用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幼稚園時係粵教中, 上小學時變普教中, 所有字都要重新學 ...
樓主: kwokbobo
go

幼稚園時係粵教中, 上小學時變普教中, 所有字都要重新學過? [複製鏈接]

引用:小朋友學習能力好強,無需擔憂,佢地最大動

原帖由 boyboobee 於 16-08-01 發表
小朋友學習能力好強,無需擔憂,佢地最大動力係玩,如果其他小朋友都用普通話,為了融入其他小朋友的遊戲圈 ...
我知道聽和講,小朋友都應該好快適應,但認讀要重新學過,咪要好花時間要佢記住一個字有粵和普的讀音?

建議你一知道將入讀的小學係普教中後立即學定拼音先. 學拼音時已有認讀, 唔洗小一先由頭學. 而且, 中文教科書有普通話拼音的, 如佢學識咗拼音, 大部份字可自己拼讀, 唔洗死記. 我女小一粵教中, 新生字反而仲要死記讀音.  

我地屋企係全廣東話, 讀任何中文繪本都係廣東話( 我自己唔識普通話), 小朋友幼稚園時係英粵班, 佢K1~K2時, 英文能力仲係浸緊, 佢睇DVD會揀普通話版, 話聽得明, 英文反而聽唔明 (其實我買來比佢聽英文)....佢一直到而家, 睇peppa pig都會揀普通話版, 唔知係咪咁聽左幾年, 佢上小一後, 適應普教中係無問題..(連溫默書都係我讀廣東話, 佢自己錄音都好多時錄廣東話, 佢自己識轉台)

普通話, 只係幼稚園一星期二堂, 加上上小一前的暑假, 先開始學左幾堂普通話拼音(而家學左一年, 普通話老師話佢拼讀差唔多追返同班程度).....所以學語言, 聽說讀寫, 真係比較需要花時間係聽呢一方面..

不過我仔學校, 行普教中得來, 普通話又獨立一科, 中文科唔會考普通話拼讀之類的..咁普通話/ 拼音唔識, 都唔太影響中文科成績

引用:Quote:原帖由+boyboobee+於+16-08-01+發表

原帖由 kwokbobo 於 16-08-01 發表
我知道聽和講,小朋友都應該好快適應,但認讀要重新學過,咪要好花時間要佢記住一個字有粵和普的讀音?

...
好多書在中文字上寫上拼音的,我女兒先學英文,懂簡單拼音,學普通話時經常靠看拼音去讀字,然後慢慢我會遮住D拼音去考佢,漸漸會記得。至於粵音,同一遍文,我亦會在佢熟悉普通話後,又用廣東話同佢讀,到熟悉後,兩種發音都會記得的。

當個好爸爸

s.andp 發表於 16-8-1 04:30
普廣在詞匯丶語法丶發音當然有分別,是否很大分別?不見得,因為小朋友會從中文書丶圖書中學會書面詞,這會 ...
你假設咗小朋友已經識好多中文字 幼稚園又教到佢哋識講識聽普通話咁已經唔係分唔分別嘅問題 而係將中文讀寫 同普通話聽說融合
咁小朋友當然唔駛好聰明都冇大問題

但係如果小朋友父母同一般香港人一樣 平時以廣東話為主 中英夾雜
讀寫程度未去到可以自己睇故事書
普通話就係另一個語言

除非你講梗嘅相似係話英文法文 或者英文德文嗰種似
譬如 英文法文都叫巴士做bus 火車做train 讀音都可以話相近
但係如果你未學過 你聽到個法文bus 你係唔會知佢講嘅係bus

所以好多小朋友係要重新學過
唔係唔得 小朋友pick up一個完全無關係嘅外語都得

MASAYA 發表於 16-8-1 11:59
想請教,冇學過英文同普通話,工作上可以同大陸同事順利溝通,同西人就唔得,咁學普通話既意義係? ...
意義咪就係可以講得流利D, 清楚D, 咁你响港鐵鬧D大陸遊客唔守規矩時, 唔會俾人寸你普通話好差囉。

little_yolky 發表於 16-8-3 18:58
意義咪就係可以講得流利D, 清楚D, 咁你响港鐵鬧D大陸遊客唔守規矩時, 唔會俾人寸你普通話好差囉。 ...
呢樣就好搞笑,去英語地區唔流利英文會畀人笑,自己地方唔流利外語又畀人寸,做香港人真難
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-8-3+18:58+

原帖由 MASAYA 於 16-08-03 發表
呢樣就好搞笑,去英語地區唔流利英文會畀人笑,自己地方唔流利外語又畀人寸,做香港人真難 ...
我哋要包容。

‹ 上一主題|下一主題