用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 昨日收到考試卷後, 問番阿仔, 佢竟然識答..... ...
go

昨日收到考試卷後, 問番阿仔, 佢竟然識答..... [複製鏈接]

昨日收到考試卷後, 問番阿仔, 佢竟然識答.....

各位,

昨日收到考試卷後, 真係有啲失望, 阿仔不但無進步, 比上學期退步了! 我攞住份卷問番阿仔, 佢竟然識答! 我問佢點解, 佢話當時睇得唔係好清楚! 後來我同個同學仔媽咪傾番, 佢話阿仔同佢講過佢好驚考試, 因為驚考得唔好! 係咪我比太大壓力佢, 引致考試發揮唔到水準(但是點解事後我問番啲問題, 佢又識答)? 請問有無家長可以教我點做(來年阿仔升小二, 老師唔會讀卷, 真係擔心佢成績仲差呀)?

Re: 昨日收到考試卷後, 問番阿仔, 佢竟然識答.....

Hi halloween128:

你既情形同我囝囝上學期好似,囝囝比較大意,冇睇題目,淨係拿起筆係咁做,唔去理解題目先,後尾知道佢邊度出問題咪改善邊度o羅,以後做練習時,我要佢自己讀左題目先,再解釋比我聽,訓練多D就會進步o架啦!

重有呀,有時要留意下囝囝係各科做錯o既地方,自己諗下D題目比佢做,又其係囝囝成日錯果D,做多D實有進步o架!

我一時諗唔起咁多,你再有問題,再post出o黎,睇下我幫唔幫到你.

Re: 昨日收到考試卷後, 問番阿仔, 佢竟然識答.....

小妮子,

好多謝你嘅建議! 小一考試老師會讀卷, 但是升上二年班後, 就要靠個仔去睇卷, 請問點先可以訓練佢地去睇同理解條題目? 是否要做多啲練習? 若果阿仔考試時真係唔識去解條題目, 可以教佢地點做? 考試前我已經再三同佢講, 叫佢做卷時唔好遊魂! 睇清楚O黎做! 但是數學其中有條題目(仲要係學字題), 明明係+數, 阿仔竟然計左-數, 真係被佢激C呀!

其實做多d練習對佢睇題目同理解題目都好有幫助架,我今年就係比多d個女做,成績明顯係進步左,我女做時成日問呢題點做,果題點做,但我唔會答佢,我會要求佢自己諗,跟住做完晒,我就會睇下佢錯d乜,再慢慢解釋佢聽,咁樣一來可以訓練佢自己睇題目同諗下點答,二來我又可以知道佢錯d乜,唔明d乜,邊方面較為大意,咁就可以針對較弱果d黎同佢溫習。同埋個個小朋友都有唔同需要,我女就好鐘意我陪住佢,所以做練習時,我就扮係佢老師,佢就覺得係度玩遊戲咁,好樂意去做練習!如果就咁叫佢做,佢就好似想死咁,但其實整個過程都一樣,只係佢要叫我做老師,而佢就成為我班既班長,就咁佢就能夠好輕鬆咁溫習啦!
希望我既經驗能夠幫到你啦!

Hi halloween128 :

我囝囝係上學期11月份開始已經要自己睇題目啦,好彩我之前有訓練佢,如果唔係梗唔合格.

其實睇題目係要有秘訣,你開始時先自己讀比佢聽,再解釋下條題目比佢知,慢慢o黎,到咁常下,等小朋友認得D字(來來去去都係咁常下),你再要小朋友每做一題都要佢讀題目比你聽(要大聲D讀,等你知道佢知唔知D字),跟住要小朋友解比你聽(可以佢扮老師,你扮學生,有D樂趣D),咁你咪知道自己小朋友識唔識o羅.

其實我屋企有一塊白板,我就覺得幾有用,一遇到一D難o既難題,我會係白板度寫下畫下,慢慢解比囝囝知,呢招幾有效o架,你可以試下.

另外,你講既數學題,你係咪講緊文字題呀,希望我冇誤會啦,開始o既時候,我囝囝都遇到呢個問題,唔知加定係減,咁你就要同佢分析題目啦.

我試下舉一個例:
妹妹有20元,她用了7元去買鉛筆,再用了5元去買糖果,問妹妹還剩下多少元?

你可以同小朋友講,o拿,而家你有20蚊,你買左鉛筆用左7蚊,又再買你鍾意食o既糖果(某某牌子,小朋友鍾意食果D)用左5蚊雞,咁你重剩返幾多錢呀?再提下小朋友用左o既應該係減o架,再叫小朋友留意下"剩下"o既意思,解釋比小朋友知,多數係減數o黎,如果問你"一共有"o既時候,多數係加法o黎,叫小朋友注意下.

其實一得閒,我都會自己出題目比小朋友做,你自己留意下佢o既作業呀,課本呀,將D題目改下,再出比小朋友做,可以慳返買課外練習o架,所以數學呢一科,我都係冇買到課外作業,我自己出比囝囝做o架,囝囝重話我出D題目難過學校D測驗o家

小妮子,

你唔駛自己出題目咁麻煩啦,比個EMAIL我,等我得閒SEND我女(P.2)D工作紙同考試卷比你啦,好多文字題架!

Icy1998430:

真o既,我好開心呀,真係唔該晒你呀!

我o既E-mail: [email protected]

講多聲Thank You !

Icy1998430:

我都想要呀! 你可唔可以SEND埋俾我?

My e-mail address: [email protected]

Thank You very much!  

Ps send me  also: my email address is [email protected]
Thanks a lot.
lcy1998430 寫道:
小妮子,

你唔駛自己出題目咁麻煩啦,比個EMAIL我,等我得閒SEND我女(P.2)D工作紙同考試卷比你啦,好多文字題架!

各位媽媽,

由於太多媽媽要二年級工作紙,所以我會upload上yahoo公事包(正在upload中),我稍後會比條link出黎,你地得閒上去拎啦!

我已upload左十幾張工作紙啦,其實仲有好多,我會再慢慢加上去!>>>>二年級數學工作紙請進<<<<
你地試下入唔入到啦,我已經改左共同分享,不過好似唔係幾成功,唔得就話我聽,等我再攪攪佢!

條link 唔係幾work!!

簽名被屏蔽

各位媽媽,

我email左少少數學既worksheet比你地啦,你地check下啦,所有工作紙d答案我已經用photoshop delete晒,一print出黎就做得架啦,其實重有好多,比d時間我啦!

另外,有無人可以話我聽yahoo個公事包點解set黎set去都係private既?

Icy1998430:

我又想要一份, 煩請e-mail一份給我,謝
[email protected]

[quote]
lcy1998430 寫道:
小妮子,

joyce

Hi lcy1998430 :

我已到mail啦,真係唔該你呀,你慢慢整啦,唔趕o既,真係好多謝你肯花時間為我地BK媽咪,再講聲Thank You!   

Icy1998430:

我又想要一份, 煩請e-mail一份給我,謝
[email protected]
我家有隻3歲幾既小恐龍!!!

lcy1998430,

已經收到啦! 真係唔該晒呀! 你真係好人呀! THANK YOU VERY MUCH!

Icy1998430:

Would you please send me a copy?

Thanks a lot!

e-mail     [email protected]

Icy1998430

I've received your e-mail already. Thank you very much.
Super-mum 寫道:
Icy1998430:

Would you please send me a copy?

Thanks a lot!

e-mail     [email protected]
‹ 上一主題|下一主題