用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴交流。。
樓主: 無氣同你講
go

學琴交流。。   [複製鏈接]

marcuscyrus 發表於 12-1-3 16:27
我兒下個月頭6歲
與其說,我兒只需練習7-8小時,倒不如說:他只能練習7-8小時,因好多時是他想練習但不能 ...

一聽到刻苦兩個字就好感動。

我做咩都希望個仔能學會刻苦呢樣野。。。。。。。講真,真有點羡慕你。

回復 無氣同你講 的帖子

沒有這麼多天才!多一點兒執著加一點兒運氣,未嘗不可以海闊天空.
孩子在囝囝這年紀這程度練琴不會多於30分鐘。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

無氣同你講 發表於 12-1-3 16:31
一聽到刻苦兩個字就好感動。

我做咩都希望個仔能學會刻苦呢樣野。。。。。。。講真,真有點羡慕你。

謝謝你,對於兒子,我還是感恩的,但也得承認兒子能力不是很高,但他真的很刻苦,所以才叫有一點點成績
連游水教練也如是說(不要以為他游水很叻,他才剛剛脫離救命式不久)
說他就算如何慢,就快要下沉,也不會停下來,不停的游
就算只是救命式,也堅持游足一個小時

bebebe12345 發表於 12-1-3 16:32

沒有這麼多天才!多一點兒執著加一點兒運氣,未嘗不可以海闊天空.

我借教仔彈琴,希望教識佢咩叫毅力,當有一日佢學得到就夠佢終生受用。

有時我都覺得殘忍,當年今日我6yrs old都唔知自己做過咩。今時今日就要個6yrs old既小朋友有內涵同毅力,死未?

當而家個個細路都咁勁,做父母唯有盡力幫佢追。

將來孩子會明白的.....相信孩子,多從好的一面去看。

如果將來孩子跟你說.....為何那時不給我多一點要求!!!又如何!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

無氣同你講 發表於 12-1-3 16:41
我借教仔彈琴,希望教識佢咩叫毅力,當有一日佢學得到就夠佢終生受用。

有時我都覺得殘忍,當年今日我6 ...

上天真的好公平
我大兒從不用我操心
但小兒就......
兩年後他要自己作戰,應該會好慘烈

bebebe12345  世事無絕對,或許細囝將來給你更大的驚喜!  發表於 12-1-3 16:56

marcuscyrus 發表於 12-1-3 16:35
謝謝你,對於兒子,我還是感恩的,但也得承認兒子能力不是很高,但他真的很刻苦,所以才叫有一點點成績
...

你囝囝對音樂興趣是真的很濃厚,相對我個囝,佢都鐘意學音樂,但同時佢亦有很多其他興趣,一日的時間佢有太多嘢想做,所以我都要陪佢練習。不過我知好多囝都係咁,唯有等佢大一點思想成熟一點,希望到時知道練習的重要性啦。

hyatt 發表於 12-1-3 16:49
你囝囝對音樂興趣是真的很濃厚,相對我個囝,佢都鐘意學音樂,但同時佢亦有很多其他興趣,一日的時間佢有 ...

佢食飯又唱歌,訓覺又唱歌,搭車又唱歌
佢爸爸不懂音樂,常覺得佢好煩,又覺得夜晚佢嘈住細佬搞到兩個都唔夠訓
有時太沉迷都唔知好事定唔好事
剛剛返學前,他吩咐我不要搞他的"譜",他在寫"年少無知"的音
我肯定他功課也不做,校服也不換就去彈~_~

marcuscyrus 發表於 12-1-3 16:54
佢爸爸不懂音樂,常覺得佢好煩,又覺得夜晚佢嘈住細佬搞到兩個都 ...

haha, 果然係天生音樂人!!

marcuscyrus 發表於 12-1-3 16:54
佢爸爸不懂音樂,常覺得佢好煩,又覺得夜晚佢嘈住細佬搞到兩個都 ...

興趣 + 先天優勢條件 + 毅力 = 無可限量!
for every one criticism, three positives must be given.

hyatt 發表於 12-1-3 16:49
你囝囝對音樂興趣是真的很濃厚,相對我個囝,佢都鐘意學音樂,但同時佢亦有很多其他興趣,一日的時間佢有 ...

我細囝差不多,至愛是玩LEGO。練琴只係功課。

無氣同你講  玩lego都係一種天賜,唔係個個小朋友都有能力同興趣去創造。  發表於 12-1-3 18:27
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 12-1-3 16:59
興趣 + 先天優勢條件 + 毅力 = 無可限量!

除了手大,我暫時看不出他鋼琴方面有任何出色
相反,他percussion 好像打得不錯

ilovethiscow 發表於 12-1-3 17:26
香港好缺 專業 percussionist
有前途呀....

如3樣,我都比較想他發展percussion
從自己角度看,打percussion的男孩,很有型的說
嘩哈哈

Christi  yeah,好型的!  發表於 12-1-3 23:11
無氣同你講  我都覺好型。  發表於 12-1-3 18:30

回復 marcuscyrus 的帖子

想起鋼琴家 Aimard 和 Gould 都曾說:鋼琴只是他們表達音樂的工具。
另亦想起細囝一個很無知的笑話。有次和他一起看火山的紀錄片,其中有一段日本敲擊隊表演一首關於火的作品。我對細囝說:“看!他們用drums打出關於火山的音樂。”怎知我細囝問,“音樂?哪裏有音樂?” 教育的道路很漫長....

無氣同你講    發表於 12-1-3 18:30

回復 marcuscyrus 的帖子

哈哈哈....好可愛。

其實我自己只係專修鋼琴。對於其他樂器冇研究,我發現比幾多野個仔學都冇用,因為佢冇樣野學得成,有恆心同毅力先係上道,所以由我自己去打開第一關。

6歲人仔可以有甚麼專長?慢慢找到他的興趣就唔怕無專長。

你個仔咁細個,仲有大把機會..唔洗咁急咖..
我個女都係12歲先開始學琴..都未怕過啦!!!!!!!:)
‹ 上一主題|下一主題