用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解用咗咁多時間去溫書, 成績都係咁差 ...
樓主: ada_pmlo
go

點解用咗咁多時間去溫書, 成績都係咁差 [複製鏈接]

原帖由 77777 於 10-5-11 12:17 發表
係呀, 我小朋友係學奧數架, 咁佢學左之后諗野係通左, 又係佢好鍾意個數學老師教架....重係免費....

老師係好緊要, 我個仔小一二, d數得5x, 7x, 而家好好多, 佢話miss教得明....

不過, 其實佢又唔係叻奧數架, 但學 ...

EQ 呢樣野,要與同齡小朋友玩下多溝通互相影響。至於數,玩多 d 數學遊戲書,會訓練多角度思索。

原帖由 77777 於 10-5-12 12:23 發表
係呀, 阿仔一二年級時, 有好多同學數學都係咁上下, 當然有d本身係數理好的同學, 不過, 呢個miss一教, 佢地個班就好多同學數學都突飛猛進, 同時, 呢個miss真係好錫d小朋友, 唔止好成績的同學, 佢會為一d唔好成績的同 ...

遊戲數學書圖書館裹有好多,可以帶小朋友去,睇下佢喜歡邊本,挑戰就係人的本性,可以提高自信及思維,數學資優生都係用呢個方法訓練。

至於好老師就會有好同學,這個當然,例如跟本地書本教除數,會教到個小朋友好似明、又好似唔明,我就跟外國人 d 書教,用方塊方法,容易理解,跟住教五進制 (5進1) 及二進制(2進1),用同樣道理,清晰和容易記憶。

原帖由 77777 於 10-5-13 06:45 發表
wanignativs,

我仔只係睇過一套數學書, 重係響自己屋宛的圖書館偶然見倒, 不過我諗佢都幾有趣, 因阿仔個時自己係咁睇晒成套先肯走, 叫數學奇兵..http://i762.photobucket.com/albums/xx262/cookiealbums/_TSE8619.j ...

就是這樣 la,睇睇下就會想搵 d 難 d ,好玩 d 數學書來看,到時數學都唔會叉得去邊

我自己都係學生,其實學習真係唔可以用時間去拼,最重要係方法。如果用好多時間都唔可以提升成績,就證明方法錯咗。千萬唔好以為用時間彌補,因為唔見效會打擊信心之余,仲會令小朋友好辛苦。

-數學奇兵-我個仔看過,有作用,但不太大.

剛比個仔造SKILL BUILDER-DIVISION RAINBOW BRIDGE ,好似幾好,不知有無人造過其他同系的練習?

原帖由 77777 於 10-5-13 06:45 發表
wanignativs,

我仔只係睇過一套數學書, 重係響自己屋宛的圖書館偶然見倒, 不過我諗佢都幾有趣, 因阿仔個時自己係咁睇晒成套先肯走, 叫數學奇兵..http://i762.photobucket.com/albums/xx262/cookiealbums/_TSE8619.j ...

‹ 上一主題|下一主題