用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問, 有冇人過海返K1?
樓主: 寫我心中話
go

請問, 有冇人過海返K1? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

引用:有個開心童年,+但之後幾十年捱"雷仔"定係有

原帖由 寫我心中話 於 13-12-06 發表
有個開心童年, 但之後幾十年捱"雷仔"

定係
-有個開心童年, 但之後幾十年捱"雷仔"

-定係有個辛苦童年, 但之後幾十年過得好

以上兩項不是公式,不是對等的,也不是因果。

有開心童年不等於十年後捱雷仔。相反,有個辛苦童年更不代表往後幾十年過得好。請你明白。

我諗你自己咁講得,其實心中已有答案。

邊個話你聽,入到名校,讀書叻往後一定好過,新聞都睇唔少啦!好多小朋友都受唔壓力做儍事,隨時仔都無埋,後悔都無用呀!

lc1010 發表於 13-12-6 13:09
-有個開心童年, 但之後幾十年捱"雷仔"

-定係有個辛苦童年, 但之後幾十年過得好

Which School? If you feel worth to move live HK Island should be better and as it is not very safe if child need to take school bus for that long distance. However your other half is right it is little bit crazy if it have to attend a K1 school at this way. Since few year later if you find a great school at Kowloon side again and you need to move again..

簽名被屏蔽

引用:我自已幾兄弟姐妹就係細個時,+有人讀書好,+

原帖由 寫我心中話 於 13-12-06 發表
我自已幾兄弟姐妹

就係細個時, 有人讀書好, 有人讀書不好
但係我想講,資質唔同,讀同一間幼稚園甚至小學也可以將來一個月入一萬一個月入九萬。食幾多著幾多都註定!

寫我心中話 發表於 13-12-6 12:52
我自已幾兄弟姐妹

就係細個時, 有人讀書好, 有人讀書不好

根本就不成正比, 我識唔少讀書唔好的, 賺錢能力比讀大學畢業更要高, 識好多大學畢業的打工仔, 都係得幾萬蚊, 最緊要識投資, 用腦賺錢, 讀大學只是買個保險, 萬一未發到圍都有份工保住下。

回覆:請問, 有冇人過海返K1

知有  由山頂坐司機車過海九龍瑭

引用:+本帖最後由+kwokbobo+於+13-12-6+15:01+編

原帖由 kwokbobo 於 13-12-06 發表
身邊好多。中學畢業那些,好多住靚屋揸靚車。大學畢業那些,都唔知捱了幾多年仲係萬幾二萬蚊人工,樓都儲好多年錢先買到。性格命運睇落好似影響過讀咩幼稚園、小學。

我有朋友一個住油塘, 一個住九龍灣, 小朋友返北角, 自己帶返學, 之後趕返工...
唔好話小朋友, 大人都辛苦

醒目開學勳章 貢獻勳章

大圍過SPK/SPN或聖心,遠唔遠呀?
我見大圍有唔少人過海,屋企樓下見過香港島間聖心都有4-5個!
恐龍家

引用:我住九龍城,去灣仔/銅鑼灣校車要幾耐? +

原帖由 寫我心中話 於 13-12-05 發表
我住九龍城,去灣仔/銅鑼灣校車要幾耐?
你而家有邊幾間offer?

簽名被屏蔽

引用:我HOLD左兩個位姐 唔駛咁鬧我卦? +

原帖由 寫我心中話 於 13-12-05 發表
我HOLD左兩個位姐
唔駛咁鬧我卦?
你係隔離post自己有4個offer! 多得你呢個集郵亞媽唔少! 抵你老公咁話你!

chiyin8    發表於 13-12-8 00:23

邊4個

引用:大圍過SPK/SPN或聖心,遠唔遠呀?我見大圍

原帖由 小曳人 於 13-12-06 發表
大圍過SPK/SPN或聖心,遠唔遠呀?
我見大圍有唔少人過海,屋企樓下見過香港島間聖心都有4-5個! ...
一條龍……搬屋吧

Kindergarten + primary +secondary  15 年㗎……

一勞永逸

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+13-12-06+發表大圍

原帖由 picture 於 13-12-06 發表
一條龍……搬屋吧

Kindergarten + primary +secondary  15 年㗎……
SacredHeart 搬堅道

SPn/K 就天后

回覆:請問, 有冇人過海返K1

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題