用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一開始反叛了
go

升中一開始反叛了   [複製鏈接]

唔知自己可以撐到幾多日,何時會激死??恐怖戰爭開始了,
開始想惡過我,我什過日子,要求買新電話,想挑戰我?
   5    0    0    0

回覆:升中一開始反叛了

我女的反叛期已過了,自升中後變了很多,生性了! 因為我用了多年來的愛心! 所以你也不用擔心,反叛期必會過去的

Yanamami  Agree~  發表於 13-8-28 16:33

要求買新電話,想挑戰我?就買比佢,但有條件.要成績好,最不好,lock佢電話,咁只可打出打入

挑戰 ; ----  而家小朋友很難像以前一般向父母順服. 最好問佢要買電話的原因及作出相應的承諾.

我囡今年考到心儀中學, 只要求要一張可上網的sim card. 現在暑假日日上網, 氣得我想收機. 生怕她從此荒廢學業! 誰知她笑嘻嘻地說"就是因為努力讀書先考到, 考到先有上網卡, 有卡又怎會荒廢學業"

初中生沒smart phone 會被視為"另類", class group chat 一天數百個whatsapp message, 可怕

改左字眼, 無謂challenge

kilykilyk  我仔部電話都無上網,但並無被同學視為另類,但就佢算佢電話上唔到,見到同學仔玩都會參與,只係番到屋企不會狂whatsapp,在街不會機不離手  發表於 13-9-2 13:14
Yanamami  我女無俾同學視為怪物o咼。。。  發表於 13-8-28 16:32
cychan39  小朋友說得對,要用事實証明,大家不要爭拗。  發表於 13-8-28 10:01

回覆:升中一開始反叛了

mickeywinnie3 發表於 13-8-28 00:48

開始想惡過我.

是你先惡, 所以他惡??
如是要求有理由, 我會先與小朋友約法3章.  再用朋友語氣和他解釋, 無謂為左手機而傷感情.

我都開始有這些問題, 想惡過我同比面色我睇..., 以前佢細我會兇返佢,  但我而家用左"半tam半教少惡扮慘"  既方法對付佢, 又work喎! 佢扮演左要保護我既角色咁, 突然感覺我變左佢既好朋友咁(都係呢兩個月變化),可能佢覺得自己大左,要威! 對妹妹都惡左(以前比妹妹蝦)

我有諗過要惡過佢, 但當想到佢反叛期,所以才試試其他方法, 因為怕關係變差.

其實我都唔知點解會做到扮弱者, 但反而咁樣佢仲聽我話, 咩都講比我聽, 又聽我教導

電話既問題可以慢慢傾, 最緊要關係要良好

cccolin  我都要試下你呢招,男生不多不少有想保護人的心態^^  發表於 13-9-25 02:39

我囝也是一樣, 今年升中一, 我將之前用過的智能電話俾左佢, 依家佢日日機不離手, 我同佢講左, 開學唔可以咁, 否則我會收返部電話....
希望到時唔駛啦

我2個女直頭次次新鮮次次
[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled7.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled8.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled6.jpg[/img]

回覆:A8.akina 的帖子

我大仔中四唔乖我照收佢電話

引用:我囝也是一樣,+今年升中一,+我將之前用過的

原帖由 Sasaalan 於 13-08-28 發表
我囝也是一樣, 今年升中一, 我將之前用過的智能電話俾左佢, 依家佢日日機不離手, 我同佢講左, 開學唔可以咁 ...
我都是用呢個方法呀!會定時在晚上收機,照比i phone 佢,但就無買月票,只可有wifi 用! 出街或放學想上網都不可以! 再加上學校唔比有電話都會有幫忙,我見佢在暑期上whatapps 都好密下! 又有群組,同以前小學同學密傾,唉有時都會諗驚佢玩創個心!! 晚上唔收電話就唔得!!

mamama2000 發表於 13-8-28 12:23
我都開始有這些問題, 想惡過我同比面色我睇..., 以前佢細我會兇返佢,  但我而家用左"半tam半教少惡扮慘"   ...
勁,我怕我扮不到

黃巴士 發表於 13-8-28 12:12
是你先惡, 所以他惡??
如是要求有理由, 我會先與小朋友約法3章.  再用朋友語氣和他解釋, 無謂為左手機而傷 ...
我以往係惡,嚴格的

A8.akina 發表於 13-8-28 16:55
我2個女直頭次次新鮮次次
怎樣平復自己?

dobbybabie 發表於 13-8-28 18:06
我大仔中四唔乖我照收佢電話
中四都聽教,好乖

反叛期真係好難搞, 搞到我哋D家長經常要面對新挑戰

回復 mickeywinnie3 的帖子

升上中學的仔女,都面對自己的身理生理的變化,也會想得到同學的認同,這個時候家長的角色就要變成朋友關係,要讓他們明白到,任何事都應以〝協商〞方式去進行,他們想要一部新電話,那是用甚麼理據?不是僅因為朋友的電話有多先進多好就換,而是換機的原因,人比人比死人,同樣地父母也沒有把仔女和其他小朋友比,這是絕對不公平的。

惡是絕對解決不到問題,青春期的孩子半大不小,以為自己長大了,要有自己話事的權利,也認為父母每件事都例必反對,這樣下去,只會令他們有事都不敢說,所以當遇到大家的意見不一,做家長的就要先冷靜下來,停下來想想,由孩子的方向想想,跟著請對方告訴原因,一切都在平和冷靜下商討,要反對也要說出為何反對,同時也聽對方的想法,孩子眼見父母都是有商有量,自然就會學懂甚麼事都可以和父母說,也明白大家的底線,尊重對方的意見,同時也明白對方是為自己好,這是升中時家長要變成孩子的好朋友的原因。

mickeywinnie3 發表於 13-8-28 23:40
怎樣平復自己?
為有同朋友傾下,上來多D睇下而家青少年既心態,睇多D書本增值自己EQ啦
[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled7.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled8.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled6.jpg[/img]

多謝大家安慰!每日新挑戰,有時真係好憎佢!
‹ 上一主題|下一主題