用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幼稚園時係粵教中, 上小學時變普教中, 所有字都要重新學 ...
go

幼稚園時係粵教中, 上小學時變普教中, 所有字都要重新學過? [複製鏈接]

我想請問, 如果幼稚園時係粵教中, 讀認字時都係用粵語讀, 但如果上小學時變普教中, 咁咪所有字都要重新學過??咪等如中文文盲咁??又話一上小一, 中文會比幼稚園深好多, 咁如果不是講英普幼稚園的, 事前要點準備幫佢適認?? 請指教, thx.
   3    0    0    0

回覆:幼稚園時係粵教中, 上小學時變普教中, 所有字都要重新學過?

s.andp 發表於 16-8-1 00:14
1)幼稚園有普通話課;2)廣普之分別,不像中英分別,會否估到幾成;3)小朋友學習能力是十分強的

...
幼稚園有普通話課, 但因為不會評估, 所以我無特別理佢, 由佢學校教幾多就學幾多, 不過普通話多數只教口語, 教認字應該唔多, 中文就用返粵語教, 咁到底係咪要出外進補下??還是由得佢上到小學先重新學都未遲呢??

引用:Quote:s.andp+發表於+16-8-1+00:14+1)幼稚

s.andp 發表於 16-8-1 00:31
幼稚園是有課本,他們會讀課本,只要聽普通話沒問題,好快適應普教中。至於外補,學普通話拼音十分有用

...
那請問應該學普通話拼音先, 還是學oral練聽、講先呢? thx

MrBeast  聽說讀寫是聽行先  發表於 16-8-1 06:43

s.andp 發表於 16-8-1 00:31
幼稚園是有課本,他們會讀課本,只要聽普通話沒問題,好快適應普教中。至於外補,學普通話拼音十分有用

...
佢有學英文phonics, 佢英文phonics已可以自己blend到字來讀, 就算未學過的字也拼到, 但如果學普通話拼音, 會唔會容易攪亂佢的英文phonics?因有聽講兩者都好似

s.andp 發表於 16-8-1 00:14
1)幼稚園有普通話課;2)廣普之分別,不像中英分別,會否估到幾成;3)小朋友學習能力是十分強的

...
唔同意2 廣普分別好大 發音同grammar都唔同 exposure少根本就唔會明我嘅小朋友就淨係識學校教咗嗰啲
平時有人用普通話講其他嘢 佢係完全唔明
喺香港 如果父母都係香港人 平時唔講普通話 又唔特登播普通話嘢
小朋友識嘅英文應該會多過普通話
至少我哋平時講嘢會夾雜英文 唔會無啦啦講普通話

引用:Quote:s.andp+發表於+16-8-1+00:14+1)幼稚

原帖由 kwokbobo 於 16-08-01 發表
幼稚園有普通話課, 但因為不會評估, 所以我無特別理佢, 由佢學校教幾多就學幾多, 不過普通話多數只教口語,  ...
建議你問有小朋友讀緊小學的人問下。我小朋友是中學生了。記得他幼稚園也是廣東話。那些少少普通話冇乜用。上到小學普教中,字詞讀音由頭學。不過句字結構也是小一學,所以當新一般學。我女兒是一口流利的普通話了,也可聆聽他人說話。但確實有其他網友指出未必聴得明其他人的說話;的小朋友,因為語言是個別的.

回覆:幼稚園時係粵教中, 上小學時變普教中, 所有字都要重新學過?

引用:我媽咪幾十歲阿毛一個,無學過英文及普通話

原帖由 s.andp 於 16-08-01 發表
我媽咪幾十歲阿毛一個,無學過英文及普通話,工作上可以跟大陸同事順利溝通,但鬼佬就限於good morning, he ...
因為你媽工作了幾十年累積經驗了。他們現在是談及以普通話學習中文,然後被評估,都唔一樣。

引用:Quote:原帖由+kwokbobo+於+16-08-01+發表幼

引用:Quote:s.andp+發表於+16-8-1+00:31+幼稚園

引用:Quote:原帖由+krw+於+16-08-01+發表唔同意2

原帖由 s.andp 於 16-08-01 發表
普廣在詞匯丶語法丶發音當然有分別,是否很大分別?不見得,因為小朋友會從中文書丶圖書中學會書面詞,這會 ...
我不想普教中,想揀粵教中,但有時唔到我揀

引用:Quote:原帖由+kwokbobo+於+16-08-01+發表幼

原帖由 lui 於 16-08-01 發表
建議你問有小朋友讀緊小學的人問下。我小朋友是中學生了。記得他幼稚園也是廣東話。那些少少普通話冇乜用。 ...
佢普通話聽得明簡單對答,但講就好明顯唔多正果種,佢其他中丶英都不錯,但一用普通話問佢就無心機彩我

s.andp 發表於 16-8-1 04:33
我媽咪幾十歲阿毛一個,無學過英文及普通話,工作上可以跟大陸同事順利溝通,但鬼佬就限於good morning, he ...
想請教,冇學過英文同普通話,工作上可以同大陸同事順利溝通,同西人就唔得,咁學普通話既意義係?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

原帖由 krw 於 16-08-01 發表
唔同意2 廣普分別好大 發音同grammar都唔同 exposure少根本就唔會明我嘅小朋友就淨係識學校教咗嗰啲
平時 ...
我自己好唔like普教中,我自己想揀粵教中再加一科普通話,但有時未必到我揀,如果學校可以比家長選擇就好

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-08-01+發表建議你

原帖由 kwokbobo 於 16-08-01 發表
佢普通話聽得明簡單對答,但講就好明顯唔多正果種,佢其他中丶英都不錯,但一用普通話問佢就無心機彩我

...
學校有芬圍會好d

回覆:幼稚園時係粵教中, 上小學時變普教中, 所有字都要重新學過

小朋友學習能力好強,無需擔憂,佢地最大動力係玩,如果其他小朋友都用普通話,為了融入其他小朋友的遊戲圈,唔識都變識。我大女兒2歲半前只會英文,之後先學中文,返學幾個月已經冇問題,到3歲幾已經廣、普都可聽講。學校有同齡人一起,又有環境,適應唔難的,而且小學一般假設所有學生未學過普通話咁去從零開始教的。

當個好爸爸

引用:Quote:s.andp+發表於+16-8-1+04:33+我媽咪

‹ 上一主題|下一主題