用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福馬 vd 寶湖舊墟
樓主: ZoeZita
go

福馬 vd 寶湖舊墟 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-3-16+23:14+編

原帖由 zanezane 於 15-03-16 發表

我原是大埔友,k2搬了去48,但只因就返工。發現大埔唔係好 ...
thx!!!

ZoeZita 發表於 15-3-17 08:13
thx!!!
如果你真係好concern雙非,你著眼點應該係搵少公屋、少劏房既地區。
過香港島會易搵D

zanezane  agree  發表於 15-3-17 14:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:可以出九龍讀,點解要留係新界區? +

原帖由 edpo 於 15-03-16 發表
可以出九龍讀,點解要留係新界區?
我兒時既年代, 讀書主要靠小朋友, 我父母abc都唔識, 讀唔讀到就靠自己.

呢一代既家長學術水平高, 對孩子既要求更高. 我自問唔係一個勤力家長, 我自己都驚出九龍會太谷, 要迫孩子變超人.......

當明知去九龍理應係一個更好既選擇, 但卻要叫自己去新界......真係好難下決定!!!!

引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-17+08:13+thx!!

原帖由 hkpapa852 於 15-03-17 發表
如果你真係好concern雙非,你著眼點應該係搵少公屋、少劏房既地區。
過香港島會易搵D
...
我唔想浪費左個20分.....而且呢2間已經係我眼中既好學校. 只係有選擇困難症......

俾我揀會寶湖..

近年寶湖校園活動好吸引.....   

引用:Quote:原帖由+edpo+於+15-03-16+發表可以出

原帖由 ZoeZita 於 15-03-17 發表
我兒時既年代, 讀書主要靠小朋友, 我父母abc都唔識, 讀唔讀到就靠自己.

呢一代既家長學術水平高, 對孩子 ...
我想話你知,今時今日,其實讀書仍然係靠自己,福馬每級的頭十名,好多是新移民,他們的父母都係唔識abc,講真,好多香港家長都自己呃自己,冇心機教兒育女,就推佢去補習社興趣班,然後自我感覺良好,老老實實,香港官津校仍然係填鴨式教育為主,填鴨式既教育,努力就得,我住藍田,平時帶粒女去圖書館及三聯打書釘,八成係新移民,睇啲書,多到你唔信

zanezane  好中.... 自己呃自己....  發表於 15-3-17 14:29

ZoeZita 發表於 15-3-17 08:28
我唔想浪費左個20分.....而且呢2間已經係我眼中既好學校. 只係有選擇困難症......

...
有20分唔好嘥? 咁你又有冇諗過用20分抽唔到福馬, 到時寶湖個20分又係嘥咗. 而且去到大抽獎, 都唔知會抽到D咩.

做人不能太貪心, 否則到頭來貪字得個貧, 正所謂, 捨得捨得, 有捨先有得.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-17+08:28+我唔

有20分唔好嘥? 咁你又有冇諗過用20分抽唔到福馬, 到時寶湖個20分又係嘥咗. 而且去到大抽獎, 都唔知會抽到D ...
thx!! 呢個都係我老公既想法. 所以佢100% 揀寶湖.

引用:Quote:原帖由+edpo+於+15-03-16+發表可以出

原帖由 ZoeZita 於 15-03-17 發表

呢一代既家長學術水平高, 對孩子 ...
我唔係講笑,上星期去三聯,見個新移民女仔,八至九歳,遂本掃,好專心

引用:俾我揀會寶湖..近年寶湖校園活動好吸引....

原帖由 sweeticandy 於 15-03-17 發表
俾我揀會寶湖..

近年寶湖校園活動好吸引.....
我都去過 open day, 真係好正!!! 我最鐘意佢有自己既田, 小朋友必須同大自然一起生活!!!

ZoeZita 發表於 15-3-17 09:00
thx!! 呢個都係我老公既想法. 所以佢100% 揀寶湖.
哈哈! 你老公同我志同道合喎!

引用:Quote:原帖由+ZoeZita+於+15-03-17+發表我

原帖由 lauwingtai 於 15-03-17 發表
我唔係講笑,上星期去三聯,見個新移民女仔,八至九歳,遂本掃,好專心

...
如只係睇書, 我自問都做到, 女兒半歲起, 我地每日都一齊睇書. 尚算成功培養閱讀興趣. 但我見而家既小朋友要多才多藝; 係書展眼見各家長掃練習既情景使我目定口呆.......我自己都驚, 仲點叫孩子做呢?!!!

引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-17+09:00+thx!!

哈哈! 你老公同我志同道合喎!
你地無我咁貪心......我真係好驚自己揀錯!!!

ZoeZita 發表於 15-3-17 09:15
帶小朋友去兩間學校看看, 看他喜歡那一家.
畢竟, 要留係學校讀書嗰個係佢

ZoeZita 發表於 15-3-17 09:15
我自己係出咗九龍讀, 因為學校有聯繫中學back up。如果寶湖同福馬揀, 老實我會揀寶湖, 實在無乜選擇困難既問題, 因為一來20分穩陣D, 二來寶湖係大埔其中最top既一間(中學派位計)。响大埔X非問題都好嚴重, 但兩間舊墟則問題唔大, 始終借出的雙非位唔多, 唔似有D學校真係注冊日有個special counter專serve X非坐校車的。如果今年自行20分入唔到就馬上搬屋好了。
如果小朋友响寶舊小學階段係好好成績, 可以升中自行階段揀一間跨區, 一間大埔本區咁咪保險囉。

回覆 lauwingtai 的帖子

我在48都feel到d大陸人真係可以好嚴咁push d小朋友學術, 好似體操咁, 點解大陸勁過香港隊咁多, 就係因為有刻苦的氣氛.......
所以48都有好多谷的學校, 又多普教中, 因"大眾"也是好受落的.

ZoeZita 發表於 15-3-17 09:03
我都去過 open day, 真係好正!!! 我最鐘意佢有自己既田, 小朋友必須同大自然一起生活!!!

...
無錯..而且佢地成立左讀書會.

活動都好吸引...

環境也好些.

hkpapa852 發表於 15-3-17 08:51

有20分唔好嘥? 咁你又有冇諗過用20分抽唔到福馬, 到時寶湖個20分又係嘥咗. 而且去到大抽獎, 都唔知會抽到D ...

福馬20分係頂分,最非20分中籤率好低,否則無理由唔搏!至少大家
20分,機會均等,無理由一開始就認輸呀?!

hkpapa852  只怕佢係另一間新華德  發表於 15-3-17 17:56
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

zanezane 發表於 15-3-17 14:23

所以48都有好多谷的學校, 又多普教中, 因"大眾"也是好受落的

普教中係咪真係一定咁好呢?!我識幾個在兩間兆強讀初小的同學
,課文入面的生字佢地用普通話讀無問題,但卻不能用廣東話,自
己的母語來讀。。。

雖然我仔的小學也是普教中的英小,不過我要求佢地要識用廣東話
讀。母語的承傳,身為家長是責無旁貸。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-3-17 17:42
福馬20分係頂分,最非20分中籤率好低,否則無理由唔搏!至少大家
20分,機會均等,無理由一開始就 ...
但樓主寶舊20分穩入(據今年以前既業績), 寶舊真係好唔錯, 入得寶舊, 升中都OK, 咁真係無理由捨易取難。
‹ 上一主題|下一主題