用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區B1女,請指教
樓主: vvmon
go

九龍城區B1女,請指教 [複製鏈接]

alungma 發表於 17-1-4 08:40
點解係救命位?

學校直屬學位雖然有89個,但好多有本事的女仔都想向外發展,唔想在原校升中,小學band 3嘅又唔收,令到直屬位多過選擇佢的同學。多出的學位會溜到乙部比其他人抽獎.......

學校唔係1a學校,中學又搬咗去沙田,令本身住開九龍城九龍塘的學生嫌交通麻煩,正band 1生未必揀佢,band 1尾會博一博,有人會擺較後志願去執雞,如果行此路的人唔多,仲有學位剩嘅話,有機會比D band 2頭的超級敢死隊搏中唔知上年有無咁嘅事例?

echaichai  但事實係今年級十出去博,剩下的都是擺書院乙ㄧ  發表於 17-1-4 10:30

hkpapa852 發表於 17-1-3 16:24
成績下跌個間係黃笏南(不過今年止跌回升), 銀禧近幾年無乜大變

其實如果住深水埗, 真係不如試吓銘賢, 同聖 ...
真係幾乎俾樓主嚇死, 仲以為我miss咗D乜, 我係諗住報銀禧。

little_yolky 發表於 17-1-4 10:12
真係幾乎俾樓主嚇死, 仲以為我miss咗D乜, 我係諗住報銀禧。
咦,你囡嘅理想越嚟越高喎

樓主可能仍在摸索緊囡囡實力應該"適合"邊間中學,先會誤會部份中學的"實力"而矣!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-4 10:21
咦,你囡嘅理想越嚟越高喎
不會吧?! 我刨咗好多帖, 銀禧應該唔會好高喎, 你唔好又嚇我啦!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-4 10:06
學校直屬學位雖然有89個,但好多有本事的女仔都想向外發展,唔想在原校升中,小學band 3嘅又唔收,令到直 ...
其實, 最大問題係, 九龍區有幾間有直屬中學既小學, 係唔會係升中方面協助學生, 例如唔會透露校內排名, 唔會同你講係咩Banding.

所以係呢類學校放棄直屬中學, 一係學生本身超勁, 一係就清兵上身!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-4 10:47
其實, 最大問題係, 九龍區有幾間有直屬中學既小學, 係唔會係升中方面協助學生, 例如唔會透露校內排名, 唔會 ...
有朋友個囡上唔返中學,飛咗去無揀過嘅黃大仙某學校,嚇到佢狂叩門,最終去了王錦輝,不過都係幾年前嘅事

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-4 12:04
有朋友個囡上唔返中學,飛咗去無揀過嘅黃大仙某學校,嚇到佢狂叩門,最終去了王錦輝,不過都係幾年前嘅事 ...
咁.... 老實講, 如果係中學係沙田個間既小學而又係發生係近3/4年, 小學部學生有揀都入唔番中學, 咁可以好肯定話佢一定係區內B3學生

至於另外有兩間小學個間, 有揀都入唔番中學, 都一定最多只會係B2學生 (如果係SSP男女校個間, 應該都係B3生). 佢地應該係當自己個女係B1生咁填表, 結果太進取就出事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-4 10:47
其實, 最大問題係, 九龍區有幾間有直屬中學既小學, 係唔會係升中方面協助學生, 例如唔會透露校內排名, 唔會 ...

你講的話正正是我囡的現況,不過佢唔想直升,唯有順佢意比佢清兵上身。

candb 發表於 17-1-4 12:15
你講的話正正是我囡的現況,不過佢唔想直升,唯有順佢意比佢清兵上身。 ...

只要確定係band 1,填表得宜,在九龍城區應該唔會大出事,但其實想問,如果學校咁封蔽又無資料嘅話,你怎樣確定囡囡是band 1b?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-4 12:20
只要確定係band 1,填表得而,在九龍城區應該唔會大出事,但其實想問,如果學校咁封蔽又無資料嘅話,你怎樣 ...
其實我到現在也不肯定我囡係邊個級別,上幾日我也因此開post 問意見,在之前就申請了幾間一線直資睇下有冇得面試,希望借此推敲到佢是否是在這級別附近。

candb 發表於 17-1-4 12:39
其實我到現在也不肯定我囡係邊個級別,上幾日我也因此開post 問意見,在之前就申請了幾間一線直資睇下有冇 ...
如果係靠估, 選校都係宜慎重。如果直資有得second in會好D。因為直資面試呢D嘢, 你知啦, 好難講既。

