用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 樂理一問
樓主: ACHOI
go

樂理一問 [複製鏈接]

我都係其中一個係琴行學樂理的家長,結果又係得3X分,我當時都O哂嘴,差D暈低,後來我再搵樂理老師單對單再教我小朋友,點知原來好多樂理的問題,我小朋友係答錯,老師又發現,好多past paper都係琴行老師寫答案或冇做,激到我死,依家我又要再學過,又唔見幾仟元,壓力又大咗,話哂都第二次考,你話慘唔慘呀

原帖由 ming2 於 10-4-14 00:40 發表

welcome..

如果講單對單學...真係唔平架..尤其如果小朋友係學得慢0既話...我曾經遇過一個學生,佢之前係一間琴行學左成九個月都有 (個度我相信都用差唔多成萬蚊都有啦..)..

turn out個result係 ...

......
.............

wongcc1976

是樂理

照計學scales 數tone semitone唔係太難, 最緊要記熟ti-dol和me-fa兩對是半音, B-C, E-F兩對也是半音, 再唔係, 對於有學開鋼琴的學生來說, 我教佢地一個"出貓"方法, 畫個keyboard在草稿上 ...

我知,
教佢數ttsttts
但佢唔肯數
所以想吊頸那個米係我囉 !

跟住落去深d
更死 !

我係現在先行自己續d續d教,
唔洗遲d一次過填鴨咁辛苦

原帖由 fcbttkw 於 10-4-14 12:40 發表

我阿仔好多時都唔明老師講乜!老師話佢學琴同學樂理簡直係天與地之分,我都冇佢符,豬仔係咁上下!

你可否和小朋友一起上堂???  由於我個囝比較細, 所以我和他一起上樂理, 我負責 drop notes, 佢負責尊心聽, 有時我都聽唔明, 佢又OK。可能不用 drop notes可以專心一do

醒目開學勳章

原帖由 wcandtt 於 10-4-14 13:20 發表

你可否和小朋友一起上堂???  由於我個囝比較細, 所以我和他一起上樂理, 我負責 drop notes, 佢負責尊心聽, 有時我都聽唔明, 佢又OK。可能不用 drop notes可以專心一do ...

我曾經諗過一齊上堂,但係我唔想佢依賴我,而且佢唔駛drop notes,老師會幫佢!你囝囝幾多歲學?

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 10-4-14 10:07 發表

CrabPincers

二手琴係唔可以單憑model,琴齡就去話值幾多錢...一定要睇/試過實物,同埋要睇番上手用家保養個琴成點先可以再決定值幾多錢...

就好似以前我曾經見過個兩三年0既U1,不過個用家因為移左民,成年都冇人理 ...

MING2

吾該晒你
其實我無預過幾多budget 去買琴
呀女依家個琴係我個fd好多年前用既, 甘佢搬屋放吾落, 比左我個女, kawai, 但就應該20幾年架啦

甘呀女個琴老師話, 呀女教極, 手指力都係吾得, 即係好似彈緊浮床甘彈下彈下,
就話會吾會係我屋企部琴舊/吾好, 令到佢係屋企練吾到個指力

甘講左一排, 我亦都去通利看過d u1, 但真係好貴, 5萬幾元

甘岩岩個老師有個fd(定學生)出讓部k50e, so 個老師問我要吾要, 話低音未彈過, 我試過都真係d 琴建還好實, 入邊都好新淨, d 琴建就有小小發黃甘law

老師就話個物主保養得好好

老公就想看下其實買部second hand 係吾係值, 同埋都擔心個女學學下吾學, u1始終多人識, 就算第時呀女吾再學, 賣出去都吾驚無人要(差價$ 係幾多), kawai k50我真係吾知law, k3 就聽得多, k50就算上網search都好小有人提

原帖由 fcbttkw 於 10-4-14 13:27 發表

我曾經諗過一齊上堂,但係我唔想佢依賴我,而且佢唔駛drop notes,老師會幫佢!你囝囝幾多歲學?

剛 8歲 (小二升小三個 summer holidays), 那時他唔識份數, 都要用時間講解下 what is fraction.

醒目開學勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-4-14 10:54 發表

我個仔真係學得超慢,學咗十幾堂單對單,每堂45mins,上星期問老師,佢話依家學咗好少,10月考唔考得都成疑,如果可以10月考,都仲有半年學,冇萬二、三蚊都埋唔倒單!如果一take過都ok,最怕佢唔合格要重考! ...

咁你諗住慢慢學下年考定谷佢 10 月考 ???

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-14 13:54 發表

其實唔使咁擔心,我自己覺得應該係揾私人單對單學,好過去琴行小組學,因為小朋友一齊喺琴行學嘅話,玩仲多過學嘢。我個女舊年暑假跟琴老師單對單學,跟住十月就考試。

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-14 13:54 發表

緊係谷佢10月考,學多幾個月咪俾多幾千!

簽名被屏蔽

係呀,我小朋友讀果間琴行都唔會咁易"摺"架,因為都係有幾間分行架.....現今D琴行師資真係差,諗住一樣單對單教,係琴行學同私人學都一樣啦,錢都差不多,咁都出事.

原帖由 ming2 於 10-4-14 14:21 發表

間琴行就應該冇咁易"摺"得...因為都有幾間分行架...

其實會唔會有人去考第二D級既樂理?即係除了五級以上。定係一次就五級,之後就八級算?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 10-4-14 14:58 發表
CrabPincers

唔洗客氣..

K50即係宜家K5 0既前身..個琴膽由第二代轉左做第三代"炭素纖維",所以個model名就由K50變成宜家0既K5啦..

kawai個二手市場都唔差架...

anyway,二手琴就真係要睇保養,如果你係信得過個老師 ...

ming 2

吾該晒, 我都係等個女自己去看下鍾吾鍾意先, 因為上次同佢去琴行, u3佢都吾like, 話u1 d 聲好d, wahaaaa, 我心諗, 我幾驚你鍾意u3吾like u1呀, u3貴甘多

ming2,
我諗住間琴行都開咗有幾年,當我報時,話明要有教樂理經驗的老師,而reception話呢個老師好有經驗架,所以安排比我小朋友,咁我咪信囉,點知比我真係遇到個唔識教.

原帖由 ming2 於 10-4-14 14:52 發表

其實教樂理同教琴係真係好唔同...識教琴並唔等於一定識教樂理...教樂理亦要睇下係用咩方法去教...唔好彩遇到個唔識教0既..就真係晒$$晒時間架啦... ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 10-4-14 14:52 發表

其實教樂理同教琴係真係好唔同...識教琴並唔等於一定識教樂理...教樂理亦要睇下係用咩方法去教...唔好彩遇到個唔識教0既..就真係晒$$晒時間架啦... ...

佢個老師教樂理我絕對唔會質疑,因為哥哥都係跟佢學琴同學樂理,哥哥半年內考倒merit!
‹ 上一主題|下一主題