用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問關於九龍灣德福幼稚園的資料, 知道請過d料啦! ...
樓主: gobby媽媽
go

想問關於九龍灣德福幼稚園的資料, 知道請過d料啦! [複製鏈接]

Re: 想問關於九龍灣德福幼稚園的資料, 知道請過d料啦!

我囡囡讀緊國際班, 不過係IN1, 已經讀左半年, 今年繼續, 因為係年頭出世, 所以都預左讀年半N1, 老師幾好, 會主動打電話同你講, 半年都主動打過3幾次比我, 唔知算多定少, 因為我返工, 由婆婆接送. 有時我都會主動打電話問下個囡D情況, 都好肯講! 老師好nice. 我地在家都是講廣東話, 但是返了半年, 囡囡對聽老師講普通話都明, 可能講就唔得, 但英文對答都OK, 當然係簡單果D, 其實都無話要佢英文國語好叻, 不過想佢接觸多D, 起碼識得聽, 唔會怕! 唔感話好好, 但都算OK呀!不過校舍就有少少舊!

田田媽咪,

我都覺得幾抵, 諗緊買唔買.    妳會唔會買呢!
今朝爸爸帶囝囝返學, 佢一入到課室就好開心咁笑, 就走咗去玩個廚房玩具, 連同爸爸講bye bye 都唔記得咗.....
哈哈...我個仔同妳個仔一樣, 坐係左右都係女仔, 不過我個仔就冇用手撘D女同學膊頭.     

Minanotabo,

Are you planning to let your daughter to study k1 in 德福幼稚園?

Hi 田田媽咪,

你小朋友番了個多星期德福幼稚園,比你的感覺點呢? 想問問他們面試是怎樣呢? 會點樣考呢? 請給些意見。Thank you.

hi Carmen2004 :
我個仔仔番了個多星期,依家開始放学除衫除鞋回放係原位,而前除衫除鞋只放在地下,而家成日洗手,仲一路洗一唱洗手歌,仲開始主動話要飲水,而前求都吾飲,我覚得雖然返左短短個多星期,我仔仔改變左好多,所以我好開心!!   
小田田係2003年11月17日出世! 希望佢永遠都健康同開心啦!!

田田媽咪,

你的小朋友好乖呀,自已放学之後除衫除鞋放回係原位。

我昨日打了電話去德福幼稚園問interview會考乜,他們說只是會在遊戲當中interview的,我希望我的小朋友可以通過啦!

Carmen2004:
你放鬆D,吾使吾緊張,我仔仔面識當日靜係玩,我仔仔當日見到老師有吾該前吾該後,我平時教佢人地幫你,你要講吾該,可能我係全職媽咪,多D時間照顅小朋友,仲有2歲開始教佢ABC同日常生活簡單的英文,你都要加油努力!   
小田田係2003年11月17日出世! 希望佢永遠都健康同開心啦!!

各位你地好,

我個女由Nursery開始讀德福幼稚園,現在讀K1A,每日返學都好開心同好鍾意返學,田田媽咪,onon328我地3個都係同一班你地個仔讀得開心嗎?今日劉老師打電話比我,給我感覺她非常關注小朋友.

WaiWai媽媽,

Welcome to you!!!     今日劉老師都有打電話比我, 我都同意妳的說法"給我感覺她非常關注小朋友"
琴晚我放工返屋其,安安又即刻話比我聽, 媽咪有功課呀!妳陪我做好唔好呀!! 妳話佢係咪讀得好開心呢?  
係呢! 妳有冇留意有個裝住d字咭? 老師教個四個中文字"同學, 老師" 安安居然全部可以讀返出嚟比我聽, 另外有張英文咭 "A" & "a" 以前全部只讀A, 琴晚教我讀大階A同細階a, 見到佢咁有心機學嘢, 真係好開心呀!!   

WaiWai媽媽,
Welcome    好開心又多個同学仔 你女女係咩組?我仔仔係菠蘿組佢叫柏軒,得閒多D上黎傾計

田田媽媽,onon328

我個女係香蕉組叫晴惠,我都想多D時間上黎,但係我要返工架,平時會少D上黎,呀!想問你地覺唔覺個書包有D重,我想個女自己 "ling" 唔識打,費時個女禁懶,但又驚重,其實D書係唔係日日用齊呢???

田田媽媽,WaiWai媽媽,

個書包真係幾重架!!不過都係比佢自己"ling" , 因為安安好鍾意自己"ling"書包嫁
係呢? 妳哋會唔會買中國衫比佢地係6/10中秋節party着呢? 同埋妳地會做咩燈籠?? 我冇咩頭緒, 但我問安安做咩燈籠好, 佢話不如造個 keroro燈籠....    咁高難道??

onon328,田田媽咪

如果書包重,怕唔怕對背骨有問題?你地會唔會去30/9個講座呀?我都想買中國服,但係通常係冬天,夏天有無架?我明天會去花園街看看,做燈籠我都係一D頭緒都無,

田田媽咪,

我希望我個囝可以考到德福啦。如果係,就請你多多年指教了!

onon328.WaiWai媽媽:
話時話個書包真係太大,同埋放小杯、毛巾盒個位如果有野襟住會好D!onon328你都好叫你整keroro燈籠,我仔仔叫我整媽媽個樣上去 你而家留起D益力多樽同紙巾桐,應該有用

Carmen2004:
吾使咁客氣! 你仔仔一定入到德福!你諗住比你仔仔讀上午定下午?中英文班定国際班?其實我之前係想入創價但我太後報名吾收,諗住比我仔仔讀德福K1,然後再到創價插班K2,而家仔仔讀得咁開心,都吾知点好 :-| ?

WaiWai媽媽,
書包都幾重, 我諗如果比佢"咩"一陣都唔會咁大問題囉!!至於30/9我諗我唔去啦! 因為我要返工...係呢! 妳會唔會過開中環架, 中環有條街成條都賣d小朋友同大人中國衫嫁, 我過兩日都會去睇吓.

田田媽咪,
我都覺得書包真係大咗d, 放杯&毛巾盒個位最好唔係網就會感覺乾淨d. 妳個囝囝咁攪鬼, 用妳個樣做燈籠    我而家未有頭緒點做, 請問幾時要交呢?

田田媽咪,

我會apply international class 和上午班,因為我可以同我小朋友返學,放學就要姐姐接了。

我想問問德福是用project approach 教小朋友嗎?  

onon328,
燈籠好似係下個禮拜交,我仔仔今日吾肯食牛奶麥皮,要老師餵佢食 :cry: 仲有尋日有3張通告話參加英語同普通話,你比吾比你個仔仔參加?我尋日椄仔仔放学問廖老師西瓜組賴麒安同学仔喺吾喺度,佢話麒安同学搭交車走左,仲有今日收到張行為觀察表,佢話我仔仔同老師打招呼係甚少同埋喜歡與老師同輩相處.能遵從指示都係甚少,唯一經常係對玩具感興趣 :-x

Carmen2004:
我聽onon328講話一星期有2堂英文&普通話, 而星期五就輪流上,德福是用project approach 教小朋友?我都吾知,等我問下老師先
‹ 上一主題|下一主題