用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才高中行IB? (VS CKY)
樓主: gwenmother
go

優才高中行IB? (VS CKY) [複製鏈接]

muimui2 發表於 17-2-21 10:42
Yes, 根本傳統教學同ib 就係兩碼子嘅事,思考模式答題技巧完全唔同,讀傳統讀得好唔代表ib讀得好,相反亦然 ...

香港目前只有兩間中學, 係DSE同IBDP雙軌制都能有好表現: SPCC 同 DBS

到底GT日後表現如何呢? 拭目以待

poonseelai  Has DBS released its DSE results?  發表於 17-2-21 11:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

poonseelai Has DBS released its DSE results?

DBS今年公佈咗比較多既DSE成績:

http://www.dbs.edu.hk/administration/2015%20-%202016%20School%20Report.pdf#19

PDF P.19

3322率: ~84%
人均4+數: 3.98
人均5+數: 2.01
整體4+比例: 62.1%
整體5+比例: 31.3%

雖然未有B1A水平, 但至少仍處於B1B水平

poonseelai  Thanks, big improvement  發表於 17-2-21 11:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

muimui2 發表於 17-2-21 10:42
Yes, 根本傳統教學同ib 就係兩碼子嘅事,思考模式答題技巧完全唔同,讀傳統讀得好唔代表ib讀得好,相反亦然 ...

係呀,教ib 老師都要準備亦要有經驗, 通常要另外請。 資源分配亦有問題。 我見到雙軌學校內ib 成績好, 就諗如果將資源放係dse, 全部學生都考dse, dse 成績應該好過轉雙軌之前。 :p

hkpapa852 發表於 17-2-21 11:17
回覆 hkpapa852 的帖子

poonseelai Has DBS released its DSE results?

請問以前(即是未有ib) 是b1a 嗎?我見有個朋友個仔成績吾錯, 都揀了ib stream

woyj 發表於 17-2-21 11:31
請問以前(即是未有ib) 是b1a 嗎?我見有個朋友個仔成績吾錯, 都揀了ib stream
...
太久的事, 沒有再查証了....... 只知自有DSE後, 成績已經唔再係B1A了!

hkpapa852 發表於 17-2-21 11:33
太久的事, 沒有再查証了....... 只知自有DSE後, 成績已經唔再係B1A了!

Thanks
‹ 上一主題|下一主題