用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方是快樂學校嗎?
樓主: icefung
go

方方是快樂學校嗎? [複製鏈接]

引用:佢講得無咁詳細,佢剩係講食自助餐,因得2

原帖由 MELODY430 於 13-11-14 發表
佢講得無咁詳細,佢剩係講食自助餐,因得2歲多人仔食唔到咩,但大小同價,所以都無去,佢話打针set $170係 ...
淨係4200x12 已經 學之園,英普雙班主任都冇咁貴。心怡全net,加國語又係平過佢... 我真係覺得好貴。

回覆:方方是快樂學校嗎?

書簿费之前Bk有人話很贵,我朋友都話贵,费時再講,陣間有少少出入,又俾之前讀緊的人插,朋友决定只讀pn,明年都轉出九龍塘讀名幼k,學費仲差唔多

引用:+本帖最後由+alpo1122+於+13-11-13+10:45+

原帖由 alpo1122 於 13-11-13 發表

我想問對衡道n class offer出左未呀?
  我囡囡6月bb..。。今日收到信:
“對衡道 方方“ 雙語班-PM offer。

我尋日都收到,雙語下午班!請問雙語班主要以教中英教學?比例係點?英文唔知學得好唔好?係咪n直升上k?謝謝

引用:Quote:原帖由+MELODY430+於+13-11-14+發表

原帖由 hedhed 於 13-11-15 發表
淨係4200x12 已經 學之園,英普雙班主任都冇咁貴。心怡全net,加國語又係平過佢 ...
學之園5千幾wo

引用:Quote:原帖由+hedhed+於+13-11-15+發表淨係

原帖由 arielxying 於 13-11-16 發表
學之園5千幾wo
青E喎

我大女讀過PN, 識既野係出面K1教既,佢係細女去另一間K1都完全跟得到,我地好滿意,宜家細仔都收左,我地都好滿足

至於校舍,當然冇新學校咁靚,但羊毛出自羊身上,我睇佢學到乜緊要過間學校既新舊,其他駛費,我唔知宜家係點,不過我大女讀嗰時完全冇再收其他雜費,茶點費,咁仲想點?書簿費其實間間學校差唔多,大家亦可比較下,冇比較就話人貴係唔公平

學之園青衣4100至4400。 書簿费一年千幾元,佢綱址有寫

引用:Quote:原帖由+arielxying+於+13-11-16+發表

原帖由 hedhed 於 13-11-16 發表
青E喎
我睇奧運果間..

其實如果佢師資好,有自設教材,又例如某方面出名(德育好or 著重自理 or 9成入心儀小學 or 語言好 or 家校合作好) 我覺得唔貴。例如唔會有人話st paul, York or LH 太貴嘅道理。佢只係方方,竟然今年要收咁貴

有時見到bk啲人爭論,我都好少理,覺得各人有各人意見,正如我小朋友未讀過其他學校,我唔會討論人地學校係好定壞,唔會想影響其他人,至於York, LH等等,我都識人讀,好同唔好我都聽過,但我唔會亂作比較,費事影響人,除非我自用過就另計啦,方方我曾經用過,亦當然有好有壞,但我地夫婦都希望阿仔可以入到去,因為覺得物有所值,佢啲課程一啲都唔淺,我諗以PN黎講佢係算深既,至於再上K1-3之後點,我亦唔會評論,因為我未用過,我大女入左龍校轉走左,留待用家評論

請問pn雙語班英文教學比重高唔高?

引用:有時見到bk啲人爭論,我都好少理,覺得各人

原帖由 sherry_wong 於 13-11-17 發表
有時見到bk啲人爭論,我都好少理,覺得各人有各人意見,正如我小朋友未讀過其他學校,我唔會討論人地學校係 ...
我係真心討教,邊方面直4200x12 另加書簿同雜費。如果真係好好,我唔介意的。

咁我亦好真心咁分享

首先我唔知妳既$4200係邊到得返黎, 我一路知道係3千幾, 請問妳點知個數?

第二我唔知宜家課程係點, 但早幾年我大女讀 (佢係10月細女), PN學識認幾十個中文字, A-Z大細階識哂, 1-20自己數得到, 仲有識背普通話同中文詩歌, 仲有英文歌等等, 佢未夠3歲上K1, 去到老師都好意外佢細女都可以認知好好, 亦好叻講野 (未入PN時係好普通), 佢11月入去讀到7月, 計埋好少時間, 我真係覺得係教得好好

另外學校都係自編教材, 印刷唔算太精美, 但PN其實坊間都冇指定教材, 去到K先多出版社出

雜費除左半年一次既書簿費就真係冇再收, 冇茶點費, 其實書簿費係包所有書, 習作, 手功, 盤栽, 文具, 泥膠等, 間間其實都差不多, 如果比起York, 我相信已經算係咁

但學校當然有可以改善既地方, 佢好傳統, 亦覺得老師較嚴, 注重紀律, 冇宜家新既學校咁多家長參與項目, 但我知既係幾年前, 宜家究竟係點就等現在既用家分享

對衝道方方14-15年度,學費$35xx,交12期。

海濱今年+到4100,愉景仲贵的

引用:咁我亦好真心咁分享首先我唔知妳既$4200係

原帖由 sherry_wong 於 13-11-17 發表
咁我亦好真心咁分享

首先我唔知妳既$4200係邊到得返黎, 我一路知道係3千幾, 請問妳點知個數?
聽你分享後,我覺得方方好好呀!
Thank you!!

引用:海濱今年+到4100,愉景仲贵的 +

原帖由 MELODY430 於 13-11-17 發表
海濱今年+到4100,愉景仲贵的
愉景會搬,唔知有幾多班N呢?

咁我唔係讀海濱方方, 可以平d
‹ 上一主題|下一主題