用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心,亞仔成績差左
樓主: maybaby
go

好唔開心,亞仔成績差左 [複製鏈接]

王國會長

三月考試? 下學期考試?

原帖由 jenniferkwok 於 11-3-2 15:29 發表

無錯,做哂都係剛剛好...

唔識而做錯既我都仲可以接受,但唔小心錯又或者明明溫個時識既我真係會忟lor....

下星期考試la....

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-3-3 23:08 發表
三月考試? 下學期考試?

3月7個星期考,佢地係分三段考試,11月3月6月

我諗緊係米佢一開考/測得唔錯,所以一跌個時會難接受D, 因為佢上一次D測驗跌哂落7X分,今次數學有返8X分我就已經好開心.... 當然同以前9X分比仲有距離,但至少係進步先,不過當中都係有一半係唔小心既錯+唔知咩事錯,明明溫係識既,我諗係米佢緊張呢?

我發現... 如果淨係計數反而OK, 但一有文字就.... 佢對文字理解好似有D困難,唔知係米咁所以中英文都差左...

我個囡囡讀緊小一, 岩岩派左2科2nd exam試卷, 英文7x, 中文唔合格, 第一次exam 平均8x..., 我已經之前同佢搵哂, 點知中文差成咁, 我都明白第2nd一定俾比之前深, but冇諗過佢好多野都唔識同大意... 仲有2科下星期會派.. 唉...

有時諗, 係唔係做細女, 因我個女係11月出世, 讀書真係咁吃力...

當睇到份卷, 我真係好down同好嬲, 我當場鬧我個囡, but 鬧完後, 跟住覺得係唔係鬧錯她呢... 點都好啦, 仲有final exam, 同佢一齊努力啦...

我覺得小一同小二都仲會有大細仔女分別ka wor. 反而到小三就唔會有.. 唔知岩唔岩呢 ?

原帖由 yhk329 於 11-3-4 10:14 發表

我地都係分三個學段,不過就無測驗
不過老師話到明今次試會比上次深
我巳比足心理準備自已佢D成績會差好多

我地就有好多野可以拉分既,每段大約有2-3次大測,中英文有默書,中文課堂會有聆聽測驗同作文

但咁跌法點拉都拉唔到同第一段既成績LA...

原帖由 yhk329 於 11-3-8 08:52 發表

三個考試,中間重有二至三次大測......
咁密,咪每月個都要考試或測驗
係咪好傳統催谷的學校呢?

無錯,係個個月都有測,仲未計默書,仲有D閒科(音樂/電腦/普通話)都有測驗

係傳統學校,但我估又未算好谷,因為同其他學校比佢地已經叫舒服架LA, 平時功課唔多,測驗亦算少

但我又覺有測驗都好,當溫下習,好過考試時一次過...

原帖由 yhk329 於 11-3-8 12:15 發表

個個月唔係大測就係考試
咁重唔叫多及催谷
小朋友的壓力太大了

但同其他學校既MAMI傾開,佢地真係算OK LA, 其他幾間又多功課又多測驗,講緊唔係一個月一次,可能係個個星期,不過可能係小測咁LA

咁我個仔間學校只有數學老師會個個星期同佢地小測, 睇佢地有咩唔識就立即教返佢地, 都係一個唔錯的方法. 這個方式的小測, 我重來都唔叫阿仔溫書, 因為想睇下阿仔有咩唔識.

王國會長

"無錯,係個個月都有測,仲未計默書,仲有D閒科(音樂/電腦/普通話)都有測驗" 咁仲唔算谷?
我囡囡個間得全年各主科二測二考 + 每周默書.

原帖由 jenniferkwok 於 11-3-8 11:01 發表

無錯,係個個月都有測,仲未計默書,仲有D閒科(音樂/電腦/普通話)都有測驗

係傳統學校,但我估又未算好谷,因為同其他學校比佢地已經叫舒服架LA, 平時功課唔多,測驗亦算少

但我又覺有測驗都好,當溫下習,好過考試時一次過... ...

原帖由 yhk329 於 11-3-8 17:54 發表

個個星期測驗.....quiz那樣不需特別溫習,
主要目的係比老師知道學生進度的
所以以你地學校每個月都有大測考試真係算好谷了

咁又係,或者個個星期小測可能仲好D, 大測要一次過溫一個月既野... 我又懶唔會日日溫,通常測之前一星先溫...

但我地就相反平日好鬆LOR, 只係要應付大測,其他學校就日日都好緊....

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-3-8 19:38 發表
"無錯,係個個月都有測,仲未計默書,仲有D閒科(音樂/電腦/普通話)都有測驗" 咁仲唔算谷?
我囡囡個間得全年各主科二測二考 + 每周默書.

嘩咁真係好wor, 全年先2測2考,不過怕怕一次測/考好多內容?我依家各主科全年約6測3考,我都覺內容啱啱好,再迫多d都唔知點溫....

其實可能係個女心散,佢根本就唔上心,好似求期應付我咁,到測考可以唔識,如果佢肯擺個心去讀係得...

話說今日中文考試內容既相反詞入面有d係無學過寫既,但其他既老師有叫學生係堂上練寫,但個女個班無,我就自己叫佢係家練,佢c都唔肯,話老師都無叫寫!算~唔同佢哎!琴晚... 我寫一次佢睇講到明話我預左佢唔識寫架la因為佢真係一次都無寫過,但都希望認下到時撞都有個譜,點知... 我寫一次佢就識.... 你話la, 佢有心既原來我講一次佢就記得....

有無人可以教下我,點樣令佢溫書時係可以全副心擺上去!

原帖由 yhk329 於 11-3-9 12:29 發表

嘩,考試內容連考咩字都通知埋架
咁個範圍又好詳細喎
但係無教過都要考?會唔會D字在課文內教過出現過,不過無等登寫過生詞呀

我地學校只會比考邊課至邊課的範圍
考咩項目就家長學生自己咕 ...

hehehe梗係唔係la, 都係俾考邊課同d咩大範圍lor, 大一堆相反詞,唔會出哂但出邊隻你都唔知麻,我都唔估架la, 溫哂la

你講得啱,係出現過但就無寫過生字咁lor "骯髒" & "醜陋",我琴晚寫大隻d, 拆開隻字叫佢係咁易記下lor, 隔離班d mami話上堂有練寫但我個女個班就無!

考試返半日,已經放左學,有mami報告無叫佢地寫呢2個字詞!

我個囡今次EXAM 係比上次差好多... 平均分都係6X, 3個月後又大考啦, 而家諗住日日都幫佢溫書, 做多D 網上EXCISE, 如每日一篇, 總之日日溫D, 唔想等到測驗, 考試才一大堆溫習, 希望真的可以幫助到佢...

回覆 59# pyemily 的文章

你囡囡今年小一ar ? 其實除佐日日都溫少少之外, 最重要知佢係邊方面問題, 噉先可以幫到佢ka
‹ 上一主題|下一主題