用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Fannyee Playgroup...唉!
樓主: tigerbaby0505
go

Fannyee Playgroup...唉! [複製鏈接]

佢講嘢很喜歡加插英文,今自己變成好像鬼婆講中文

回覆:Fannyee Playgroup...唉!

點解呢幾年咁多人出來指出呢位"名師"嘅不是同揭開佢呃錢老作嘅真面目都仲有咁多人上當?各位家長小心啦!

引用:點解呢幾年咁多人出來指出呢位"名師"嘅不

原帖由 keio 於 13-01-17 發表
點解呢幾年咁多人出來指出呢位"名師"嘅不是同揭開佢呃錢老作嘅真面目都仲有咁多人上當?各位家長小心啦!

...
講開先醒起,上年6-7月時,我當時仲上緊佢PG,話教大家填報名表,要同佢買個膠folder,大家一批入表報York。後來到8月到,Fanny話可以帶大家參觀York校園及見校長/老師等,會有聽講證,但我感覺好似group interview。我同PG的Miss講:我下期唔報PG啦。Miss話:下?咁你咪冇得去interview/visit啦喎。我心諗,如果一定要我俾錢先可以去York visit,我寧願不去。後來York send sms提我,但我都驚冇報FannyPG而唔去得,最後冇去到。我對York的印象好差,點解會同呢D咁差的PG掛勾?心諗唔in也罷。點知我12月時收到York的interview信,in完再安排我參加簡介會,我才知道York是好學校,btw, 仲未收到interview results。經過此經過,我可以好肯定同大家講報Fannyee對報學校係冇任何優勢,同能否成功根本冇關係

引用:珀麗灣clubhouse.+每班Max+8個小朋友,一位

原帖由 TeriAnla 於 13-01-16 發表
珀麗灣clubhouse. 每班Max 8個小朋友,一位家長陪。一星期番兩天,每堂2小時。除了唱歌仔,做勞作,教英文 ...
That is so good!! I also believe there is no the best, where only the best suitable. Tks again for sharing!

回覆:yamin 的帖子

多謝分享,希望你小朋友可以入到心儀學校

我沒有上過Fannyee, 不過我都同好多新手媽媽一樣初時好緊張,出去上好多唔同PG. 有好出名的幼潛,買美語教材的PG, 很出名的幾間NET教的PG, GYM, 由BB 7個月開始。直到BB 1歳, 我先痛定思痛,決定取消所有出面的PG.

我認為是痛的經歷,因為BB始終細,就算點就,BB都好多時係出去上堂路程上已經玩到攰,去到上10分鐘已開始上瞓或依偎身旁。然後自己開始紋,開始同囝囝訓話,有時趕時間,仲會同BB發脾氣,同老公工人發脾氣。然後發現呢啲PG都不過是唱下歌,教下字卡。我突然覺得點解為咗上呢啲所謂PG, 竟然鬧一個不懂事的囝囝,身邊自己所愛的人。

少少分享給所有正找尋PG的媽媽。我囝囝係今年8月將入讀PN, 由上年10月開始Interview, 到現時已有9個offers,包括幾間心儀學校,其中有4個係九龍塘。其實上唔上出名PG, 同有冇offer都未必有直接關係。新手mama, 加油啊!

引用:我個仔冇讀佢playgroup都入到明慧(太子)

原帖由 torunpoland 於 13-01-17 發表
我個仔冇讀佢playgroup都入到明慧(太子)啦!
我個仔都係冇join, 最後都入倒。起初收倒封封都係waiting 時,真係好驚個仔冇書讀,當時心大心細想join,希望到時真係冇學校收時,佢會幫倒個仔。點知我有d朋友join 咗既,都係冇學校收,先知係咩一回事。其實新手既父母,聽完個講座後,真係好易中毒~

回覆:hysze3065 的帖子

上年9月尾都去過佢嘅簡介會,由7點幾坐到凌晨1點,2點先返到屋企。佢d玩具同教小朋友方法都有用嘅,跟住做都有效。佢playgroup好唔好就唔知。我b係10年12尾b佢話我咁遲先嚟報,因聽講座的大部分是11年b。到試堂,咁啱b病咗。打咗幾次約補堂,第一次俾佢鬧你b未好返就唔好約,跟住好返再打幾次,一個回覆都無,可能佢blacklist 我,佢最鍾意black list d 怪獸家長,估唔到我咁都算,哈哈。最後無參加任何playgroup,超細b都入到york k1 am。

