. 港同書院呢2年DSE 成績入到全港30-50,因 ...

路過搭傘,坑真都有泳池,其他point都似似地

回覆樓主:

其實兩間都好,一間神校,一間後起名校,不如睇下樓主住邊啦,港島港同,新界九龍拔拔

回覆 pugusan 的帖子

男拔附小12月尾派offer。po主或者面對幸運的兩難,有各方畀意見亦好正常,但有學校擁躉帶風向希望家長唔好轉會,都係好正常。

千語mami 發表於 20-1-4 00:25
其實兩間都好,一間神校,一間後起名校,不如睇下樓主住邊啦,港島港同,新界九龍拔拔
...

Location 差不多,上車時間差二十mins only

Joebike 發表於 20-1-4 09:34

Location 差不多,上車時間差二十mins only

朝早時間分秒必爭,爭20分鐘其實爭好遠

kke2012 發表於 20-1-3 21:10
個人分享,30年前自己讀DB,今年囝囝讀G1。拔萃冇錯係有一批有錢人,但普通家庭亦多。感覺男仔好少話會比較 ...

請問「好玩」係指課外活動多元化/上課很生動嗎?可以有一些例子讓我向兒子介紹一下!?

P.s仔仔喜歡港同原因是上午上堂,下午單元課,佢覺得好玩。

醒目開學勳章 王國長老

Kdadd 發表於 20-1-4 00:15

1. 港同書院呢2年DSE 成績入到全港30-50,因 ...

港小新大樓無泳池呀

Joebike 發表於 20-1-4 09:49
請問「好玩」係指課外活動多元化/上課很生動嗎?可以有一些例子讓我向兒子介紹一下!?

P.s仔仔喜歡港同 ...
囝覺得好玩因為:1. 一班男仔玩,可以玩得放D,他說幼稚園女仔小小事就嘈。
2. 學校大,可周圍玩及探險(他自己想像)。
3. 課外活動範圍多,有得揀(different kinds of sports and arts)。
4. 正堂時間有間趣班上(1星期2堂,如天文,Lego)。

DB是傳統學校,不是活動教學,不過較多元化,同時對好動和頑皮的男孩算理解及包容(但是不會縱容,罸企是等閒事,全班罰企我囝覺得好攪笑)。

千語mami 發表於 20-1-4 00:25
...

論資源,歷史,校友,港同同名校仲有一段距離,拔拔全香港都識,港同可能港島同東九人先比較熟
‹ 上一主題|下一主題