用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門後被收的孩子
樓主: Kevinng712
go

叩門後被收的孩子 [複製鏈接]

回覆 Gordonpin 的帖子

說得好, 叻唔叻仲係言之過早. 路遙知馬力.

回覆:chloe_b 的帖子

名幼都有差嘅學生,不是名幼也有猛人

引用:認識一個雙非媽咪+大抽奬入到第一志願+個仔

原帖由 Lilytseung 於 15-06-20 發表
認識一個雙非媽咪 大抽奬入到第一志願 個仔系來港讀左半年K3下學期 根本連A至z都吾識 唉

...
如果係名津,佢應該會好快自行消失

都有朋友個小朋友讀了名私小, 入了名直資中米又有D科目肥佬跟唔上.  做精英一時又唔代表做精英一世.  

引用:Quote:ckh311+發表於+15-6-22+11:08+咁想問

原帖由 neko1234 於 15-06-22 發表
我覺得考到直資私小, 只代表家長對小朋友的早期教育做得好, 比其他同齡小朋友吸收多左遲早識既知識, 而唔 ...
絕對認同,好多小朋友小三先開始發力,小一就定斷人地是否精英有咩可能?

引用:痴到上腦 +

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:叩門後被收的孩子

我識一班在band3 中學畢業的朋友,佢地個個有份好職業,銀行高層,financial controller 等。

bebemuimui 發表於 15-6-23 17:19
痴到上腦

嘩!
大家討論下, 唔需要下下咁。。。
請口下留情!

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論, 切勿作出侮辱他人之言詞/言出挑釁, 違規者會收警告牌, 漠視警告者會被禁言, 敬請留意. !
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

王國會長

引用:個人覺得孩子能進入+second+in+已經是有精

原帖由 Kevinng712 於 15-06-20 發表
個人覺得孩子能進入 second in 已經是有精英級數, 能否最後被收都是歸究家長的表現!如果把叩門試題交給小 ...
自我感覺良好就行

冇野係絕對,正所謂行行出狀元,今日不知明天事...

引用:我都唔覺得叩門入的小朋友是精英,那些神校

原帖由 maomaochoi 於 15-06-20 發表
我都唔覺得叩門入的小朋友是精英,那些神校幾千人報收百幾就真係精英!他們是讀得玩得又talk得!

...
認同

小學未讀, 未畢業就已經知係精英? 勁過蘇文峰, 麥玲玲呀!

hppa    發表於 16-3-10 00:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我都唔覺得叩門入的小朋友是精英,那些神校

原帖由 maomaochoi 於 15-06-20 發表
我都唔覺得叩門入的小朋友是精英,那些神校幾千人報收百幾就真係精英!他們是讀得玩得又talk得!

...
Not agree

幾萬人in果百幾個位入到,又或叩門先入到,邊個叻d,係要一路讀先知既. 有d見 十幾間都冇offer, 到差不多開學有間叩門收左, 過了個學期考第一 (地區名校), who knows?

見過一些手執幾間一線直資/私小offer叩門既學生, 叩入名官津小學, 最後都只能成為班中既中游份子 (中上游啦, 位於全級25%-35%之間)

hppa    發表於 16-3-10 00:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Kevinng712 的帖子

言之尚早

punlik 發表於 16-3-10 16:09
屋企人有兩個小朋友.
大仔就讀有一線直屬中學既私校, 細仔就讀地區一線津校.
細仔學校有四班, 屋企人既感覺 ...
認同,無論是什麼線的地區津校,和什麼級數的直資及私小,都有勁人和讀不上的人,如果小一定性是精英,實在是言之尚早

回覆:叩門後被收的孩子

我小朋友間學校有小一扣門學生,升上小二時入唔到精英班,仲唔只一個!質素好嘅學生,自行同大抽獎都可以有學校入到的!只要學習能力高,讀什麼學校,讀唔讀到精英班都唔係問題啦!

‹ 上一主題|下一主題