用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有去聽荃浸的簡報會嗎? 荃浸/士德 15/16..... ...
樓主: wingmama04
go

有去聽荃浸的簡報會嗎? 荃浸/士德 15/16..... [複製鏈接]

Re: 有去聽荃浸的簡報會嗎? 荃浸/士德 15/16.

hi fungyee,

我個囡讀邊記,一味貪佢近(屋企樓下) ,其實唔多歡喜佢N班課室超細同無窗。所以今次想搵間大d,話晒要讀3年。如果無記錯,你小朋友係咪讀仁濟? 唔好意思我係到扮有記性,錯左請勿見笑。

kyk,

又一村同創價,暫時黎講會揀創價,因有人讀過,而又一村就得個聽字。但我未去睇佢哋校舍,只係從網上略知一二,所以可能會變。但總括黎講二間都應該係好學校。

其實我都有擔心荃浸的英文程度,所以昨晚問校長英文點教個家長就係我嘞 。真係唔知點揀好,我最想荃浸keep住而家咁再每日加多1/2個鐘由native English speaker教的,等小朋友可以日日講英之。其實都可行啫,上午返8:30am放12:00pm下午就返1:00放4:30咪得囉。 哈哈諗就天下無敵咁囉!  

孖仔會唔會一個得一個唔得? 唔會化? 點湊返/放學呀?  
該用戶已被刪除

kyk,
我個b 4月出世, 佢介左片啦..係夜晚先同佢著片片訓覺, 但通常第二朝都唔濕既...
你個b有無開始介片呀? 不過我諗包住片都睇唔倒掛?

wingmama04,
我之前都參觀過邊耀良, 我覺得無仁濟咁光猛, 同埋我唔鍾意佢interview 時就要收我一仟蚊..所以無去in...最後揀左仁濟..

yy&bb
雖然我冇諗報士德, 但我都想知道點解你個 frend 咁講: "比佢再選一定唔會選士德….我啱啱想幫你再問一下我個friend", 其實我好中意聽而家小朋友讀緊間幼稚園 d 家長分享吓有咩唔好地方, 因為聽得太多好 comments (不過通常讀緊果間學校都會 buy 佢), 問咗你個 friend, 記住報料呀!

fungyee,
我個 b 未開始介, 試過, 但佢唔去, 跟住同佢著返片片, 即嚟大大, 激鬼死, 佢1 月返 n 班, 希望學校幫到手 la.

kyk 寫道:
fungyee,
我個 b 未開始介, 試過, 但佢唔去, 跟住同佢著返片片, 即嚟大大, 激鬼死, 佢1 月返 n 班, 希望學校幫到手 la.

kyk,
其實我個b介片大部份功勞都係老師...所以放心..佢返n1時一定可以介倒架啦... :wink:

yy&bb,

再揀多次會唔揀士德咁大件事?    麻煩一有料就話我知,千萬個唔該。多謝你幫忙先,今次真係出路遇貴人,大家都係新手真係好驚揀錯比個女就死嘞。

一個得一個唔得?我相信唔會嘞,呢樣應該同哥哥姐姐同校有分加的原因一樣,都係方便家長照顧。

fungyee,

係呀仁濟都好多人話好,但我衰懶羅,唔願行多步。如果唔係會去大窩口救世軍讀(當時比埋留位費添),佢地自己出個套書好似好正。係呢你小朋友係仁濟讀得好嗎?我當年無讀仁濟係覺得interview個位老師拾下垥下,問乜都唔知叫我地問返主任,我驚係佢教我個女呀。而邊記一個字"近",都無理佢老師質素囉。諗住都係比呀囡學下自理同多d小朋支一齊玩就算囉,反正一年者。

wingmama04
你係咪都會報協恩? 咁聖羅撒呢? 聽聞兩間學校都唔錯, 因我始終唔係咁中意女校, 我聽我朋友講, 佢小學, 中學都係讀女校, 同異性相處真係差少少, 我一直都係咁諗, 所以都唔知點好?

wingmama04 寫道:

fungyee,

係呀仁濟都好多人話好,但我衰懶羅,唔願行多步。如果唔係會去大窩口救世軍讀(當時比埋留位費添),佢地自己出個套書好似好正。係呢你小朋友係仁濟讀得好嗎?我當年無讀仁濟係覺得interview個位老師拾下垥下,問乜都唔知叫我地問返主任,我驚係佢教我個女呀。而邊記一個字"近",都無理佢老師質素囉。諗住都係比呀囡學下自理同多d小朋支一齊玩就算囉,反正一年者。

wingmama04,
仁濟d老師好有愛心, 好好...其實我個b 加加埋埋都唔係返得好多日學, 佢依家都未慣架, 返學仲係喊... :-|

you speak english with your children at home ?
只要可以抱住自己個小寶貝,世上其他甚麼事也不再重要!

