用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 昨日收到考試卷後, 問番阿仔, 佢竟然識答..... ...
樓主: halloween128
go

昨日收到考試卷後, 問番阿仔, 佢竟然識答..... [複製鏈接]

Re: 昨日收到考試卷後, 問番阿仔, 佢竟然識答.....

Hi Icy1998430,

Could you send me a copy, please!
My e-mail is   
[email protected]

Thank you!
ada001

Re: 昨日收到考試卷後, 問番阿仔, 佢竟然識答.....

小妮子,

我個仔返學後, 食完飯休息一會, 就會做功課! 雖然有時會做錯, 但是佢都肯做, 唯獨是中文功課, 佢永遠都要等我返屋企教佢做! 我同佢講就算唔識, 都要試吓做! 但是佢永遠同我講話唔識做(我都有同佢講你唔做, 老師衹會罰你唔會罰媽咪)!

小一時, 我會叫佢將唔識默嘅字寫幾次, 呢個方法都幾work! 不過升左二年班後, 佢唔肯跟我呢個方法, 咁我唯有叫佢一邊溫習一邊將自己唔識寫嘅字寫一次! 係屋企我同佢預默, 佢都識寫番出o黎(而且仲寫得好快)! 但是每次默書嘅成績都好差, 唔係留左成句, 就係寫錯晒啲字, 我都有同佢班主任傾過, 老師話有啲小朋友o係面對默書, 測驗或考試時都好緊張(可能氣氛影響佢地), 發揮唔到平時嘅水準, 老師安慰我唯有等佢地大啲, 可能會好啲啦! 最緊要係知道佢地真係識, 唔好咁著緊成績! 不過有時我會諗, 明明做左預備功夫, 但是出o黎嘅成績咁差, 有啲失望!

我諗住找個補習老師上門幫阿仔補吓, 睇吓會唔會好啲! 我有時都會諗究竟係咪自己唔識教, 所以佢嘅成績每況愈下!

sallyc,

我個仔小一時, 都成日錯埋啲careless mistake, 有時抄答案都會抄錯! 當時我嘅心情同你一樣, 亦有質問個仔點解會咁唔小心, 但是我話你知原來咁做, 衹會形成個小朋友對TEST & EXAM有好大壓力! 我個仔嘅班主任就話過, 如果小朋友真係有用心去做, 之前亦做足準備, 就算出來嘅成績唔好, 都要去鼓勵佢地(今次成績唔好, 唔梗要啦! 下次俾心機啲)!

Icy1998430:

Would you please send me a copy of the exercises?

Thanks a lot!

e-mail    [email protected]

halloween,

謝謝你的意見, 那你上次小朋友抄錯答案之後,現在再有沒有這些情況出現呀?

icy1998430
請send埋俾我..唔該晒

我以前都好似各位mama咁,明明同阿仔溫到滾瓜爛熟,返嚟結果係令你好失望,好想 ,因為佢有幾多料你係最清楚,冇理由會咁樣。但你地千萬唔好責備佢,呢d係佢成長期裏面嘅一d磨鍊,呢d磨鍊會令佢下次做事更加認真。你只要同佢分析錯咗嘅地方,而且要鼓勵佢,佢下次會做得好d,佢地讀書條路好長,唔好咁快嚇壞佢。自己都要睇開d,如果唔係大家都好辛苦。我平時都用呢d說話嚟安慰自己,咁就冇咁大壓力囉!

sallyc,

我個仔依家間中都有呢方面嘅問題出現, 不過情況無以前咁嚴重! 人大左真係好啲嘅! 不過佢最大嘅問題係面對唔到考試同測驗呢啲壓力, 所以好多時就算係屋企識做嘅題目, 係學校都未必識做! 希望正如老師所講, 再大啲情況會改善啦!

