用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 35校網,邊間學校好?
樓主: 媽咪咪
go

35校網,邊間學校好? [複製鏈接]

Re: 35校網,邊間學校好?

bwmm 寫道:
Bon,

你錯了.
葛量洪校友會並沒有被殺校!
請不要聽說啊!
它們絕對繼續收生!而且這間學校不錯呀!
我女兒讀四年級.
我特別欣賞中文及英文的教學法.
可能因為用活動教學,我的女兒讀得好好.
其實升中派位不太差.
要看你小朋友是否成績太差.
如果你小朋友成績不錯,絕對有機會入band 1中學.
你們可以上它們的website看看呀!
請不要聽說啊!試試了解清楚每一間學校.
為小朋友選一間適合佢的學校  

葛量洪未被殺,但已由四班縮至兩班,反映出不太受歡迎。

同意他們的語文教學不俗,但要配合小朋友,叻的可以好叻,但差的就真係幾差。同埋他們的派位認真麻麻,Band1生很少。

Hi BillyM, 可否給我一些馬頭涌官立小學 (福祥街舊校原址)的意見?    

winniechan 寫道:
Hi BillyM, 可否給我一些馬頭涌官立小學 (福祥街舊校原址)的意見?    

不算太熟識,但整體評價與紅磡灣相若!

BillyM,你即是話2間都一樣好, 但紅磡灣的比較大,比較新,是嗎?另外,交表當日需吳需要一早去心儀小學排隊交表呢?

BillyM,你即是話2間都一樣好, 但紅磡灣的比較大,比較新,是嗎?另外,交表當日需吳需要一早去心儀小學排隊交表呢?

我不太熟識馬頭埇,未能給予最佳建議,請見諒,留返俾D其他有識之士發表意見。

梗係唔駛輪通宵交表啦,派米咩。

BillyM, 多謝你的意見.其實我是住得比較近馬頭埇官立,所以如果馬頭埇官立OK,我都想把他當FIRST CHIOCE.

其實我都想選馬頭涌(紅磡灣),但我只有15分&跨區,大家會唔會覺得無咩希望呢?

Dear Bwmm & Billy M,

Tks for your info.

Bon  
Bon

唔可以話無稀望,好講彩數的.好多朋友都可以跨區成功.try try la...

大家好

好耐沒入黎傾計啦,我囝囝今個月要報小一,因為呢個問題煩到想C,都吾知揀邊間學校好(馬頭涌紅磡灣&奉基)。

媽咪咪
~散佈愛~ 在你所到之處不斷散佈愛......首先要從自己家開始。 把愛給孩子、妻子或丈夫、父母,然後及於鄰人.......... 讓每一個分享過你的愛的人都能在離開後感受到生命中有愛。 ---德蕾莎修女 ~SPREAD LOVE~ Spread love everywhere you go.......first of all in your own house. Give love to your childred, to your wife or husband, to a next door neighbour......let no one ever come to you without leaving better and happier. ---MOTHER TERESA

我同你一樣都吾知揀邊間學校好(馬頭涌紅磡灣&奉基).馬頭涌紅磡灣肯定好多人爭,而奉基都不遑多樣. :cry: 我好多朋友都叫我揀天神,但我知一定更加難讀. :cry:
另外,我好多謝BillyM所有的意見.    在很多爭擇下,我很想揀奉基.而我的姑仔都話這間是好野,現在只爭我husband的決定.BillyM,可否再給我多點奉基的優點, 等我可以同我husband慢慢再討論,謝謝你.   

我同你一樣都吾知揀邊間學校好(馬頭涌紅磡灣&奉基).馬頭涌紅磡灣肯定好多人爭,而奉基都不遑多樣. :cry: 我好多朋友都叫我揀天神,但我知一定更加難讀. :cry:
另外,我好多謝BillyM所有的意見.    在很多爭擇下,我很想揀奉基.而我的姑仔都話這間是好野,現在只爭我husband的決定.BillyM,可否再給我多點奉基的優點, 等我可以同我husband慢慢再討論,謝謝你.   

你老公的心水是否馬頭涌紅磡灣?其實都無乜必要拗到面紅耳熱,兩間都係好野,如果係擔心派位,照我所講,6年後的banding甚至派位制度都可以改到七彩,最緊要揀間適合你小朋友、而你又buy的小學。奉基,如我一向所講,將「愉快」和「學習」平衡得很好,又因為沒有精英班的關係,所以學生之中不會出現「貧富懸殊」的情況,只要肯努力,就可以上位。反之,有精英班的學校會把精英與平民的距離越拉越遠,做慣平民的便差不多一定是平民。我對精英班的制度中立,覺得它有辣有唔辣,你自己考慮buy唔buy。

如果你老公鍾意天神,你就要fight到底,無謂害左個小朋友,你自己都要陪埋辛苦12年。

Hi winniechan

我現在有9成決定會揀奉基,之前我老公都好想囝囝入名校,但係我同佢講,如果個囝入名校家長就要付出全部時間同小朋友讀書溫習,如果肯完全付出就無問題。

~散佈愛~ 在你所到之處不斷散佈愛......首先要從自己家開始。 把愛給孩子、妻子或丈夫、父母,然後及於鄰人.......... 讓每一個分享過你的愛的人都能在離開後感受到生命中有愛。 ---德蕾莎修女 ~SPREAD LOVE~ Spread love everywhere you go.......first of all in your own house. Give love to your childred, to your wife or husband, to a next door neighbour......let no one ever come to you without leaving better and happier. ---MOTHER TERESA

>>>>你自己都要陪埋辛苦12年。

sorry, I don't quite agree with this point !

being parents , we have to scarify something !

no matter your kids are in A or B school, you cannot avoid your duty !

I don't think there is any traditional school that the parents can find not 辛苦 ( actually the meaning of 辛苦 depends on individual ) , unless they themselves choose not to 辛苦  !

don't take it that in MTC or FK , you will not 辛苦 at all !

我仔仔都係今年報小一, 不過我地得5分, 聽d家長話在自行收生階段選中機會很微, 有d都吾想參加, 不過我就諗既有個機會又吾駛花任何費用就試下, 我對35網首5名排序:
(1) 馬頭涌官小
(2) 宣道
(3) 奉基
(4) 奉基千禧
(5) 葛亮洪

http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/juliec2k18/album?.dir=5abdscd&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//hk.photos.yahoo.com/ph//my_photos

Hi WinnieChan,

馬頭涌(紅磡灣)官立前身是馬頭涌官立的下午校, 所以后者水準不會有問題.

Hi Maman,好多謝你的意見.我知馬頭涌(紅磡灣)官立是好野.所以我都知入到的機會很細.   

BillyM,可否話我知你的小朋友是讀那間小學?

BillyM,可否話我知你的小朋友是讀那間小學?

不在這區。

如果在馬頭涌(紅灣)入唔到精英班,是否會入唔到brand one中學, 因為有黃埔其他小學的精英班競爭?!
‹ 上一主題|下一主題