用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 樂理一問
樓主: ACHOI
go

樂理一問 [複製鏈接]

如果五級樂理要係暑假教得哂,要一星期上2堂, 每堂2小時,小朋友返屋企要好勤力做好哂D功課,到9月之後就係操Past paper。

醒目開學勳章

原帖由 Ciz 於 10-4-13 23:40 發表
照計都需要20+堂(我未問得好清楚),所以咪一星期2堂囉!要暑假完成都幾趕。不過您囡囡夠定夠乖又可能唔係問題。

琴老師話佢會教,會夾埋另一個學生2:1,幾錢就未問。

其實阿仔出年先考小提琴5級,冇迫切性學樂理,只不過老師話學 ...

果 d 暑期速成班得 18 堂都要 $2880

應該唔夠時間學 ???

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 10-4-14 00:20 發表

每堂幾多長時間??有幾多人一齊上呀??如果係好似工聯個d summer course,又係十幾堂之後就話可以考埋試...結果有人試過之後話我知...上堂時係老師講答案,d人就係度不停咁抄答案...,由於老師要睇住"時間"去趕課.所以 ...

thanks ming2  

你講工聯會果 d 好恐怖喎

原來要準備既時間都唔少 , 同埋好貴    

唔怪得頭先有人講話要 5 仟幾

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 10-4-14 00:40 發表

welcome..

如果講單對單學...真係唔平架..尤其如果小朋友係學得慢0既話...我曾經遇過一個學生,佢之前係一間琴行學左成九個月都有 (個度我相信都用差唔多成萬蚊都有啦..)..

turn out個result係 ...

俾我真係會暈低 !!!

簽名被屏蔽

照你所講即係由零開始.那麼要學哂五本書,時間要幾內呀?

謝謝!

原帖由 wongcc1976 於 10-4-13 23:14 發表

已pass了三級樂器試, 學五級樂理都是適當時候

通常會買五本書, 一級一本, 即使基礎好的學生, 我都建議他們買齊五冊, 即使在第一冊中有很多內容對於"根底好"的學生來說太容易, 書中其實有不少內容也是要讀熟的,  ...

May I know where I can find the past papers for Grade 5  樂理? Thanks

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 10-4-14 00:20 發表

每堂幾多長時間??有幾多人一齊上呀??如果係好似工聯個d summer course,又係十幾堂之後就話可以考埋試...結果有人試過之後話我知...上堂時係老師講答案,d人就係度不停咁抄答案...,由於老師要睇住"時間"去趕課.所以 ...

MING2

吾好意思, 係樹講題外話
我想問, KAWAI K50E, 二手琴大約幾多$
同埋, 相比U1, 會吾會好D, 定係一心一意買全新琴好D?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-13 15:59 發表

唔係剩係彈考試歌 , 仲有其他書 ,

Piano Pieces For Children 同 SONATINA

岩岩彈完 CZERNY , 所以開咗本 Scales

阿仔用咗7個月左右預備考琴試,除考試歌外,老師同時都有2-4首歌教佢,練到考前2,3個月,阿仔已經對住D考試歌發顛咁濟,我唔敢叫佢多練,驚佢會將D考試歌彈爛晒!

醒目開學勳章

welcome..

如果講單對單學...真係唔平架..尤其如果小朋友係學得慢0既話...我曾經遇過一個學生,佢之前係一間琴行學左成九個月都有 (個度我相信都用差唔多成萬蚊都有啦..)..

我個仔真係學得超慢,學咗十幾堂單對單,每堂45mins,上星期問老師,佢話依家學咗好少,10月考唔考得都成疑,如果可以10月考,都仲有半年學,冇萬二、三蚊都埋唔倒單!如果一take過都ok,最怕佢唔合格要重考!

我們小朋友小二個暑假先開始讀, 一切由零開始, 不過佢識彈琴, 用了3個多月學+狂做20份 past paper,  OK la.....pass 了o

我個仔係一對一學, HK$200 per 45 mins, 點解你地那麼貴????????  我用了14堂左右的時間巳可考了。

請不要PM 我問老師電話..... 她好 full, 我代朋友問過她說不接了, full 晒

醒目開學勳章

原帖由 wcandtt 於 10-4-14 12:22 發表
我們小朋友小二個暑假先開始讀, 一切由零開始, 不過佢識彈琴, 用了3個多月學+狂做20份 past paper,  OK la.....pass 了o

我個仔係一對一學, HK$200 per 45 mins, 點解你地那麼貴????????  我用了14堂左右的時間巳可 ...

我阿仔好多時都唔明老師講乜!老師話佢學琴同學樂理簡直係天與地之分,我都冇佢符,豬仔係咁上下!

尤其如果小朋友係學得慢0既話

-  我個位大少, 學scales 數tone semitone已經令我想吊頸

而這只是grade 1 的開始
都唔知點教

咁間琴行都"摺"得囉.....

welcome..

唔該哂各位! 睇來呢筆錢會好"金". 同埋要盡早做準備了.........

..

..............
‹ 上一主題|下一主題