用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗學校(小學部) 請問各位對玫瑰崗評價如何?
樓主: peterchoi89
go

請問各位對玫瑰崗評價如何? [複製鏈接]

引用:Quote:bbhellokitty+發表於+13-11-1+10:44+

原帖由 mmcc102 於 13-11-01 發表
這樣我比較放心,因為怕中小學生一起坐校車,小學生會學壞。
資訊發達社會人同人接觸面咁廣,朋友圈子、補習班、上網、電視、小朋友都有機會接觸到不良資訊,至於會唔會因此學壞就要睇家庭及學校教育。請相你個小朋友,更加要相信自己嘅愛心同教育,亦請唔好帶有色眼鏡睇一班中學生,佢地唔係讀band 1學校唔代表佢地會係壞學生,或教壞其他小學生。

醒目開學勳章 王國長老

bobo101^*^ 發表於 13-11-1 11:43
下, 乜有9成咁多咩?? 但我朝早6點幾(返學)同下午2點幾(放學), 見到RHS校車, 車上係中學生喎

好 ...

我聽其他家長講係咁啊! 可能我女果間唔算難搭車, 好多人都唔肯搭

bbhellokitty 發表於 13-11-1 10:22
玫瑰崗小一25人一班,不是大班,不是傳統教學,不算谷,每日3-4樣功課,英語教學,中文普通話教學,English ...

想問下算唔算活動教學? 因我聽KG家長會時, 校長只講左小部份玫小情況, 我想再深入了解下。謝謝!

引用:Quote:bbhellokitty+發表於+13-11-1+10:22+

原帖由 bobo101^*^ 於 13-11-01 發表
想問下算唔算活動教學? 因我聽KG家長會時, 校長只講左小部份玫小情況, 我想再深入了解下。謝謝!  ...
其實點樣先為之係活動教學呢?

多謝大家意見,似乎玫瑰崗小學唔差,其實係中學唔好姐。

bbhellokitty 和其他玫瑰崗家長,請問您們的小朋友讀得開心嗎?學校也着重德育修養嗎?

多謝回覆。

回覆:chingcging 的帖子

玫幼在灣仔是頗受家長青睞的幼稚園,課程深,接傳統小一課程無問題,不過考直資私小未見太出息,13年小一競爭劇烈,派位較前幾屆遜色,尤以12網為甚,所以玫幼生較多留下讀玫小.

以此推論,6年後的玫小學生亦會遇到同樣境况,而今年玫小的派位,仍有44%派往b3玫中,辦學團體真的要努力turn around,才能有理想的結果.

引用:多謝大家意見,似乎玫瑰崗小學唔差,其實係

原帖由 peterchoi89 於 13-11-02 發表
多謝大家意見,似乎玫瑰崗小學唔差,其實係中學唔好姐。

bbhellokitty 和其他玫瑰崗家長,請問您們的小朋 ...
每個小朋友適應不一樣,我的小朋友是開心的,由於功課量不多,星期五還有課外活動,另外每月還有生日會,間中亦有不同主題 party,至於德育,相信現在大部份小學都注重的,玫小除了本身是天主教,亦有 Life Education lesson.

回覆:請問各位對玫瑰崗評價如何?

小兒幸運地也有玫小offer。知道玫小的英文程度很好,但中文程度夠嗎?是否只有中文堂才學中文,每星期中文課有幾多小時?

引用:玫幼在灣仔是頗受家長青睞的幼稚園,課程深

原帖由 FREE 於 13-11-02 發表
玫幼在灣仔是頗受家長青睞的幼稚園,課程深,接傳統小一課程無問題,不過考直資私小未見太出息,13年小一競 ...
我認識今年幾位玫幼k3生,佢地考私校同直資學校都有得入second in,但最後結果暫時未知。而舊年有部份家長本身住net12區,在大抽獎都抽到第一志願,所以有部份讀左心儀津校。另一部份學生繼續升讀玫小,因港島區英小學校選擇不算多,吸引了鐘意英文小學的家長,所以在玫小讀小一。

回覆:FREE 的帖子

有44%去b3,咁係咪表示玫小的畢業生考中一編班試考得麻麻地?