You speak english with your children at home ?

hi fungyee,

我個囡讀邊記,一味貪佢近(屋企樓下) ,其實唔多歡喜佢N班課室超細同無窗。所以今次想搵間大d,話晒要讀3年。如果無記錯,你小朋友係咪讀仁濟? 唔好意思我係到扮有記性,錯左請勿見笑。

kyk,

又一村同創價,暫時黎講會揀創價,因有人讀過,而又一村就得個聽字。但我未去睇佢哋校舍,只係從網上略知一二,所以可能會變。但總括黎講二間都應該係好學校。

其實我都有擔心荃浸的英文程度,所以昨晚問校長英文點教個家長就係我嘞 。真係唔知點揀好,我最想荃浸keep住而家咁再每日加多1/2個鐘由native English speaker教的,等小朋友可以日日講英之。其實都可行啫,上午返8:30am放12:00pm下午就返1:00放4:30咪得囉。 哈哈諗就天下無敵咁囉!  

孖仔會唔會一個得一個唔得? 唔會化? 點湊返/放學呀?  

hello各位媽咪,
我昨晚都有去荃浸聽talk, 聽完後, 都諗住自已個囡唔會考到, 因為佢係年尾細囡, 又勁怕醜, 所以諗住比佢去interview當玩下算了, 都唔期望收佢! 加上學校實在太細, 我同佢daddy都唔鐘意...
荊冕堂士德都有報, 遲些in完可以share一下!
該用戶已被刪除

kyk,

Totally agreed with fungyee.  佢返學無耐就成功介片。你小朋友1月至返N班即係家下未夠2歲啦,我諗介片呢家嘢無得急,發育未ready就無謂迫佢,大家都辛苦。記得舊年諗住暑假幫佢介,但佢未ready,洗衭抹地做到死都唔得,簡直攞苦嚟辛,咁我同自己講做嘜要迫佢啫(因佢表哥一歲多d已介日夜片,連一包大碼Pampers都未用完,覺得人地得佢都得 , 再加上天氣熱唔想佢著片),之後無再要佢介片反而安落晒。

fungyee 寫道:
[quote]
kyk 寫道:
fungyee,

kyk,
其實我個b介片大部份功勞都係老師...所以放心..佢返n1時一定可以介倒架啦... :wink: [/quote]

yy&bb,

oh, 我仲諗住有你"好消息"可以容易揀添。

yy&bb 寫道:
sorry, 原來係我搞錯左, 因為呢排實在聽左太多人講各學校的好與不好, 所以有點混洧了, 冇錯,我個friend有話過比佢再選一定唔會選士德, 不過唔係因為間學校唔好, 而係學校離佢家太遠, 同埋學費太貴, 佢話再選一定選荃浸喎….

而話唔好果個係我另一個friend, 因為佢本身唔鍾意活動教學, 所以佢覺得士德唔好, 小朋友學唔到野喎!

I speak with my daughter half in English & half in Chinese and my husband mostly speak with her in English at home (but he always finished his job late sometime even after my daughter went to bed).  But when we go out, we normally speak Chinese.  It's a bit strang for me if we speak English in front of Chinese??  afraid that others may feel we are showing off.

[quote]
Eric-papa 寫道:
You speak english with your children at home ?

fungyee,
我個囡開頭都係咁,最主要佢唔想係學校限時限刻午睡,不過而家習慣左好少會話唔返學勤。she'll get used to it soon, trust her.

fungyee 寫道:
wingmama04,
仁濟d老師好有愛心, 好好...其實我個b 加加埋埋都唔係返得好多日學, 佢依家都未慣架, 返學仲係喊... :-|

wingmama04, fungyee
thanks for your sharing for 介片, 係呀, 我而家都冇再同佢點介, 因為自己要返工, 夜晚先湊返, 日中我 mami 湊, 我都有叫佢同阿囡介片, 但都冇乜時間做到, 所以我都諗住順其自然, 等 n1 學校幫手 la, 希望真係好似你哋咁講學校攪掂就最 perfect.

My son studing k1 in 荃浸 now.
He born in Jan & very mature, my wife & I teach him english at home, but................
He feel uncomfortable & cry when he learn from native English speaker. So it's too heavy for them ga la, don't expect 每日加多1/2個鐘由native English speaker教la.
I speak with my daughter half in English & half in Chinese and my husband mostly speak with her in English at home (but he always finished his job late sometime even after my daughter went to bed).  But when we go out, we normally speak Chinese.  It's a bit strang for me if we speak English in front of Chinese??  afraid that others may feel we are showing off.

[quote]

Learning needs time, so don't be afraid of teaching English to children, the better environment offer better chance, don't you agree?  My suggestion for adding 1/2 hour is only a wild suggestion (or even you may treated it as a joke).  but I believed that learning lanugage needs practice.

One thing I need to add here, the children's abilities in learning lanugage do surprise parents always.  The more time they share with native English speaker the better/ more comfortable they will feel.

[quote]
My son studing k1 in 荃浸 now.
He born in Jan & very mature, my wife & I teach him english at home, but................
He feel uncomfortable & cry when he learn from native English speaker. So it's too heavy for them ga la, don't expect 每日加多1/2個鐘由native English speaker教la.
‹ 上一主題|下一主題