用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校 vs 協和幼稚園
樓主: miranda0311
go

又一村學校 vs 協和幼稚園 [複製鏈接]

唉..真係唔想交咁多留位費呀 ,仲有D WAITING 我又想讀...又有D未回覆...真係人都癲~

原帖由 梅媽媽 於 11-11-25 15:01 發表

YORK.交左留位費啦.
還有兩間未IN.

醒目開學勳章

原帖由 梅媽媽 於 11-11-25 14:59 發表

係呀!!諗起民生條問題都驚驚.

民生個幾題, 真係考起家長.
希望我的答案唔好累咗個小朋友啦.

原帖由 skygirl0311 於 11-11-25 15:07 發表
唉..真係唔想交咁多留位費呀 ,仲有D WAITING 我又想讀...又有D未回覆...真係人都癲~

咁你依家交左幾多間呀? 如果又一村更本唔係你杯茶,咁唔使諗啦? 我自已只會交兩間, 如果之後禮賢都收我個仔, 咁我就會QIUT晒前面全部,讀禮賢啦.(呢個係我自己既方案)

回復 2# 開心小花 的帖子

我都唔知自己答咩, 不過阿仔表現超差,所以都唔諗佢啦.

醒目開學勳章

原帖由 梅媽媽 於 11-11-25 15:15 發表

咁你依家交左幾多間呀? 如果又一村更本唔係你杯茶,咁唔使諗啦? 我自已只會交兩間, 如果之後禮賢都收我個仔, 咁我就會QIUT晒前面全部,讀禮賢啦.(呢個係我自己既方案) ...

禮賢我都好鍾意呢間. 不過, 佢要成1月中先interview.. 真係等到我傻.

我屋企附近村校2間,嘉林邊道迦南...同埋又一村,不過除左又一村係最早要交之後,其他都可以下星期既..不過呢間迦南就環境真麻麻..我最想入係創價..不過要下個月先知結果..真係等死人呀...

原帖由 梅媽媽 於 11-11-25 15:15 發表

咁你依家交左幾多間呀? 如果又一村更本唔係你杯茶,咁唔使諗啦? 我自已只會交兩間, 如果之後禮賢都收我個仔, 咁我就會QIUT晒前面全部,讀禮賢啦.(呢個係我自己既方案) ...

回復 43# 梅媽媽 的帖子

我都冇話邊唔邊柸茶既..只係想佢可以係開開心心冇乜壓力既環境過呢幾年幼稚園生活,學下自理,過下群體生活咁架咋..如果我要佢叻既..就唔係IN呢幾間啦....

原帖由 開心小花 於 11-11-25 15:20 發表

禮賢…我都好鍾意呢間. 不過, 佢要成1月中先interview.. 真係等到我傻.

哈哈, 係呀!佢磨晒我D耐性同緊張, 所以會IN得隨心D卦.

原帖由 skygirl0311 於 11-11-25 15:22 發表
我屋企附近村校2間,嘉林邊道迦南...同埋又一村,不過除左又一村係最早要交之後,其他都可以下星期既..不過呢間迦南就環境真麻麻..我最想入係創價..不過要下個月先知結果..真係等死人呀...

...

咁你交住又一村先啦, 呢間應該點都好過村校卦. 既然你都唔鐘意個間迦南(我都唔鐘意個環境,太細)咁又一村係你依家第一個水泡.希望創價收,咁你最多都係交兩間留位費.

原帖由 skygirl0311 於 11-11-25 15:26 發表
我都冇話邊唔邊柸茶既..只係想佢可以係開開心心冇乜壓力既環境過呢幾年幼稚園生活,學下自理,過下群體生活咁架咋..如果我要佢叻既..就唔係IN呢幾間啦.... ...

我同你既諗法都好接近, 所以我都冇報最出名既大校.

係..為有係咁啦..

原帖由 梅媽媽 於 11-11-25 15:43 發表

咁你交住又一村先啦, 呢間應該點都好過村校卦. 既然你都唔鐘意個間迦南(我都唔鐘意個環境,太細)咁又一村係你依家第一個水泡.希望創價收,咁你最多都係交兩間留位費. ...

原帖由 skygirl0311 於 11-11-25 15:22 發表

...

點解咁想入創價呢? 我對呢間學校認識唔深... 其實創價同又一村有咩分別呢? 大家都冇小學上...

之前好似見到你都有報靈糧堂....我都係WAIT呀...其實都好想佢入到呢間..

原帖由 梅媽媽 於 11-11-25 15:44 發表

我同你既諗法都好接近, 所以我都冇報最出名既大校.

回復 52# Angel_BB 的帖子

創價係教育局視學報告既評級係超卓既同埋質素評核報告都好好....佢師資環境各方面口啤都一年比一年好..不過好多家長由於宗教信仰而唔考慮呢間..但其實佢既幼稚園係冇宗教信仰既..只不過係D人錯覺佢係日本佛教既幼稚園啫...你可以去佢學校既網頁都睇睇囉..不過D呢間學校真係好難入既..唔係話靠人事..就算識人..有兄弟姐妹係入面讀都未必會收番你既...又咁多人考...我都係知冇乜機架喇..

醒目開學勳章

回復 1# skygirl0311 的帖子

係, 之前我都有諗創價的, 不過都係因為宗教問題, 我屋企人極力反對, 所以無報到.

原帖由 skygirl0311 於 11-11-25 16:39 發表
創價係教育局視學報告既評級係超卓既同埋質素評核報告都好好....佢師資環境各方面口啤都一年比一年好..不過好多家長由於宗教信仰而唔考慮呢間..但其實佢既幼稚園係冇宗教信仰既..只不過係D人錯覺佢係日本佛教既幼稚 ...

many thanks! 其實我都有幫囡囡報呢間, 不過亦係因為宗教問題, 我媽咪非常反對...

係呀..因為佢有個創價會既..個個就係佢地既日本教會喇..所以有D人一聽到就唔係幾鍾意..咁當然佢都有好大班粉絲啦..上年都已經有3800人遞表..今年就唔知喇..應該都唔會少過上年啦..所以係又玩六合彩~

原帖由 開心小花 於 11-11-25 16:48 發表
係, 之前我都有諗創價的, 不過都係因為宗教問題, 我屋企人極力反對, 所以無報到.

原帖由 skygirl0311 於 11-11-25 15:51 發表
之前好似見到你都有報靈糧堂....我都係WAIT呀...其實都好想佢入到呢間..

自己感覺兩間學校差唔多.靈糧叫有名d,但校舍細,非我所選. in就算.

原帖由 skygirl0311 於 11-11-25 16:39 發表
創價係教育局視學報告既評級係超卓既同埋質素評核報告都好好....佢師資環境各方面口啤都一年比一年好..不過好多家長由於宗教信仰而唔考慮呢間..但其實佢既幼稚園係冇宗教信仰既..只不過係D人錯覺佢係日本佛教既幼稚 ...

其實一開始,我一心諗住報創價同又一村嫁. 但後來有朋友話我聽佢朋友個女係創價讀完,銜接本地小學非常辛苦,要惡補. 佢話學校好開心,但內容太淺.
  咁我諗,反正又一村又淺, 又有學卷,地方又大咁不如就報又一村.唔報創價啦. 所以我最後都冇報創價.

有冇家長知道協和幼稚園同又一村嘅學習課程係點呢?深淺程度如果?個個都話又一村淺,咁協和又如何呢?
‹ 上一主題|下一主題