用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩派位理想嗎?
樓主: im_csb
go

救恩派位理想嗎? [複製鏈接]

原帖由 invitation 於 11-11-2 15:48 發表
redkoni, 很多謝你的comment.

好慚愧, 我唔係未雨綢繆的好家長, 我只會見步行步, 好率性, 鍾意就鍾意, 而我真的好鍾意救恩, 覺得佢地的教育理念和教學模式都合我意, 亦很適合我那位跟我一樣率性的兒子, 所以只要收, 一定讀, 不會考慮升中的問題, 升中係6年後的事. 所以, 當見到這兒有人顧慮到救恩的派位是否理想, 我真係不明白為何小一都未入讀又憂慮中一. 覺得香港的家長真係好辛苦, 有感而發, 才寫了那句話, 絕對沒有其他意思, 還望見諒!

你言重了, 你都講得啱嘅, 六年後真係有很大變數, 香港人有時真是太計算, 乜都算到盡, 怎知會不會
Man proposes, God disposes  ?

能夠感性且率性盡量做個開心快活人, 知足常樂, 令人羨慕.

能夠在這裏看到救恩家長的堅持和深思, 花時間討論多兩句, 也是值得.

原帖由 Nique 於 11-11-2 20:17 發表
真係英雄所見略同, 做怪人, 好聽的叫有獨立思考的人, 係痛苦的, 太多人叫我考STXX, DXX, 好似我唔去考係對唔住個細路, 我唔係話自己好醒, 但都係果句, 都緊要清楚自己要咩, 唔好來到又話人地點解唔比A你, 人地day on ...

你真係講得好好......

報學校時, 我都真的率性而行, 奈可到真係決定讀唔讀時, 又要平衡, 考慮各方, 因為其實我都不是住港島. 都有一定困難.

原帖由 invitation 於 11-11-2 15:48 發表

好慚愧, 我唔係未雨綢繆的好家長, 我只會見步行步, 好率性, 鍾意就鍾意, 而我真的好鍾意救恩, 覺得佢地的教育理念和教學模式都合我意, 亦很適合我那位跟我一樣率性的兒子, 所以只要收 ...

Yes..agree..Thank you for all your comments. You know, so glad to see so many reply and discussion here.

原帖由 redkoni 於 11-11-2 20:34 發表

你言重了, 你都講得啱嘅, 六年後真係有很大變數, 香港人有時真是太計算, 乜都算到盡, 怎知會不會

能夠在這裏看到救恩家 ...

原帖由 im_csb 於 11-11-2 21:54 發表
報學校時, 我都真的率性而行, 奈可到真係決定讀唔讀時, 又要平衡, 考慮各方, 因為其實我都不是住港島. 都有一定困難.

路程太遠,對小朋友嚟講真係會好辛苦, 返到屋企都攰,仲要做功課…咁你真係要好認同救恩先自有決心讀,因為要返6年時間真係唔短,其實樓主有幾鍾意救恩呢!仲無其他offer可以揀呀......全港又唔係得救恩一間好學校!(但係…ha..ha..我自己係非常鍾意救恩!)

原帖由 jj_bb 於 11-11-2 12:20 發表
redkoni :
"你並無講出小朋友是男仔定女仔喎?  這是否揀軒下的重要因素之一?"

回:
女仔
仲有個細佬跟尾

不好意思, 救恩好唔好, 救恩家長巳經答咗你, 軒小我諗CrabPincers比我更清楚, 不過我都可以講少少, 軒小背負著很多家長升讀皇仁的期望, 學校和老師應該不會令你失望, 我也見過軒下的現任校長, 對學生很著緊, 親力親為.  其實, 兩間軒小到小五小六都較看重精英班, 讀精英班的壓力也頗大.  你可以參考以下資訊:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2306345&extra=page%3D22&page=1

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2307167&extra=page%3D22

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2287655&extra=page%3D23&page=4

此外, 所屬校網也是重要因素, 對Band1學生而言, 救恩所屬的中西區校網及軒下所屬的灣仔區校網, 第一選擇大家都是不錯的, 不過第二選擇則以灣仔區較好而穩, 而且就算跌落Band2也以灣仔區較多選擇.  你的case是要家姐兼顧埋細佬, 真的兩難, 恕怪我不敢俾意見.

本來以為來看救恩的看法, 竟然讓我看到咁精彩的討論, 好在沒有錯過!
回到主題, 我也對救恩很有好感不過派位的確是一個重要考慮.

好慚愧, 我唔係未雨綢繆的好家長, 我只會見步行步, 好率性, 鍾意就鍾意, 而我真的好鍾意救恩, 覺得佢地的教育理念和教學模式都合我意, 亦很適合我那位跟我一樣率性的兒子, 所以只要收, 一定讀, 不會考慮升中的問題, 升中係6年後的事. 所以, 當見到這兒有人顧慮到救恩的派位是否理想, 我真係不明白為何小一都未入讀又憂慮中一. 覺得香港的家長真係好辛苦, 有感而發, 才寫了那句話, 絕對沒有其他意思, 還望見諒!

能夠在這裏看到救恩家長的堅持和深思, 花時間討論多兩句, 也是值得.

本來以為來看救恩的看法, 竟然讓我看到咁精彩的討論, 好在沒有錯過!
回到主題, 我也對救恩很有好感不過派位的確是一個重要考慮.

