用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才高中行IB? (VS CKY)
go

優才高中行IB? (VS CKY) [複製鏈接]

根據學校網頁,優才正在爭取於兩年內開辦IB預科文憑課程, 大家有何看法呢? 我的女兒手上另有cky offer, 求指教, 謝謝大家
   2    0    0    0

gwenmother 發表於 17-2-20 15:53
根據學校網頁,優才正在爭取於兩年內開辦IB預科文憑課程, 大家有何看法呢? 我的女兒手上另有cky offer, 求指 ...
如果係好想讀IBDP, CKY保証100%可以讀.

其實我唔明, 優才如果只係想為學生提供另一條出路, 有好多選擇, 點解要攪IBDP?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-20 16:33

其實我唔明, 優才如果只係想為學生提供另一條出路, 有好多選擇, 點 ...

可能學校覺得IB易出狀元,想威威掛!

hkpapa852 發表於 17-2-20 16:33

其實我唔明, 優才如果只係想為學生提供另一條出路, 有好多選擇, 點 ...

同感。 近年來好幾間學校也提供ibdp 課程,而不提供A level 。 我覺得A level 及ib 認受性相若, 所以也不明白為何好幾間也選擇高中加ib 。

ibdp 着重分析, 思考, 寫作, 表達, 最終的assessment 也反映這些原素。 cky 課程從小一開始也是圍繞這些,訓練小朋友。 GT 情況我不清楚, 留待用家分享

ppmmbb 發表於 17-2-20 17:08
可能學校覺得IB易出狀元,想威威掛!

我睇完ibdp final assessmemt 資料之後, 真心覺得要係ibdp 攞45分極可能比 DSe 攞滿分仲難呢 :p 如果南區神校冇得揀,可能多好多個DSE 狀元~ 純屬個人推測

woyj 發表於 17-2-20 17:34
同感。 近年來好幾間學校也提供ibdp 課程,而不提供A level 。 我覺得A level 及ib 認受性相若, 所以也不 ...

我覺得GCE-AL 越來越認受性低,亂派A
聽聞現時的A 只有HK-AL 的C程度。
既然新攪,攪IB 好過GCE-AL

如果有心讀ib, 我諗呢個問題都唔駛問啦,優才連開都未開,cky 有哂 track record, 除非學費係問題,如果唔係我睇唔到有咩要考慮喎。

AgapePa 發表於 17-2-20 18:09

原來係咁,吾怪得啦

GCE AL認受性係咪真係低咗呢我唔肯定,但連DGS同SPC都係依家開辦GCE而唔係IBDP,我又唔認為GCE既認受性係低到無乜吸引力。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-20 18:43
GCE AL認受性係咪真係低咗呢我唔肯定,但連DGS同SPC都係依家開辦GCE而唔係IBDP,我又唔認為GCE既認受性係低 ...

DGS 做法比較特別,不能比較。
DGS 是打算分兩年考DSE. 中五考中丶英文
中六考數丶理科。GCE-AL 是後備方案,主要俾中文弱的同學,用AL 考大學。並非行雙軌制。

GCE A Level一向都比HKAL易,就算20年前已經係咁,係HKAL攞C, 考GCE AL差唔多攞A

GCE AL認受性係咪真係低咗呢我唔肯定,但連DGS同SPC都係依家開辦GCE而唔係IBDP,我又唔認為GCE既認受性係低 ...

近年英國本土对A level也很多不滿,聽聞A level已落實改革,会加入類似IB做extended essay, 學生要就一題目做研究、分柝同寫論文

gwenmother 發表於 17-2-20 15:53
根據學校網頁,優才正在爭取於兩年內開辦IB預科文憑課程, 大家有何看法呢? 我的女兒手上另有cky offer, 求指 ...

