用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 樂理一問
樓主: ACHOI
go

樂理一問 [複製鏈接]

學得快與慢,要幾多時間要睇小朋友年齡同底子呀。樂理我覺得數學要好呀,同埋要識左份數先好學...唔係D音符攪到好亂。暑假果D係速成班,如果小朋友年紀小,暑期班未必WORK,因為係大班好多唔同年齡既學生一齊上,有機會會跟唔到。其實幾時學五級樂理要同老師傾埋小朋友下次考六級以上的考試係幾時,然後計埋時間應該要幾時開始學。由於暑假係小朋友最得閒既時候,所以好多人揀暑假學,如果你諗住下年就考琴,咁其實今年學樂理就差唔多啦。

我想請問升小二小朋友可以開始學嗎? 一定要單對單嗎?同埋須要幾耐時間準備? Thank you!

原帖由 miss321 於 10-4-13 17:13 發表
學得快與慢,要幾多時間要睇小朋友年齡同底子呀。樂理我覺得數學要好呀,同埋要識左份數先好學...唔係D音符攪到好亂。暑假果D係速成班,如果小朋友年紀小,暑期班未必WORK,因為係大班好多唔同年齡既學生一齊上,有機會會跟唔到 ...

醒目開學勳章

原帖由 wongcc1976 於 10-4-13 17:04 發表

如果有學開其他樂器, 基本的樂理常識應該在樂器課堂中已經滲透, 你可能是問何時正式上五級樂理班, 由於考六級或以上的皇家樂器試一定要有5級樂理證書, 所以你pass了三/五級樂器試後再考都未遲, 如果基礎好, 又勤力, 學6個月就可以去考

勤力都要學6個月

咁 d 暑假班得 18 堂夠唔夠 ???

總之又係$$$$$$$.......

原帖由 洛婷 於 10-4-13 17:40 發表

勤力都要學6個月

咁 d 暑假班得 18 堂夠唔夠 ??? ops:" />

醒目開學勳章

原帖由 beetle 於 10-4-13 17:43 發表
總之又係$$$$$$$.......

係啦    唔學又唔得 !!!

Hi hi,我都唸緊暑假比阿仔學,老師話最少要4個月,如果想十月考,要一星期上2堂同埋好勤力做功課,我都係覺得比佢慢慢來,出年先考好啲!

原帖由 洛婷 於 10-4-13 17:50 發表

係啦    唔學又唔得 !!!

好彩我 Jesse 仔上年考左,老婆話好似比左五千幾,上二十幾堂,每星期一堂,每堂二小時。

老師話 Jesse 仔上堂識答,不過寫答案就好多時唔小心。Jesse 仔懶就一定架喇,不過好彩都有 78 分叫做合格。不過有幾個同佢一齊學既,有 97 分。

我自己覺得,要學既就要一開始學音樂就要一齊學D,冇人教都買D書返黎睇,頭幾級樂理比較易,要考試再去補一補囉。

單對單補好似好貴,好多時間都係做練習,錯左再解答,人多都有好處。

醒目開學勳章

原帖由 Ciz 於 10-4-13 19:12 發表
Hi hi,我都唸緊暑假比阿仔學,老師話最少要4個月,如果想十月考,要一星期上2堂同埋好勤力做功課,我都係覺得比佢慢慢來,出年先考好啲!

hello :loveliness:

暑期班果 d 會唔會唔夠時間學呢 ???

你會小組定一對一 ???

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-4-13 19:32 發表
好彩我 Jesse 仔上年考左,老婆話好似比左五千幾,上二十幾堂,每星期一堂,每堂二小時。

老師話 Jesse 仔上堂識答,不過寫答案就好多時唔小心。Jesse 仔懶就一定架喇,不過好彩都有 78 分叫做合格。不過有幾個同佢一齊學既,有 9 ...

我個囡舊年暑假開始學,今年2月考o左,其實我覺得攤長學會好o的,因為睇佢做樂理功課同past paper真係好長時間同好慘架。況且考試得2月、6月同10月,仲要諗埋學校試時間,所以真係要認真諗o下幾時開始囉!

謝謝你的回覆.

已pass了三級樂器試,如現在開始學樂理會否過於早呢?那麼樂理的課本有無分等級呢?如有,應從那級別開始學呢?

不好意思太多的問題了。

謝謝.
原帖由 wongcc1976 於 10-4-13 17:04 發表

如果有學開其他樂器, 基本的樂理常識應該在樂器課堂中已經滲透, 你可能是問何時正式上五級樂理班, 由於考六級或以上的皇家樂器試一定要有5級樂理證書, 所以你pass了三/五級樂器試後再考都未遲, 如果基礎好, 又勤力 ...

.....
............

醒目開學勳章

原帖由 wongcc1976 於 10-4-13 22:51 發表

所謂的樂理summer course, 有冇話明course完了之後, 就己學完五級樂理試的syllabus, 可以去考?

因為只是說教樂理, 但冇話係用來應付五級試, 所以要小心問清楚

最怕有些琴行/老師取巧, 完了summer course, 其實未 ...

一對一 30 分鐘 $150
小組 2-4 人 60 分鐘 $160

請問一對一好 d , 定小組 2-4 人果 d 好 ??? :loveliness:

......
...........

.....
..............

醒目開學勳章

原帖由 wongcc1976 於 10-4-13 23:26 發表

以這個組合而言, 似乎小組"化算"一些, 雖然有一對一, 但每堂只有30分鐘, 對答案, 解答問題, 教新野, 時間好緊, 一對一都冇用

小組都只是up to 4人, 老師講解時都是一齊聽, 別人問問題自己也可一齊聽, 同樣得益,  ...

謝謝

醒目開學勳章

原帖由 wongcc1976 於 10-4-13 23:26 發表

以這個組合而言, 似乎小組"化算"一些, 雖然有一對一, 但每堂只有30分鐘, 對答案, 解答問題, 教新野, 時間好緊, 一對一都冇用

小組都只是up to 4人, 老師講解時都是一齊聽, 別人問問題自己也可一齊聽, 同樣得益,  ...

請問如果唔計暑期果 d 速成班 ,
小組形式一般要上幾多個月可以學識哂去應考 ??? :loveliness:

回覆 7# 洛婷 的文章

照計都需要20+堂(我未問得好清楚),所以咪一星期2堂囉!要暑假完成都幾趕。不過您囡囡夠定夠乖又可能唔係問題。

琴老師話佢會教,會夾埋另一個學生2:1,幾錢就未問。

其實阿仔出年先考小提琴5級,冇迫切性學樂理,只不過老師話學咗會對領略樂曲有幫助。

升小二有D難度呀....D 音符計數有D吃力...小組學都得,但係真係要夾返差唔多年齡一齊上,唔好一個10歲,一個7歲咁,都好大差別。
原帖由 beetle 於 10-4-13 17:23 發表
我想請問升小二小朋友可以開始學嗎? 一定要單對單嗎?同埋須要幾耐時間準備? Thank you!

醒目開學勳章

原帖由 Ciz 於 10-4-13 23:40 發表
照計都需要20+堂(我未問得好清楚),所以咪一星期2堂囉!要暑假完成都幾趕。不過您囡囡夠定夠乖又可能唔係問題。

琴老師話佢會教,會夾埋另一個學生2:1,幾錢就未問。

其實阿仔出年先考小提琴5級,冇迫切性學樂理,只不過老師話學 ...

我女都應該係出年考 5 級 , 其實現皆段係唔迫切 ,
我見暑假有時間 ,  唔學我驚到時又好趕 !!!

我女佢係夠定 , 不過驚太深佢唔明  
‹ 上一主題|下一主題