引用:上年9月尾都去過佢嘅簡介會,由7點幾坐到凌

原帖由 nicolemsl 於 13-01-21 發表
上年9月尾都去過佢嘅簡介會,由7點幾坐到凌晨1點,2點先返到屋企。佢d玩具同教小朋友方法都有用嘅,跟住做 ...
同意。聽佢講座可以知道報學校的現況,對完全冇經驗的爸媽(好似我當時連大仔細仔,PN,N,K1等都唔識的)可以幫佢地明白一D基本知識。我的建議係,去聽時,用平常心,唔好信哂,唔好俾佢嚇親,聽完自己分析下,又問下其他人的意見。佢的玩具、書都可以買D有需要的,佢的玩具我買左雞蛋(可打開內有圖形)6隻一pack $20蛟,後來在淘寶見到$1蚊1隻。係貴D,但買個方便。聽完講座,上埋佢試堂,咁就抵返。但唔好報佢PG住,試下搵下其他PG有冇試堂或問下其他朋友口碑先決定報邊間PG,近屋企最好,或者唔報PG,同表兄弟姐妹,鄰居小朋友一齊玩。大家努力呀,做個有自信、有主見、樂觀、開心的爸媽,也感染小朋友,做個精叻開心B

引用:Quote:原帖由+nicolemsl+於+13-01-21+發表

原帖由 yamin 於 13-01-21 發表
同意。聽佢講座可以知道報學校的現況,對完全冇經驗的爸媽(好似我當時連大仔細仔,PN,N,K1等都唔識的) ...
好同意! 新手媽媽聽講座係可以,上埋試堂pg起碼抵d, 佢推介的玩具同書都有用,不過如果有時間就淘寶抵d,正式上pg可以唔駛報,因為幫唔到家長亦幫唔到小朋友!

幾年前在這黑店有不愉快經歷, 希望後人唔好浪費金錢和時間..

其實我想講連講座都吾使聽, 佢太多主觀意見來評價各學校, 有目的地sell York 同Ming Wai, 聽壞腦, 自己上多EK 攞料仲實際!唔好幫佢做勢好似講座場場爆, 其實佢真系神棍一名!

引用:其實我想講連講座都吾使聽,+佢太多主觀意見

原帖由 ganbatei 於 13-01-22 發表
其實我想講連講座都吾使聽, 佢太多主觀意見來評價各學校, 有目的地sell York 同Ming Wai, 聽壞腦, 自己上多 ...
Agree! 我問佢victoria好唔好,佢踩到死。其實唔上佢playgroup, 我個女都有好多好好既offer, 我覺得佢捉到新手媽媽既心理

引用:其實我想講連講座都吾使聽,+佢太多主觀意見

原帖由 ganbatei 於 13-01-22 發表
其實我想講連講座都吾使聽, 佢太多主觀意見來評價各學校, 有目的地sell York 同Ming Wai, 聽壞腦, 自己上多 ...
其實你講得好啱,會聽壞腦架。不過人的心熊係咁,未自己聽過又唔信,又驚蝕底。講真俾Fanny賺個講座費佢都發達

yamin 發表於 13-1-17 08:38
講開先醒起,上年6-7月時,我當時仲上緊佢PG,話教大家填報名表,要同佢買個膠folder,大家一批入表報York ...

same case with you! totally agree with you!!!

yamin 發表於 13-1-22 14:11
其實你講得好啱,會聽壞腦架。不過人的心熊係咁,未自己聽過又唔信,又驚蝕底。講真俾Fanny賺個講座費佢都 ...

其實我眼見的人. 十個有9.9999 個因為初初唔識都會"中招" 我當年都係!!!! 我見當中人士. 很多都係中上層人事. 即係渣靚車果D人. 有學問的人. 只不過係無錦多學校的INFO 唔知邊間打邊間學校. 又唔知信咩教. 又唔知咩INTERVIEW 要做乜野... 俾小小錢唔係問題. 最緊要係自己的仔女學有所成.. 利用家長愛子心切去賺錢...仲出書TIM...我覺得政府都應該要去監管下呢D PLAYGROUP 啦!

ganbatei 發表於 13-1-22 13:06

佢講黎講去都係九龍塘的學校最好.. 其他都係垃圾. 其他iNFO EK , MING PO, 親子王都有啦..大家要精明呀!!

ganbatei 發表於 13-1-22 13:06
因為york 同明慧都係較易入的, 早幾年又專收細B, 佢叫人地報呢兩間, 都係想比錯覺人地佢係幫到手, 識大把人唔讀佢pg, D仔女都比york同明慧收左啦....

無錯,佢收座談會費都好和味,成幾十個家長每個幾百,我見佢揾個膠袋來裝錢時我都覺得自己好似d阿婆比錢寶藥黨甘,當時都係羊群心理驚執輸,點知真係做了羊鼓

引用:Quote:ganbatei+發表於+13-1-22+13:06+其實

原帖由 ce366 於 13-01-22 發表
佢講黎講去都係九龍塘的學校最好.. 其他都係垃圾. 其他iNFO EK , MING PO, 親子王都有啦..大家要精明呀!! ...
非常同意

‹ 上一主題|下一主題