優才最後兩年加入IB,其實係仲更加吸引,因為家長無需過早替小朋友決定10年後嘅路,可以到時與學生一起分析再決定,真係未必個個都喺IB如魚得水㗎!而且要喺CKY考IBDP係要喺IGCSE攞到一定分數才可有入場券,最少3B & 3C, Math要攞A, 詳細可看attachment.
選GT定CKY,又要看家庭support, 一般CKY嘅家庭support係要多啲,尤其時間方面。另外資源方面都好唔同,優才有政府資助,cky就完全無。一般直資和津校嘅資源都比較豐富,投放喺培訓小朋友出外比賽嘅資源亦會充裕啲,而且目標明確。其實想帶出,如果家長想如其他直資/津校咁有專責老師去培訓小朋友參加各式各樣嘅比賽活動,cky就唔會係你杯茶。GT和CKY課程都吸引,揀一間適合自己的才是最重要。

現時 International Advanced Level (IAL) 應深過以前及現時英國Local生考的GCE AL.

GT(及其他直資)想搞IB,其實唔係咩新聞。08-09年我去好幾間直資小一簡介會,已經聽過不少直資校長想開IB。然而開IB唔係話開話就開,學校又要成日派人飛去開會,又要做好多organization assessment,大把document要準備。資源多例如DBS可以請成team IB人幫手籌謀,但資源少的直資,相對嚟講申請做IB school就困難得多。

當年我响其中幾間直資的小一簡介會中,都問過有關興辦IB的問題,GT、港同校長都沒有直接回應,當時自己已經估計應該搞不成(後來事實證明的確如此)。過了近10年,現在GT重提IB,其實是好事,起碼給有志修讀IB的學子,多一個選擇。

至於GCSE AL,亂派A亦已不是什麼新鮮事,早於10多年前已是如此,其認受性及水平,當然不能跟IB相提並論。

backenberry 發表於 17-2-20 20:05
GCE A Level一向都比HKAL易,就算20年前已經係咁,係HKAL攞C, 考GCE AL差唔多攞A
...

20多年前,同學哥 HKAL考DDE,GCE考AAA,用後補成績入左理工讀學位課程。
..

回覆樓主:

有個小朋友由小林寺插班_入讀cky, 學術方面是沒問題, 但係小朋友過了一個學期都未習慣思考模式。 如果最後2年先轉學習方式,要考慮吓適應問題, 而且當小學及初中既學習方法和ib 所要求的吾同, 更難在最後2年轉變。 所以我先前説神校如果冇得揀,DSE可能更多狀元:)

"聽聞現時的A 只有HK-AL 的C程度。"

不是現時, 係不嬲HKAL 攞唔到CREDIT, 都可以在GCE-AL 攞.

老餅講既...

攪GCE 跨度唔大嘛... IB 又要認証.

老餅年代, GCE-AL 邊洗另外開班讀, 全部係做PAST PAPER 兩梳蕉去考.

基本上有考既都UPGRADE 架啦, 好多仲係HKAL 一條C, GCE-AL 3條A.

GCE-AL 係國際化過 本地試, 去英國又承認. 當年有朋友用 GCE-AL 番轉入 CITYU COMPUTER ENGG, 本來用HKAL 成績跟本入唔到

woyj 發表於 17-2-21 08:46
有個小朋友由小林寺插班_入讀cky, 學術方面是沒問題, 但係小朋友過了一個學期都未習慣思考模式。 如果最後2 ...
Yes, 根本傳統教學同ib 就係兩碼子嘅事,思考模式答題技巧完全唔同,讀傳統讀得好唔代表ib讀得好,相反亦然。
讀神校者,本身一定有返咁上下,就算學校唔教,自己都一定有所準備,加埋天資,先可以喺雙軌制下都考好ib。

我自己都係gt用家,之前就係覺得gt考dse 好先鍾意呢間,因為佢真正做到唔太谷之餘,小朋友又學到嘢。但我都唔贊成學校搞ib, ib要搞得好,投放嘅資源一定唔少,咁變相放喺dse嗰邊嘅資源就實小左,好怕搞到兩頭唔到岸。
‹ 上一主題|下一主題