hkpapa852 發表於 17-1-4 12:09
咁.... 老實講, 如果係中學係沙田個間既小學而又係發生係近3/4年, 小學部學生有揀都入唔番中學, 咁可以好肯 ...
升中已經難玩, 學校仲要加多D難度, 好似嫌個遊戲唔夠刺激咁, 真係玩死人。

little_yolky 發表於 17-1-4 13:06
如果係靠估, 選校都係宜慎重。如果直資有得second in會好D。因為直資面試呢D嘢, 你知啦, 好難講既。 ...
咁又未必....除非直資 1st In係全見...俾你入到2nd In...已經係乜都有可能發生~~~

hkpapa852 發表於 17-1-4 12:09
咁.... 老實講, 如果係中學係沙田個間既小學而又係發生係近3/4年, 小學部學生有揀都入唔番中學, 咁可以好肯 ...

... ...佢地應該係當自己個女係B1生咁填表, 結果太進取就出事

你這句話我好認同,一直都想不通為可自己個子女的實力和能力有幾多都估錯得咁緊要嘅???!!!其實,小學做法"奇差"是是實,作為父母都好應該想其他方法"測試測試"下孩子的實力,房間有咁多(練習),(Pre-S1)習作等等資源都可以取來作[計時測考]下自己的孩子吧?!絕不能全然依賴學校無講就("企咗响度"),就好似依加有一場400米比賽,大會話明不提供任何"計時服務與資訊",媽咪們""R晒頭""唔知道點可以知道孩子的實力,媽咪們紛紛想出{自救方法},有用{{目測}}的方法大至掌握到孩子在人群中的上中下名次,坐得遠離終點的估算得差D,但總算有個大慨範圍呢!勤力D的就走到接近終點位置,估算亦大大提高了,有的更會想到在心裡逐秒逐秒作人肉{{計時器}}的計算孩子的大約實力,{{目測}}有如(學兄學姊在校成績如何去向亦如何之資料)和(班上或級上攞6條A或6條B嘅有幾多人之資料)和...等等資料的搜集;{{計時器}}就有如房間有得買嘅習作和練習等等資源,孩子的實力多少,父母係一定知的.

YmOra 發表於 17-1-4 14:47
... ...佢地應該係當自己個女係B1生咁填表, 結果太進取就出事

你這句話我好認同,一直都想不通為可自己個 ...
除非..... 學校玩嘢, 測考既卷都偏淺, 攪到個個科科唔係A就B, 咁家長都可以賴俾人"誤導"子女實力 (次次唔係攞A就攞B, 仲唔係B1?).

不過, 現今家長, 無理由咁無知或咁由得小朋友自由發揮 (雖然我都識一個), 完全唔買任何課外練習/參考書俾小朋友做/試下, 一試其實就應該知道小朋友係龍係蛇

王家爸爸    發表於 17-1-4 15:26

hkpapa852 發表於 17-1-4 14:59
除非..... 學校玩嘢, 測考既卷都偏淺, 攪到個個科科唔係A就B, 咁家長都可以賴俾人"誤導"子女實力 (次次唔係 ...

... ...(雖然我都識一個)... ...

你米比佢睇到,我笑咗出嚟!攪到四周圍嘅人望住,唔知我發生咩事.

hkpapa852 發表於 17-1-4 14:59
除非..... 學校玩嘢, 測考既卷都偏淺, 攪到個個科科唔係A就B, 咁家長都可以賴俾人"誤導"子女實力 (次次唔係 ...
但同一時間,又有家長怒駡,話學校測考既卷都偏深,攪到個個科科得C,好難去考直資/自行/叩門...

YmOra 發表於 17-1-4 15:04
... ...(雖然我都識一個)... ...

你米比佢睇到,我笑咗出嚟!攪到四周圍嘅人望住,唔知我發生咩事.:h ...
佢唔會上EK, 所以一定唔會知.

啱啱聖誕食飯時仲同我地講, 話想幫阿女"自行"報DGS同HY...... 我都呆咗幾秒......

其實佢阿女.... 只係讀一間地區二線小學, 雖然係年年係級3內, 但中文同常識長年攞B, 得英文同數學係A, 就算未過報名時間, 去報呢兩間我相信都係嘥時間

YmOra  可能就係欠缺咗上EK上堂學嘢!才不知時間已過和HY要求.  發表於 17-1-4 16:47

papa71 發表於 17-1-4 15:17
但同一時間,又有家長怒駡,話學校測考既卷都偏深,攪到個個科科得C,好難去考直資/自行/叩門...
...
學校既兩難局面

YmOra  唔係播!自行直資見到有C的學生嘅次弟前過多間別校的全A嗰個都知卷深咗啦!   發表於 17-1-4 16:51
‹ 上一主題|下一主題