醒目開學勳章

"好意思, 救恩好唔好, 救恩家長巳經答咗你, 軒小我諗CrabPincers比我更清楚, 不過我都可以講少少, 軒小背負著很多家長升讀皇仁的期望, 學校和老師應該不會令你失望, 我也見過軒下的現任校長, 對學生很著緊, 親力親為.  其實, 兩間軒小到小五小六都較看重精英"

軒上由一至六年級都無分精英班,過往亦不是太谷,功課量不多,尤其默書,我見好多學校一星期有晒中英默,但軒上是隔周
如果buy教學理念就不好諗軒下,要揀派位的就一定非軒下,要諗清楚自己想要乜,不過在軒下都未必一定入qc,但band2生的選擇一定多過中覀區

原帖由 CrabPincers 於 11-11-3 08:02 發表
軒上由一至六年級都無分精英班,過往亦不是太谷,功課量不多,尤其默書,我見好多學校一星期有晒中英默,但軒上是隔周
如果buy教學理念就不好諗軒下,要揀派位的就一定非軒下,要諗清楚自己想要乜,不過在軒下都未必一定入qc,但band2生的選擇一定多過中覀區

我都話你知得多過我,  即是軒上是沒有精英班,  而軒下只有小五小六才有精英班, 對不對?

回復 70# CrabPincers 的帖子

謝各位意見.

我也很明白要教學理念+宗教教育應選救恩,
要揀派位應選軒下.
我們真的要好好想下 :D
給自己的總結:
軒下:不用學費,派位較佳
救恩:教學理念,全人發展
:D thanks again!

回復 63# im_csb 的帖子

原帖由 jj_bb 於 11-11-3 08:38 發表
就是救恩沒有校車到九龍,這的確有點難搞 :)
不如我地約埋搭的士啦 (just joking) !

就是救恩沒有校車到九龍,這的確有點難搞 :)
不如我地約埋搭的士啦 (just joking) !

醒目開學勳章

原帖由 redkoni 於 11-11-3 08:27 發表

我都話你知得多過我,  即是軒上是沒有精英班,  而軒下只有小五小六才有精英班, 對不對?

軒下的情況, 我真係吾多了解, 真係吾敢亂代答
而軒上, 無精英班, 但有拔尖補底
叻既, 會有拔尖班, 但吾會教D課本野, 都係D額外野(考試吾會出), 而補底, 就係課後/前上多半個鐘, 額外重溫知識, 以前, 會有小班, 即係, 成績未達標既, 上某一堂時, 會抽出去, 小班教, 依家還有無, 就吾知

英文吾深

如果講, 要愉快學習, 又無乜壓力既(當然個家長都要無乜壓力先), 我會揀軒小上, 就算成績點差, 學校都吾會比壓力個家長同小朋友<========我最鍾意呢一點, 呵

學校都吾多谷TSA(相比我係BK 見到其他學校的INFORMATION).............

醒目開學勳章

原帖由 jj_bb 於 11-11-3 08:33 發表
謝各位意見.

我也很明白要教學理念+宗教教育應選救恩,
要揀派位應選軒下.
我們真的要好好想下 :D
給自己的總結:
軒下:不用學費,派位較佳
救恩:教學理念,全人發展
:D thanks again! ...

我自己係基督徒
但從來無諗過, 亦無打算, 兼最好避開有宗教背景的學校(個人意向, 有索教的人吾好圍我)

吾係基督教的, 我吾想佢讀
基督教的, 我又吾想佢讀多一科BIBLE

以前, 我家姐, 讀基督教學校(中學), 見佢讀BIBLE 讀到傻, 連會考都要考BIBLE

依家已經甘多SUBJECT, 無謂, 要佢地兼多一科, 如果要的話, 帶佢返教會主日學還好

P.S. 我細個住中西區, 讀過救恩.......

回復 58# Nique 的帖子

Totally agree

qte
Nique:完全同意Redkoni所講, 如果淨睇派位來選校, 咁唔好選救恩啦, 我果區都大把啦, 仲唔洗錢添, 仲唔洗山長水遠來添, 好多人講話選學校要選合乎自己教學理念, 我初時好迷失, 其實好多學校我都唔知佢地有咩教學理念, 而家叫做有少少認識, 就係大部份學校的教學理念就係成績, 成績再成績, 根本選A同選B分別不大, 好開心原來仲有選擇, 亦好開心學校收左我個細路, 一間學校要成功, 一定要家長同學校配合, 有相信想法, 成件事先辦得成, 所以大家真係要諗清楚自己要的咩.
unqte

原帖由 CrabPincers 於 11-11-3 09:52 發表

我自己係基督徒
但從來無諗過, 亦無打算, 兼最好避開有宗教背景的學校(個人意向, 有索教的人吾好圍我)

吾係基督教的, 我吾想佢讀
基督教的, 我又吾想佢讀多一科BIBLE

以前, 我家姐, 讀基督教學校(中學), 見佢讀 ...

嘩..原來你係舊生... :>

吾係基督教的, 我吾想佢讀. => 我都係....:>
基督教的, 我又吾想佢讀多一科BIBLE =>
係喎...原來有另一種考慮...多一科 :>

I think you need to consider which teaching format is suitable to your kid.  
If the kid is more pro-active, always ask questions, etc, then he is more suitable for "Activity Learning".  
If the kid is relatively passive, he likes to follow instruction instead of pro-actively asking questions, then I think "Traditional" will be more suitiable.
And I think you don't need to worry about the secondary stage if he has a good studing in primary.
‹ 上一主題|下一主題