用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 樂理一問
go

樂理一問 [複製鏈接]

想請問幾時才是適合開始學樂理呢?
   0    0    0    0

原帖由 ACHOI 於 10-4-12 21:44 發表

樂理是由一開始學琴時就應該學, 而且是在學琴時一齊學習的, 因為音樂本來就是有規則的, 如果連當中的原因為何曲要如何寫, 為何要用此調都不明白, 那只是在背誦五線譜, 所以無論學習任何樂器, 都是要學樂理, 2者是不可分割的.

所以學習一定要知其言, 亦要知其所以言.

如果是為考琴試

依我囡囡琴老師話是等五級琴試PASS後再學五級樂理就得啦!因為考六級皇家的基本要求就係要有五級樂理証書. 而學五級樂理一個暑假就可以學識.

但係一邊學琴時,老師都會教d樂理知識了

原帖由 ACHOI 於 10-4-12 21:44 發表

原帖由 88violin 於 10-4-12 23:48 發表
依我囡囡琴老師話是等五級琴試PASS後再學五級樂理就得啦!因為考六級皇家的基本要求就係要有五級樂理証書. 而學五級樂理一個暑假就可以學識.

但係一邊學琴時,老師都會教d樂理知識了

...

如果只是為左考GRADE, 可以.

如果是找為左求知識(音樂), 就不應該.

Normally I will teach my students theory once they start learning piano. So, they needn't to learn too much in a hurry when they want to take the exam.

完全同意! 可惜我仔仔的琴老師唔肯教埋樂理,另外俾錢上多d堂都唔肯。

[quoe]原帖由 cpcog 於 10-4-13 00:37 發表
Normally I will teach my students theory once they start learning piano. So, they needn't to learn too much in a hurry when they want to take the exam. [/quote]
wbmom

原帖由 wbmom 於 10-4-13 11:22 發表
完全同意! 可惜我仔仔的琴老師唔肯教埋樂理,另外俾錢上多d堂都唔肯。

学樂理,緊係大班、填鴨、操練抵啦。我去琴行報署期班,10堂才1500元。而且唔係個個琴老師都識教。

醒目開學勳章

原帖由 wbmom 於 10-4-13 11:22 發表
完全同意! 可惜我仔仔的琴老師唔教埋樂理,另外俾錢上多d堂都唔肯。

[quoe]原帖由 cpcog 於 10-4-13 00:37 發表
Normally I will teach my students theory on ...

我聽琴行個職員講 , 話我女果個老師都係唔教樂理 ,
因為佢係台灣人 , 驚解釋得冇咁明白 :(

即係我都要搵人教樂理    好貴呀 !!!

醒目開學勳章

原帖由 judy 於 10-4-13 11:56 發表

学樂理,緊係大班、填鴨、操練抵啦。我去琴行報署期班,10堂才1500元。而且唔係個個琴老師都識教。

請問暑期班可以係邊到報 ???

原帖由 洛婷 於 10-4-13 12:14 發表 請問暑期班可以係邊到報 ???

5級嘅好多琴行都有。8級就難揾啲。

幾年前我揾到一間,係灣仔區樓上鋪。好似3000元左右。我記得好似4個月課程,操完一輪卷,又過骨。

醒目開學勳章

原帖由 judy 於 10-4-13 12:21 發表

5級嘅好多琴行都有。8級就難揾啲。

幾年前我揾到一間,係灣仔區樓上鋪。好似3000元左右。我記得好似4個月課程,操完一輪卷,又過骨。

係咪一星期一堂 ??? 一堂幾多分鐘 ???

遲下都要做格價專員 :(

原帖由 洛婷 於 10-4-13 12:26 發表

係咪一星期一堂 ??? 一堂幾多分鐘 ???

遲下都要做格價專員 :(

8級嘅好似一星期一堂,3小時。5級嘅大約1.5小時。

醒目開學勳章

原帖由 judy 於 10-4-13 12:43 發表

8級嘅好似一星期一堂,3小時。5級嘅大約1.5小時。

thanks

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-13 12:13 發表

我聽琴行個職員講 , 話我女果個老師都係唔教樂理 ,
因為佢係台灣人 , 驚解釋得冇咁明白 :(

即係我都要搵人教樂理    好貴呀 !!!

就算教琴老師教樂理都要另外收錢!琴行學都唔係好貴,個別都係$600左右/45mins,如果你囡囡學,應該半年內就考倒!我仔依家要俾兩份錢,俾起琴行貴好多,又學得慢,有排都未考得,我俾錢俾得好肉赤! 可能你囡囡考完我阿仔都未考!

醒目開學勳章

原帖由 yvonne.wong 於 10-4-13 13:16 發表
洛婷,
昨天,囡囡老師都叫我囡要去考樂理. 佢話佢已經4年級, 所以要去考樂理, 唔係好難學上去

學上去唔難,只不過報唔倒六級或以上琴試!

醒目開學勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-4-13 13:01 發表

就算教琴老師教樂理都要另外收錢!琴行學都唔係好貴,個別都係$600左右/45mins,如果你囡囡學,應該半年內就考倒!我仔依家要俾兩份錢,俾起琴行貴好多,又學得慢,有排都未考得,我俾錢俾得好肉赤! 可能你囡囡考完我阿仔都未考! ...

我女緊係未考啦 , 我問定咋

我女如果係琴行搵埋一對一教樂理 ,
一個月要比二份錢 , 諗起都 :(

我女岩岩先開 5 級 scales :loveliness:
佢考完 5 級再學樂理就差唔多 !!!

醒目開學勳章

原帖由 yvonne.wong 於 10-4-13 13:16 發表
洛婷,
昨天,囡囡老師都叫我囡要去考樂理. 佢話佢已經4年級, 所以要去考樂理, 唔係好難學上去

係呀 , 如果唔考 5 級樂理 , 考唔到 6 級以上 !!!

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-13 13:20 發表

我女岩岩先開 5 級 scales :loveliness:
佢考完 5 級再學樂理就差唔多 !!! ...

好多都係考完5級琴先準備考樂理,不過如果暑假得閒都可以叫你囡囡學咗先,起碼唔駛好似我個仔咁趕頭趕命!

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-13 13:20 發表

佢考完 5 級再學樂理就差唔多 !!! ...

你囡囡準備今年年尾考5級或是明年4月考呀?
‹ 上一主題|下一主題