用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問明慧好唔好?
樓主: AMBER0322
go

請問明慧好唔好? [複製鏈接]

回覆:請問明慧好唔好?

我小朋友讀緊,每日都好鍾意返學,書已經收番7,8本,應該算多,同埋小朋友自己係屋企講phonics (a-k) 的讀音,呢個幾surprise. 老師幾友善,我有些特別要求,學校都肯幫忙,缺點係我都覺校舍幾細

回覆:cloudwingwing 的帖子

係唔係太子?宜家好似擴充梗

引用:Quote:原帖由+PatPatWong+於+13-11-16+發表

原帖由 nasu 於 13-11-18 發表
Circle time好好,反而小組嗰位一般。競爭咁大,有waiting 都幸運,有就會係正選,不是後備。

好多bad com ...
有同感!

引用:我小朋友讀緊,每日都好鍾意返學,書已經收

原帖由 cloudwingwing 於 13-11-18 發表
我小朋友讀緊,每日都好鍾意返學,書已經收番7,8本,應該算多,同埋小朋友自己係屋企講phonics (a-k) 的讀 ...
Thanks for sharing

引用:係唔係太子?宜家好似擴充梗 +

原帖由 AMBER0322 於 13-11-18 發表
係唔係太子?宜家好似擴充梗
讀緊北角明慧

去完簡介會之後已經對校長麻麻地! Interview 見到D安排, 老師的態度更唔like,呢間學校好怕人keep她們的文件, 連label都搵工友在門口收番!

Smiley_bb 發表於 13-11-19 01:04
去完簡介會之後已經對校長麻麻地! Interview 見到D安排, 老師的態度更唔like,呢間學校好怕人keep她們的文件 ...
係喎!張label又無乜特别,唔知收黎做乜。感覺怪怪的,懶係有乜秘密咁。

引用:去完簡介會之後已經對校長麻麻地!+Intervie

原帖由 Smiley_bb 於 13-11-19 發表
去完簡介會之後已經對校長麻麻地! Interview 見到D安排, 老師的態度更唔like,呢間學校好怕人keep她們的文件 ...
學校無收我地label,係企門口位老師提我地出門口後記得搣

哈哈,我反而覺得佢揾個工友姐姐喺門口收貼紙好細心禾,唔通貼住喺街好睇D咩??我大仔由N讀到依家K2喇,今次到細佬INTERVIEW。。。 ummm, so far 啦,間學校喺課程上都幾PUSH架,可能想o羅多D好嘅升校reference la~

妹豬妹妹媽 發表於 13-11-19 01:10
係喎!張label又無乜特别,唔知收黎做乜。感覺怪怪的,懶係有乜秘密咁。
我路過的, 無報, 笑左, 收番黎做乜呢? 可能怕d人四周我拋棄卦

i also feel not good after the briefing session. The school tends to be more businesses as it said one month notice is required if you withdraw the offer.

簡介會對校長印像不是太好,有諗過吾去in,但因為未有offer,都去試試啦!in完覺得老師都吾錯,吾係所想咁商業化,不過學費貴D!!!!!!!          出門囗前,我自己搣了label都無比佢,佢亦無問我攞,相信純粹係吾想你貼住周街走咁難睇啫!

都冇叫我拎返label wor, 其實佢幫我收埋仲好
我囝playgroup 個老師同有朋友喺度教,話明慧語境環境好,中英都好,嗰日in阿囝個老師仲同佢飛吻,感覺不是其他人説的那麼差,希望有offer

其實有冇用家分享一下,好同差的地方呢,thx thx

引用:簡介會對校長印像不是太好,有諗過吾去in,

原帖由 apple11 於 13-11-21 發表
簡介會對校長印像不是太好,有諗過吾去in,但因為未有offer,都去試試啦!in完覺得老師都吾錯,吾係所想咁 ...
學費對比其他私校已經叫平,$34xx. 包埋書簿,同埋讀左3個多月已經收回7,8本書,話已經教左

回覆:cloudwingwing 的帖子

學費只需$3400?我問過學校話學費$4200 for 太子明慧

我都有去in,整體上感覺唔差,老師看來也不錯,雖然in時都出現其他家長投訴“老師睇唔到”既問題,但我個女都好似玩得幾開心。我想比較差的只不過有個騎呢既校長而己.......
不過研究左好耐,都唔知佢個課程係點,簡介會咩都無講,校長只係掛住吹噓同“訓話”(我地)

有無讀明慧小朋友既家長講下呀,我想知例如
每日上堂既routine呀、英文上課既時數、各語言的時間分配、net既英文口音好唔好架等等
雖然係簡介會到好似講過上左K之後,就只英+普,但我睇個video又見老師同小朋友(K3)上堂時又講廣東話。 我in時,老師又係講廣東話。

其實我想女兒咁細個,學術都唔係太緊要,只係想佢幼稚園畢業時,可以用英文同其他人傾計而已,唔知明慧做唔做到呢?

ArBbaba 發表於 13-11-21 22:39
我都有去in,整體上感覺唔差,老師看來也不錯,雖然in時都出現其他家長投訴“老師睇唔到”既問題,但我個女 ...
睇番MW專區就有我地pros and cons的分享

回覆 Marco2010 的帖子

我有去睇過,但好難搵到好既資訊。昨晚都睇左一陣,間唔中睇到D火葯味好重既post就無再search 落去了
如果你唔介意,可唔可以間單講一下?兩三句都可以架。或者講下邊條thread 有用

我都知唔做功課問問題好似唔係咁岩,之後我會再去爬下文架勒

我有兩個朋友的小孩在明慧讀pn,兩個家長都話明慧好好,老師有愛心,小孩很樂意上學,不過他們只讀了pn,k1成功轉了去一條龍幼稚園,貪有保障!
‹ 上一主題|下一主題