用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 KTS vs Ying Wah
樓主: adventure
go

KTS vs Ying Wah [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: KTS vs Ying Wah

J&Amom 寫道:
[quote]
FUNG12345 寫道:
[quote]
NeoMom 寫道:

請問你係英華學生既家長定係英華既教職員?

我係學生=.= [/quote]

你真唔真呀? 係現任學生還是舊生呀? 有時, 我見你好熱衷答英華問題, 我還估你係現任家長來! 真的嗎? 你日頭都在喎, 你不用上學嗎?
唔好意思, 如果你真是現在學生, 唔好介意姨姨咁多問題問你   你可以選擇唔答的 [/quote]
真, 我係中五學生=.=
考完ce冇耐
該用戶已被刪除

FUNG12345,

我好欣償你"悍衛"學校"名譽"嘅行動
我為你 " "

希望你會考有好成績再為校增光    
FUNG12345 寫道:
我係學生=.=
[quote]NeoMom 寫道:
請問你係英華學生既家長定係英華既教職員?

好奇怪, 點解有人咁怨恨一間中學?

btw 我同樣好欣賞 FUNG12345 "悍衛"學校"名譽"嘅行動

FUNG12345 support you

猴子爸 寫道:
选择题
po.mummy和sarah20023005应该是
A) 英华小学前身那间Band3小学的老师(被逼走那批)
B) 费尽力气都入不了英华,由爱成恨
C) 其他名小学的家长,看不起英华
D) 根本就是痴线

冇可能C,因為正常黎講,正所謂自己都上左岸,邊得閒理人地ge野?
A都有可能,因為當中提到"逼走老师",普通家長好少諗呢樣野。
B都有可能,因為雖然過去/現時英華小學仲係津貼中小,但據我所知,有唔少名幼稚園的家長都有鋪排入YW,甚至問人借地址,情況有d似LS,不過當然冇咁嚴重!無他,家長都係志在有YW英中做back up,所以由爱成恨都唔係冇可能!

講真,話就話YW的名氣唔夠DBS / LS......等等,但我相信一樣爭崩頭,況且,每個情況都唔相同,唔係話DBS就一定好過晒其他。好似我自己咁,如果真係中左六合彩,同一時間DBS和YW都收我亞仔,或者我會揀YW都唔定,因為我有朋友個仔讀緊DBS,入邊真係有d好有錢的人,我朋友已經係住千幾萬的豪宅,但o係入邊只係草根階層(她自己咁講),咁就我呢種case黎睇,係咪YW比DBS更適合我地?

同埋,唔見得DBS的畢業生個個都係精英姐,我老公的下屬當中,有個DBS的畢業生,佢只不過係浸會畢業,我咁講唔係睇小浸會,只係,當年,全港得兩間大學,我同我老公都入到大學,我地只係來自普通的學校,普通到你地大家都唔會睇得上眼。但時至今日,一個DBS生竟然連港大/中大/科大都入唔到,我就諗,咁我何必傾盡所有金錢黎供亞仔讀呢種貴族學校?當然,DBS都有人讀哈佛,不過,我親戚讀普通中學都一樣入到美國的Standford囉![/quote]

一定唔會係 C

其他名小学的家长點會咁無聊

YW始終係其中一間好好的名中學

何必成日討論DB有錢Yw冇錢,咁港大夠多有錢學生啦,吾通有港大唔讀來去讀領南/樹仁????始終讀書都係求學問,有得揀僅係揀至好啦!!!!如果學生連咁簡單嘅事情都處理唔到,算吧啦!   
‹ 上一主題|下一主題