用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我有個好緊要既問題.....唔該入黎幫下手 ...
樓主: 小彬彬
go

我有個好緊要既問題.....唔該入黎幫下手 [複製鏈接]

Re: 我有個好緊要既問題.....唔該入黎幫下手

我都同意sagill的說法。在五月為女女選校時,我和班主任也有同樣爭論,我女女是band1,但班主任叫我放些band1尾band2頭的學校在第三志願,她說這樣比較安全,但我反駁既然band2生都可以派到,我放在最後都一定派到,為甚麽要浪費機会選些比較好的band1學校,班主任啞口無言。

知己知彼,不如先看電腦攪珠的機制(banding 劃分至啱),如下:
http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/can%20net%201%20300k%20m.wmv
再看自已的校綱,看看心儀學校的學額,當年的出生率(據我所知油尖旺區,男生比女生蝕底),隨機的編号。去年我兒學校的畢業生,便有很多頭20名的學生派不到band 1學校或頭三志願,band 2 生卻派到band 1 學校的怪情況。其實大家都有道理。我都為這個大抽獎而頭痛,究竟買穩陣好,還是博大啲好,就真係要睇彩數啦~
[img align=left]http://ccd.zjonline.com.cn/images/twzs/sexz010.gif[/img]

fatbabymother 寫道:
我都同意sagill的說法。在五月為女女選校時,我和班主任也有同樣爭論,我女女是band1,但班主任叫我放些band1尾band2頭的學校在第三志願,她說這樣比較安全,但我反駁既然band2生都可以派到,我放在最後都一定派到,為甚麽要浪費機会選些比較好的band1學校,班主任啞口無言。

I agree with fatbabymother and sagill. Radom numbers only work within each band. Band 2 students have to wait after all band 1 students in the district get allotted first.

mooon 寫道:
知己知彼,不如先看電腦攪珠的機制,如下:
http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/can%20net%201%20300k%20m.wmv
再看自已的校綱,看看心儀學校的學額,當年的出生率(據我所知油尖旺區,男生比女生蝕底),隨機的編号。去年我兒學校的畢業生,便有很多頭20名的學生派不到band 1學校或頭三志願,band 2 生卻派到band 1 學校的怪情況。其實大家都有道理。我都為這個大抽獎而頭痛,究竟買穩陣好,還是博大啲好,就真係要睇彩數啦~

"很多頭20名的學生派不到band 1學校或頭三志願,band 2 生卻派到band 1 學校的怪情況"

為甚麼有這怪情況?? 貴校或家長有沒有做一個研究?

例如:
是否頭20名的學生選的頭三志願學校是極多人爭的名校?而不幸他們的隨機的編号都很後,所以便派唔到

band2生会否是學校估錯banding (band1尾band2頭),最後原來是屬於band1,所以便派到band 1 學校

其實我都唔係好清楚,可能係我呢區Band 1 學額少,band 1 生多。全區祇有5間band 1中學(英中),淨係我校都有成70幾個band 1 生。聽講話好多派到去英中都係要跨區~所以我先至咁煩~ ~    
[img align=left]http://ccd.zjonline.com.cn/images/twzs/sexz010.gif[/img]

mooon 寫道:
其實我都唔係好清楚,可能係我呢區Band 1 學額少,band 1 生多。全區祇有5間band 1中學(英中),淨係我校都有成70幾個band 1 生。聽講話好多派到去英中都係要跨區~所以我先至咁煩~ ~    

如果所有band1生頭五志願都揀這5間band 1中學(英中),而你的隨機号碼很後分分鐘派唔到英中。

請問結果如何......??

會唔會5間英中都係100% band 1 呢??
mooon 寫道:

其實我都唔係貪心.......我只係唔想個仔 band 1 頭都要揀間 band 2 頭既學校做 first choice 姐......

醒目開學勳章

我都有個問題, 如果真係根據搞珠機制所講, 先派band 1, 然係派band 2, 若然間學校有餘額俾5%band 2學生, 咁即係話嗰區啲band 1學額足夠有餘la, 咁點解仲會有band 1生派唔到band 1中學? (我相信10之8, 9o既band 1學生家長實有填哩間學校落30志願裏面當買保險) 如果根據大家之前o既理論~band 1生應該係唔會跌咗出去喎(但事實又真係發生咗), 我唔係爭論ga, 我只係想知點解咋?
[img][/img]

我地校長話油尖旺區既 band 1 英中有足夠學位比所有 band 1 學生.....但毎年都有少量 band 1 學生因為揀學校揀得唔好而要入中中.........
DoReMi媽媽 寫道:
我都有個問題, 如果真係根據搞珠機制所講, 先派band 1, 然係派band 2, 若然間學校有餘額俾5%band 2學生, 咁即係話嗰區啲band 1學額足夠有餘la, 咁點解仲會有band 1生派唔到band 1中學? (我相信10之8, 9o既band 1學生家長實有填哩間學校落30志願裏面當買保險) 如果根據大家之前o既理論~band 1生應該係唔會跌咗出去喎(但事實又真係發生咗), 我唔係爭論ga, 我只係想知點解咋?

[quote]由 DoReMi媽媽 於 2005-09-26 17:09:12
我都有個問題, 如果真係根據搞珠機制所講, 先派band 1, 然係派band 2, 若然間學校有餘額俾5%band 2學生, 咁即係話
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

小彬彬 寫道:
請問結果如何......??[quote]
[/quote]

我最後放了好的band1英中在前,跟住揀跨區好的band1英中,最後オ放些band1尾band2頭的學校,不過幸運地派到第一志願。

聖芳濟沒有聯繫/直屬小學.....但有收5%band 2 學生.....咁放係 second choice 係咪我個仔一定入得到呢??[quote]
櫺囹桼 寫道:
[quote]由 DoReMi媽媽 於 2005-09-26 17:09:12
我都有個問題, 如果真係根據搞珠機制所講, 先派band 1, 然係派band 2, 若然間學校有餘額俾5%band 2學生, 咁即係話

但你囡囡都冇派到跨區好的band1英中....所以都証明唔到乜嘢.......
[quote]
小彬彬 寫道:
請問結果如何......??[quote]
[/quote]

我最後放了好的band1英中在前,跟住揀跨區好的band1英中,最後オ放些band1尾band2頭的學校,不過幸運地派到第一志願。[/quote]

[quote]由 小彬彬 於 2005-09-26 18:00:51

聖芳濟沒有聯繫/直屬小學.....但有收5%band 2 學生.....咁放係 second choice 係咪我個仔一定入得到呢??

更正:受隨機編號限制...假如你區有4200小六生,其中1400理所當然是band 1生;而你兒子之編號是13xx(真正第一志揀到學校之百分比我唔記得,你知道自己成...例如60%=9xx ),第一志願唔得,13xx-9xx=4xx揀第二志願...如此類推!神仙都唔敢包“一定入到”!!!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

咁就 Oh my god 啦.....

之前老人痴呆post錯個綱站,呢個至啱~~ :  : http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/can%20net%20file%202%20300k%20m.wmv

http://life.mingpao.com/htm/secondary2005/cfm/content.cfm?Path=parent/parent12.htm

或者你可以參考下以上文章~

thx.....
‹ 上一主題|下一主題