用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青年會書院排名幾多先入到大學?
樓主: 教育皇后
go

青年會書院排名幾多先入到大學? [複製鏈接]

醒目開學勳章

青年會書院
2018和2019年 個3322率差咁遠..... 咩原因?
教學應該唔會點變,會唔會係收生質素 影響?

bobbob 發表於 20-9-27 11:49
你仔嗰間應該用英文教通識?會好啲嘅,再唔係揀gce al,聽講成績好好

佢哋可以揀中文/英文讀。但如果要用英文讀,就要take a test, 無問題先可以讀。
我仔咁鬼憎中文,第一時間揀咗英文,好彩佢過到關。

b3410 發表於 20-9-27 14:05
你呢句99.9%
嚇S 99.9%個家長

真係嚇死我

conniecheung 發表於 20-9-28 02:23
青年會書院
2018和2019年 個3322率差咁遠..... 咩原因?
噢!原來講緊沙田個間
原因好明顯,衰英文既人多咗好多

2019年英文2+得~81%,英文4+亦只有~2%,兩者都係歷年新低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 20-9-23 16:35
“只要達 3322 +有錢供出國讀書,就可以讀大學”

有歧義喲——個“+”號
邏輯上,用&可能明確啲。

medicine    發表於 20-9-29 19:52

hkpapa852 發表於 20-9-26 13:46
考第一但如果唔達3322都入唔到大學

元朗區間青年會每年得大約得4成學生取得3322資格
今年有啲人唔達3322都入到大學,但係其他科要好成績。

王家爸爸 發表於 20-9-29 15:05
係主收B1學生既中學間唔中都有未達3322而被大學取錄既學生,但個D學生相信唔係衰中文就係衰LS。
我諗係間非主收B1學生既中學,好難會見到呢D情況。而且極大機會3322唔達標仲係衰英文,邊間大學會收呢?

王家爸爸    發表於 20-9-30 10:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-30 08:13
係主收B1學生既中學間唔中都有未達3322而被大學取錄既學生,但個D學生相信唔係衰中文就係衰LS。
我諗係間非 ...
我諗都係,見到既都係傳統名校,衰咗中文既。

通識2就合格都唔係難,2020合格率87.6%, 但中文level 3率得57.2%,即有42.8%唔達標入大學,真係幾大獲既

原來英文仲大獲過中文,Level 3 得53.7%..比中文更多人唔達標

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 20-9-29 15:05

唔止今年,往年都有,唔高調公開啫
成張成績單都係星,因中文斷腳,真係勁唔抵,讀大學駛鬼中文好咩

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 20-9-23 16:28
只要達 3322 +有錢供出國讀書,就可以讀大學。
按上年 3322,有 16.30%,一級 79 人,得 12-13 個係達 3322 ...

出國唔駛3322啦,最緊要有錢(我指有錢一定出到國,唔係一定入到好學校)
而家本地學位多咗,真係幾乎有3322都有大學收咁滯。所以有中學公佈「本地+海外大學degree 9x%」,真係得啖笑

hugub 發表於 20-9-30 12:54
通識2就合格都唔係難,2020合格率87.6%, 但中文level 3率得57.2%,即有42.8%唔達標入大學,真係幾大獲既

...

其實香港教育,英文多年嚟都無進步過,甚至係持續退步。

conniecheung 發表於 20-9-28 02:23
青年會書院

青年會書院3322率
2019年16.3%為歷屆新低
2020年校務報告無公布新數字

年份 中六 | 3322率
2020年 [?] | [?]
2019年 79人 | 16.3%
2018年 113人 | 30.9%
2017年 104人 | 26.9%
2016年 92人 | 17.4%
2015年 157人 | 21.7%
2014年 155人 | 29.2%
2013年 165人 | 31%
2012年 160人 | 52%

學校周年報告2019-2020
http://www.cymcac.edu.hk/annual_report/1920/201920.pdf

香港DSE並非拉 curve,理論上每一年香港整體畢業生的成績可以對比
香港人家庭條件越來越好,教學條件就算沒有變好,按道理應該每年有所進步才對

Azzurro 發表於 21-1-21 01:26
香港DSE並非拉 curve,理論上每一年香港整體畢業生的成績可以對比
香港人家庭條件越來越好,教學條件就算沒 ...

文憑試3322率 早期向上 近年穩定

3322率 日校
2020年 42.2%
2019年 42.2%
2018年 42.2%
2017年 40.9%
2016年 42.2%
2015年 40.3%
2014年 40.4%
2013年 38.9%
2012年 37.7%

Poyau 發表於 21-1-21 14:05

3322率 日校
感謝分享
如果類比教育系統為一個私人公司,我覺得這個數字還是很不理想
3322 率某程度來說是產品的成功率
成功率本來低的學校其實進步空間很大
不過可能沒有獎懲機制,所以沒有進步動力吧

Azzurro 發表於 21-1-27 08:37
感謝分享
如果類比教育系統為一個私人公司,我覺得這個數字還是很不理想
3322 率某程度來說是產品的成功率
既然你用公司嚟做比喻,咁我都用公司嚟做比喻。任何公司都係一個production process,個product可以係tangible product,亦可以係intangible product,例如服務。個production process既output quality,決定於input quality同埋process既capability。
如果output quality數字唔理想,其實需要睇下喺input quality唔好,定係個process有問題。

Poyau 發表於 21-1-21 14:05

3322率 日校
文憑試3322率穩定咗係42.2%,如果有家長想小朋友讀佢,其實都值得花時間研究清楚,了解問題既根源。

王家爸爸 發表於 21-1-28 12:08
既然你用公司嚟做比喻,咁我都用公司嚟做比喻。任何公司都係一個production process,個product可以係tangi ...
學生水平:我直接拿極端一點的 band 3c 中學學生作為例子。由於制度原因,鐵定大部分學生係比較不好,難以改變。DSE 的(輸出)成績不是拉 curve,所以不應該和 banding 1/2/3 (輸入)混為一談。
band 3c 學校水平/ 教師水平:作為受薪的專業教育人員,如果一個學校長期 3322 低落的話,是否有責任改善自身水平?我估計很多 3c 學校可能一年完全沒有或者只有兩三個 3322。給五年時間提升到五個 3322 是否合理的要求?

如果一個公司長期做出來產品只有 0-10% 的成功率,早就應該倒閉。
就算不倒閉,給十年時間,理應提高到 10% 成功率吧?這個要求一點不過分。
band 3c 學生從中一到中六,有六年時間比學校改造,假設學校分一部分力量去處理新的一年級學生,理論上六年後有 3322 成果是不難的。

Azzurro 發表於 21-2-1 08:35
學生水平:我直接拿極端一點的 band 3c 中學學生作為例子。由於制度原因,鐵定大部分學生係比較不好,難以 ...
我都識得啲B3學校既老師,其實呢啲老師唔會比B1學校差,所以B3學校成績唔好,主要係學生入學水平問題,加上學生既態度。
其實睇學校,尤其係B3,應該睇增值。最簡單既方法就係PS1同DSE做對比。
如果我係B3學校校長,對中一到中四既學生,我會將精力集中係建立學生既自信心,增加學生既學習動機、打好基礎(心理上同知識上,但係心理上比知識上更重要);然後到咗中五、中六先開始谷佢哋。我覺得只有咁樣,個B3學生先有機會跑贏其他人。
‹ 上一主題|下一主題