用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗學校(小學部) 請問各位對玫瑰崗評價如何?
go

請問各位對玫瑰崗評價如何? [複製鏈接]

好開心收到玫瑰崗offer. 已交留位费和報Elite 班,但覺得好似冇乜人心儀呢間學校,好少人報又冇乜人討論,請問各位對玫瑰崗評價如何?
見到其他post有啲家長收到幾個reject 但又好似冇報呢間學校。點解唔報呢?是否很差呢?

請問玫瑰崗家長,您們的小朋友讀得開心嗎?是话動教學嗎?是英語教學嗎?有幾多課是net teacher 教的呢?
   11    0    0    0

回覆:請問各位對玫瑰崗評價如何?

玫瑰崗係大班,傳統教學。佢哋嘅k3已做緊接近p1level嘅功課。我覺得過深,太谷了(我講k3)。

回覆:chingcging 的帖子

讀完小學你會想走,中學只是Band3,港島好過嘅學校都有很多。

chingcging 發表於 13-11-1 00:07
玫瑰崗係大班,傳統教學。佢哋嘅k3已做緊接近p1level嘅功課。我覺得過深,太谷了(我講k3)。

...

玫小一班25人, 應該係小班教學,玫幼先至係大班教學!

中學部申請緊會轉直資

我都收到玫瑰崗offer. 亦已交留位費和報了Elite 班, 請多多指教!
我都希望佢中學快d轉直資及搞得好d!

yfchoy  係咪星期六上午上堂?  發表於 13-11-1 10:13

多人少提玫小主要有幾個原因:

1. 玫瑰崗中學並非咁好,好多鍾意一條龍嘅家長未必選擇

2. 玫小會收大量玫幼學生,餘下的學額不會太多,減少外來家長報名意慾

3. 地點遠唔方便

但其實玫小教學質素不錯,以英語教學為主,中文以普通話教,仲有新加西班牙語課程,小朋友語文訓練必定足夠。另有上年剛轉校長進行改革,未來幾年可望將教育質素再度提高。

玫瑰崗小一25人一班,不是大班,不是傳統教學,不算谷,每日3-4樣功課,英語教學,中文普通話教學,English Oral 是 net teacher教,朝早 reading session 有時也會是net,另要讀西班牙語,中學部會在2015年向教局申請轉直資一條龍,成功的話,2016年便有第一屆直資中一。

回覆:yfchoy 的帖子

希望改革後可重拾二十多年前的名氣,不竟玫小不受歡迎主因係玫中質素差影響玫小名聲

請問校車是否小學生和中學生一起坐的?

引用:請問校車是否小學生和中學生一起坐的?

原帖由 mmcc102 於 13-11-01 發表
請問校車是否小學生和中學生一起坐的?
校車是小學生和幼稚園生一起坐,中學生不用坐校車。

引用:玫瑰崗係大班,傳統教學。佢哋嘅k3已做緊接

原帖由 chingcging 於 13-11-01 發表

...
小兒讀緊玫小K3,仲係11月嘅細仔,K2時學校加強催谷時的確有點吃力,一日3-4本功課,寫中文字兩頁,英文字兩頁,寫數字一頁,另中英文配對、填顏色、畫圖、宗教作業教等,小兒當時只得3歲幾日日做兩個鍾頭功課真有壓力,但一年辛勞有成果了,今年K3好像變了另一個小孩,無論寫字計數英語功課都超快完成,現時他做功課時還懂得追求原美,要拿高分拿貼紙,似乎很enjoy學習,呢啲都係學校同一眾老師嘅功勞,相信就算小兒升讀那一間小學亦可應付自如。「谷」好定唔好?見仁見智了!

bbhellokitty 發表於 13-11-1 10:44
校車是小學生和幼稚園生一起坐,中學生不用坐校車。
這樣我比較放心,因為怕中小學生一起坐校車,小學生會學壞。

bobo101^*^ 發表於 13-11-1 09:29
玫小一班25人, 應該係小班教學,玫幼先至係大班教學!

thanks for information!

醒目開學勳章 王國長老

mmcc102 發表於 13-11-1 10:57
這樣我比較放心,因為怕中小學生一起坐校車,小學生會學壞。

放心啦, 中學生(一般市場狀況)9成都唔肯坐校車, 如果仲肯坐, 應該係乖寶寶

Charlotte_mom 發表於 13-11-1 11:38
放心啦, 中學生(一般市場狀況)9成都唔肯坐校車, 如果仲肯坐, 應該係乖寶寶 ...
咁又係

Charlotte_mom 發表於 13-11-1 11:38
放心啦, 中學生(一般市場狀況)9成都唔肯坐校車, 如果仲肯坐, 應該係乖寶寶 ...

下, 乜有9成咁多咩?? 但我朝早6點幾(返學)同下午2點幾(放學), 見到RHS校車, 車上係中學生喎

好肯定小學生就同幼稚園生一齊搭校車。

回覆:bobo101^*^ 的帖子

2點幾放學?小學4點半先放學喎

bbhellokitty 發表於 13-11-1 12:18
2點幾放學?小學4點半先放學喎

2點幾係中學生放學。
4點半小學生+幼稚園下午班及全日班啊!

其實玫瑰崗和九龍塘小學是否差不多境況呢? 兩者都是因為中學較差, 小學是很好的嗎?

您的孩子不是你的敵人,當孩子表現最壞的時候,也常是他最需要幫忙的時候了。
‹ 上一主題|下一主題