用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園名氣對考小學影響?半龍校定語境好學校 ...
樓主: feimahoba
go

幼稚園名氣對考小學影響?半龍校定語境好學校 [複製鏈接]

akbb2014 發表於 17-1-11 10:14
回覆 explorerhk 的帖子

明白, 我其實係諗緊K1 offer, 要語境定要名幼好

俾我簡10次都係名幼行先, 語文出面有得讀, 名幼唔係話入就入, 你去interview時就體驗到分別。

hkpapa852 發表於 17-1-11 10:26
語境係香港既教育制度嚟講係無乜用, 只係日後生活同工作可能有D用.

http://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3400426
見到你呢個post內容好似我依家甘,但只有50%升上小一值得博嗎?宣小都係我目標之一

explorerhk 發表於 17-1-11 10:35
俾我簡10次都係名幼行先, 語文出面有得讀, 名幼唔係話入就入, 你去interview時就體驗到分別。
...

甘俾你會揀宣幼定樂基?

feimahoba 發表於 17-1-11 10:36
甘俾你會揀宣幼定樂基?

梗係宣幼啦, 又有宣小機會, 其實樂基好普通下。 香港係好現實, 睇名牌效應。

explorerhk 發表於 17-1-11 10:37
梗係宣幼啦, 又有宣小機會, 其實樂基好普通下。

名氣唔大但課程真係好好掙扎左好耐唔捨得放

feimahoba 發表於 17-1-11 10:38
名氣唔大但課程真係好好掙扎左好耐唔捨得放

其實有邊出名幼稚園會教得差, 出名得就梗有原因架啦。

explorerhk 發表於 17-1-11 10:40
其實有邊出名幼稚園會教得差, 出名得就梗有原因架啦。

我見過有間好出名,平時bk頭幾名爭爆頭個d,比我感覺真係一般般名大於實,主要靠父母背後發功

回覆樓主:

講多少少, 話說小女11月細b, K1時讀左一間地區international KG, 全英文環境,教得都唔錯, 但我讀左一年後轉左去而家呢間係九龍塘再repeat K1。 係international KG時識左兩個同學仔, 都好醒目下英文國語當然無問題啦, 佢地上年考小一, 一個各大小一零offer, 最後要大抽獎。 另一個都係無, 後來去左讀國際學校。 如果佢地讀我女果間, 我覺得佢地一定會有好offer,佢地真係好醒目下。

explorerhk 發表於 17-1-11 10:46
講多少少, 話說小女11月細b, K1時讀左一間地區international KG, 全英文環境,教得都唔錯, 但我讀左一年 ...

係咪因為佢地中文唔掂?

explorerhk 發表於 17-1-11 10:46

講多少少, 話說小女11月細b, K1時讀左一間地區internation ...

介唔介意pm話我知你有咩offer你女應該係KV?

feimahoba 發表於 17-1-11 10:48
係咪因為佢地中文唔掂?

點會唔掂, 不過就係無offer.

feimahoba 發表於 17-1-11 10:48
介唔介意pm話我知你有咩offer你女應該係KV?

s 字頭, 唔開名啦

explorerhk 發表於 17-1-11 10:49
點會唔掂, 不過就係無offer.

你話係Int kg嘛所以以為英文強中文麻麻地

feimahoba 發表於 17-1-11 10:35
http://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3400426
見到你呢個post內容好似我依家甘,但 ...
選小學, 首要定清楚目標.

坦白講, 考直資/私立小學, 大家一廂情願以為人地要乜乜乜, 但實際呢? 其實除咗DBSSPD有公佈過少許評分準則外,有邊間有公佈過? 根本只係黑箱作業, 得失與否無需要太認真.

就算KV/SC呢D傳統名幼, 我可以好肯定話你知, 無年都有一定數量係考唔到任何直資/私立小學同派位極差既.

幼稚園階段, 重點訓練好小朋友自理能力, 對學習同閱讀既興趣, 同埋願意學習外語. 當然, 基本學術能力, 尤其係中英文閱讀能力係唔少得.

不要只著眼"考小一", 要諗長遠一點

adrio  中文現在好重要但普教中,不一定難,視乎家長有無能力及語境。不可神化名幼系比錢的遊戲吧!   發表於 17-1-11 11:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-11 11:01
選小學, 首要定清楚目標.

坦白講, 考直資/私立小學, 大家一廂情願以為人地要乜乜乜, 但實際呢? 其實除咗DB ...

無錯, 間間都有人零offer, 就算名幼都有, 但係比例多與少問題。 名幼學生好多已有offer, 可能未必係一線但起碼有唔洗等抽獎, 但唔係名幼零offer可能比例更大, 分別就係呢到。

explorerhk 發表於 17-1-11 11:16
無錯, 間間都有人零offer, 就算名幼都有, 但係比例多與少問題。 名幼學生好多已有offer, 可能未必係一線 ...
每個人目標唔同, 事實上, 係咪真係有咁多間學校值得去考? 又有幾多間真係值得為咗佢而放棄免費有機會入讀免費又優質既官津小學呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:feimahoba 的帖子

同意

hkpapa852 發表於 17-1-11 11:31
每個人目標唔同, 事實上, 係咪真係有咁多間學校值得去考? 又有幾多間真係值得為咗佢而放棄免費有機會入讀免 ...

認同的,都要睇本身取向同自己情況, 如經濟狀況, 有冇時間同小朋友參與學校活動等等。 不過有免費讀我都會選免費先, 即係私校offer同派果間差唔多, 我一定會選派果間, 因為難得先攞到政府福利, 無理由唔要。

回覆 feimahoba 的帖子

明白你感受, 我仔都讀過Harts 半年, 之後轉左名幼,真心喜歡Harts此學校.如果我有小學backup , 我好想揀佢。
但JM讀得啱, 呢個制度係現實的, 除非你諗住讀IB 或移民...

feimahoba 發表於 17-1-11 10:28
姐係應該揀宣道?自信同presentation skill既培養都冇用嗎?

朋友仔仔讀宣幼,乖巧自信,超鍾意返學, 已有幾間直私小學offer, 當然宣小都有, 聽佢講大部分宣幼生上宣小嘅成績都唔錯
‹ 上一主題|下一主題