FREE  中一派位制度上, 小六生的BANDING是由前2年的師兄師姐考"中一入學前香港學科測驗", 全港成績拉curve, 決定2年後師弟師妹的banding.  發表於 13-11-2 20:27

引用:小兒幸運地也有玫小offer。知道玫小的英文

原帖由 Ultramama2008 於 13-11-02 發表
小兒幸運地也有玫小offer。知道玫小的英文程度很好,但中文程度夠嗎?是否只有中文堂才學中文,每星期中文 ...
每星期有6堂中文,每堂40分鐘。

以前玫小,小六得兩班,每班十幾人,我諗33%揀玫中,佔全級7-8個學生。我認識的小學生,有些小五已轉咗國際學校、有些考咗去名校、有些去了外國升學。

回覆:bbhellokitty 的帖子

Thanks for your information. 還想知道西班牙語需要考試嗎?如果小兒的西班牙語追唔上,是否需要外出補習?不知道RHS 對學生學習西班牙語的要求有幾高,本人對西班牙語一點認識也沒有,有點兒擔心!

bobo101^*^ 發表於 13-11-2 17:21
我認識今年幾位玫幼k3生,佢地考私校同直資學校都有得入second in,但最後結果暫時未知。而舊年有部份家長 ...
認識去年的玫幼生考直資私小全部失敗, 家長結論玫幼老師較小encourage小朋友主動發言, group interview 非常蝕底, 可從學校網業了解有多少學生有直資私小的offer, 而學校之前幾年灣仔頭3志願都是100%, 去年競爭太大, 已經沒有這回事了. 當然, 亦有幾位玫幼生放棄了官津留在玫小, 因為玫小是英文小學, 不過人数應該不太多.

同意前文, 幾年後中一競爭就跟去年或今年的小一競爭一樣,  要知道今年的中一派位結果普遍不錯, 而玫小派band3玫中仍高達44%, 真的需要加油努力突破.

引用:Quote:bobo101^*^+發表於+13-11-2+17:21+我

原帖由 aimee_chan 於 13-11-02 發表
認識去年的玫幼生考直資私小全部失敗, 家長結論玫幼老師較小encourage小朋友主動發言, group interview 非 ...
資料來源是我朋友比我既,佢個囝囝舊年有留位在玫小,後尾大抽獎派到第一志願st joe,最後放棄玫小。佢話佢班同學派位派得好喎,只係個別派得唔係太好。另外,留意網頁學校資料都有學生考到高小,st louis,港同,陳守仁,播道等,以有學券的學校來說,成績已經算是不錯。有些KG肯本連數據都唔show比你睇。

bobo101^*^ 發表於 13-11-2 20:52
資料來源是我朋友比我既,佢個囝囝舊年有留位在玫小,後尾大抽獎派到第一志願st joe,最後放棄玫小。佢話佢 ...

我資料來源亦是朋友, 往年真的是100%灣仔首3志願, 校網之前有特別註明的, 今年真的不是了, 可想競爭之大.

朋友說扣門亦撞到多名玫幼生, 最後有因扣不到而留下來.

整體玫幼生留下來有4X名, 即佔玫幼畢業生29%, 當中有多少是自願留下, 有多少是派不到理想官津又考不到直資而留下的未有確實数據, 如有子女現在就讀玫小家長可以補充就更好.

想請教現在的玫小家長,如果不考慮升中的問題,單看玫小的教學和師資質素,你們滿意嗎?如果很滿意,好在哪裏?如果不滿意,有甚麼不滿?請給一點意見。謝謝。

引用:Thanks+for+your+information.+還想知道西

原帖由 Ultramama2008 於 13-11-02 發表
Thanks for your information. 還想知道西班牙語需要考試嗎?如果小兒的西班牙語追唔上,是否需要外出補習 ...
西班牙語要考試,但不是主科,類似音樂、美術、體育,要求不高。

回覆:bbhellokitty 的帖子

Thank you .

我仔是今年玫幼畢業生,沒有揀玫小,係因為我仔第一輪入到心儀津小,我仔班好多同學留番玫小,有D係跟本連大抽獎都無參加,有D入到直資或派到第一志願都無揀,留番係玫小,係因為他們都喜歡這所學校,而且對校長有信心。當然有些係被逼留底,抽唔到心儀,都有間灣仔區校網英小Back up,相比沒有小學back up的幼稚園好好多。整體聽番同學仔父母comment, 小朋友讀得開心,課程密集,外來生(其他幼稚園學生)較辛苦,有D未追上進度。

‹ 上一主題|下一主題