eeyore0511,

你講得好o岩! 不過有時真係好唔開心, 不過點都要禁住啲情緒! 唔可以俾小朋友知! 佢地見你唔開心, 都會影響佢地嘅情緒! 我個仔曾經同我講最唔鍾意考試, 因為成績唔好我地會唔開心, 聽完之後都好內疚!

halloween128,

阿仔都試過話好憎exam,一攞起支筆做paper就會諗起我個樣,原來我真係比咗好大壓力比佢。所以我地做mama要先疏通自己情緒,先可以幫到佢地重拾信心。希望大家一同努力啦!

halloween,

我亦覺得我個囝囝幾著意我的感覺, 如佢攞到高分, 佢會自動打給我同我講有好消息告知我. 但如分數較低, 佢便不會主動講, 要我巢功課才發現到有卷看. 可能不知不覺間我已給了壓力給他.

eeyore0511,

所以我依家唔太著緊佢嘅分數, 佢高分就當係bonus! 咁樣諗自己會好過啲(最重要係佢溫書嘅態度)! 依家要等阿仔唔好驚考試同測驗, 好似平時做練習咁! 等佢有信心去做, 唔使望住份卷係度發呆!

sallyc,

雖然言語上你無講過任何野! 但是表情上已經話左佢知! 依家啲小朋友好叻架! 曾經有位教過書嘅朋友話我知, 唔好一味踩佢地做得唔好, 咁算做得唔好, 都要讚吓佢地, 咁樣佢地先有原動力去做得更好!

如果小朋友做做下好累,冇晒心機做埋份卷,有咩辦法呀?

Halloween,
     Yesterday my son very depressed after test ( P.2)!! He said he was too afriad of losing mark..... 2 papers of test not done! I am not shout at him, but only feeling unhappy! He asked why don't angry about it.....i don't know what to do!

Dear Icy1998430:

我都想要呀!
你可唔可以俾埋我? 我有小朋友現在讀一及二年班。
唔該!!!

Dear Icy,

Can you also e-mail to me at [email protected]

Tks a lot ar!!

halloween,

是, 有可能小朋友已從我們的表現已感受到,所以現在佢做得好我會稱讚他.

另請 check PM.

halloween128 寫道:
sallyc,

雖然言語上你無講過任何野! 但是表情上已經話左佢知! 依家啲小朋友好叻架! 曾經有位教過書嘅朋友話我知, 唔好一味踩佢地做得唔好, 咁算做得唔好, 都要讚吓佢地, 咁樣佢地先有原動力去做得更好!

Mrssslui,

如果小朋友做做下好累, 試吓俾啲時間佢地休息吓或玩一會再繼續! 若果到最後佢地都仲係做唔到, 咁就唔好再迫佢啦! 你迫佢, 最後出來嘅成績都係唔好! 我個仔嘅同學仔小一時又係唔鍾意溫書, 最後佢媽俾佢溫一個鐘, 跟住玩番半個鐘, 雖然最後都溫唔晒, 但是考試佢嘅成績反而好好! 所以有時迫佢地長時間去做練習或溫書, 反而唔好!

多謝你呀!
溫習冇問題,我都會分段溫,但係我想問測驗既時候,佢地做做下累點辦呢?

judytocp,

你是否之前有責備過佢? 其實無形中, 小朋友已經俾左壓力自己(呢啲壓力大多係父母給予的), 若果小朋友已經開始有呢啲情況出現, 做家長應該係舒緩佢地嘅壓力! 你可以鼓勵佢地, 今次做唔晒唔緊要啦! 下次做快啲啦! 同埋要知道佢點解唔夠時間做, 找出原因(仲要教佢地點樣去分配啲時間, 如果有啲題目唔識, 咁唔好浪費啲時間去諗, 應該做晒自己識o個啲先, 唔識o個啲留番最尾先做, 唔識o個啲都要嘗試去做, 成份要做晒)! 小朋友仲細, 一次失敗唔代表一切!
‹ 上一主題|下一主題