用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一開始反叛了
樓主: mickeywinnie3
go

升中一開始反叛了   [複製鏈接]

Thanks for sharing!

回復 黃巴士 的帖子

我仔有好多同學都好迷韓星(特別是少女時代), 有時recess重可以幾個人在班跳舞唱歌, 初時聽我都接受不了.......不過正如阿仔所言 - 人各有所好, 只要不沈迷, 也沒甚麼問題.  

我仔就迷動漫, 那種我以為只有女生才看的漫話, 今年暑假去日本旅行時還大出血購買動漫figure和精品!!!
大仔如此, 細仔也如此, 大好多同學(男仔)也是如此.....是這一代青年的玩意吧, 我已開始在接受中, 但我想是否自己真的老了, 與這些少年有代溝, 重係幾大的代溝.

Meikin 發表於 13-11-4 13:21
回復 黃巴士 的帖子

我仔有好多同學都好迷韓星(特別是少女時代), 有時recess重可以幾個人在班跳舞唱歌:sca ...

哈哈! 我囝都LIKE"少時", 手機WALL PAPER都是她們, 我有時講笑講: WALL PAPER都唔放亞媽副相, 放JESS(其他成員唔知叫咩名-太多人了???

另我只知道暑假時, 他們好興"刀劍神域"漫畫. 打機就興MINICRAFT!!

回復 黃巴士 的帖子

Yes......當中包括刀劍神域, 細仔就迷minecraft !!  
不知何時起, 我家所有電腦和他們的手機都換上了動漫美少女的wallpaper, 差些連我的手機也想幫我換埋, 好在我誓死不從.  若不是吾兒, 實在無法想像堂堂男子漢, 房間滿是美少女figure, poster......我安慰老公說 : 阿仔應該不是基的.

回覆:mamama2000 的帖子

回復 antia 的帖子

收佢手機, 佢就話聽歌, 唔比你收呀!老公咪同佢講只可聽十分鐘, 然後放埋一邊, 唔好放枕頭邊, 佢就發脾氣.話唔會瞓瞓下睇手機, 唯有等佢瞓了拿走,有時佢瞓了, 我就叫老公收佢機, 但老公話自己未瞓, 瞓才收, 若這段時間"捉姦在場", 便可名正言順晚上收機.

回覆 mc 的帖子

教小朋友像行平衡木,唔同年紀階段唔同教法,即要教包容亦要學紀律,太嚴太松都唔可以,家長們放輕鬆點,相信經過青春期洗禮的年輕人,有日會讓父母感到安慰的。
用智慧去改变能被改变的,用胸怀去接受不能被改变的!

而家呢個科技既年代帶來好多問題,
我屋企果個,都係剛升中一,機不離手,食飯、洗手間、做功課,時時刻刻都要望下個whats app.......認真救命
其實個人覺得適當既娛樂唔係問題,最大問題,係太沉迷會拖慢功課上的進度,
每次話佢,佢就話你煩,或者應下你得啦~~話多幾話,仲惡過你
真係激死人!!!!!!結果,每晚都做到3更半夜。生活一d都唔正常。
莫講話叫佢分擔屋企既野(e.g.食飯開台),總之一叫,就話自己做緊功課唔得閒

mary_mama1220 發表於 13-11-28 19:34
而家呢個科技既年代帶來好多問題,
我屋企果個,都係剛升中一,機不離手,食飯、洗手間、做功課,時時刻刻 ...

唉!  同我阿囝一樣, 見到佢有d爆炸...................

回覆:super_aries 的帖子

有咩辦法好呢?佢太唔識編排時間了

‹ 上一主題|下一主題