用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不計區域,你會揀林護定沙田曾肇添?
樓主: 唔該
go

不計區域,你會揀林護定沙田曾肇添? [複製鏈接]

唔該 發表於 13-10-2 20:16
其實我係唔知自行點填,我係沙田友,增記係我果區,我覺得林護會適合我仔,但唔知林護係咪好過曾記,如果曾記己 ...

你都話林護適合你阿仔, 咁仲晒乜為難呢?
兩間都BAND 1頭, 如果, 小朋友係得既, 唔會因為揀錯左曾記或林護而發揮唔到潛質.
補充一句,曾記理科都好勁.

唔該  "咁仲晒乜為難"咩意思?  發表於 13-10-2 20:40

唔該 發表於 13-10-2 20:27
Joint University Programmes Admissions System (JUPAS)

當然知道JUPAS 是Joint University Programmes Admissions System.

只想問「(曾記)97%既Jupas率,...唔係第一都第二。...荃官都係得72.87%,甚至皇仁既74.9%」中甚麼叫「Jupas率」?

www 發表於 13-10-2 23:35
當然知道JUPAS 是Joint University Programmes Admissions System.

只想問「(曾記)97%既Jupas率,...唔係 ...

我相信你係明白乜野叫jupas rate,因為jupas不單是指入大學的比率還包括其他高級文憑課程等。所以我唔會叫jupas做入大學率。我諗你應該清楚了。
至於曾記的97%jupas rate,之前已經解釋了係睇漏了“qualified for”,大家都已經指出錯處,我諗你應該明白了吧!至於jupas率或者你可否提供一個正確或貼切既「jupas rate」中文名稱比我。係未應該叫聯招比率?聯招率?聯招成功率?
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-10-2 23:49
我相信你係明白乜野叫jupas rate,因為jupas不單是指入大學的比率還包括其他高級文憑課程等。所以我唔會叫jupas做入大學率。我諗你應該清楚了。
至於曾記的97%jupas rate,之前已經解釋了係睇漏了“qualified for”,大家都已經指出錯處,我諗你應該明白了吧!
對不起,我問的時候沒有看之後的帖。
為免引起誤導,可否請你考慮用編輯功能更正post #6 的資料?

醒目開學勳章

唔該 發表於 13-10-2 11:13
入大學率林護高過曾記,對嗎?我都唔知點揀
選林護要有奧數底

引用:Quote:唔該+發表於+13-10-2+11:13+入大學率

原帖由 peggy 於 13-10-03 發表
選林護要有奧數底
知道,

回覆:不計區域,你會揀林護定沙田曾肇添?

得到很多提醒,但依然未有人回應我主題。thx!

回復 唔該 的帖子

曾記

唔該 發表於 13-10-2 20:16
其實我係唔知自行點填,我係沙田友,增記係我果區,我覺得林護會適合我仔,但唔知林護係咪好過曾記,如果曾記己 ...

其實如果睇khmama個中學排名,兩間都喺top band1A地區名津,排名喺全港4XX中學間只差幾個位。比較成績無乜意思。仔喺o力仔,是但入呢兩間既一間都入到大學。不如揀間近家d?(真喺好爽好方便)揀間仔自己鍾意既,風格理念自己認同既,有仔想join既課外活動既咪仲好?何必為幾個排名煩?

呀~~仲有高手提過,要consider埋兩校F4揀科(有乜科offer,每科offer人數 & combination)安排添。

orangebb  無錯!  發表於 13-10-3 10:16
Jackieson  totally agree!  發表於 13-10-3 09:27

引用:回復+唔該+的帖子 曾記

原帖由 almondlatte 於 13-10-03 發表
回復 唔該 的帖子

曾記
thx!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+13-10-3+08:38+編

原帖由 Yanamami 於 13-10-03 發表
thx!謝謝妳用心回覆。

今年林護入大學率差了很多,因朋友兒子就讀林護,校長在新生日透露今年入大學率只有5X %,林護舊年大學率已跌到6X% , 今年仲跌得緊要,看見它的網頁遲遲都未Update 有關大學率的資料也略知一二,所以需要考慮清楚才決定呀!

senkawa  別說笑, 如果林護入U率只有5X%, 咁即係安柱善德可風何傳耀都同佢相若...好難想像林護入U率會咁差......  發表於 13-10-3 13:45
唔該  我就是睇唔到條數.................  發表於 13-10-3 10:51
elbar  如果係真咪俾荃官超越   發表於 13-10-3 09:08

個人意見:
若居住的地方較近葵青區:林護。
若居住的地方較近沙田區:沙田呂明才。

唔該  THX!  發表於 13-10-3 10:50

點評唔該  "咁仲晒乜為難"咩意思?  發表於 昨天 20:40

我會揀適合既,唔會揀最好既。

唔該  thx !  發表於 13-10-3 10:43

Bamboo123 發表於 13-10-3 08:55
今年林護入大學率差了很多,因朋友兒子就讀林護,校長在新生日透露今年入大學率只有5X %,林護舊年大學率已 ...
謝謝妳回覆﹗妳的資料幫了我很大忙。比個妳先。

回復 Bamboo123 的帖子

知唔知林護走下坡成因?

回覆:almondlatte 的帖子

妳一定啦!

引用:今年林護入大學率差了很多,因朋友兒子就讀

原帖由 Bamboo123 於 13-10-03 發表
今年林護入大學率差了很多,因朋友兒子就讀林護,校長在新生日透露今年入大學率只有5X %,林護舊年大學率已 ...
嗰晚我都有去,校長成晚都無講過今年入大學率只得5x%!校長只講了今年考生成績比去年好,但入到大學的比去年少了6個學生,不在學校網頁公佈,並不代表成績差!另外想知去年入大學率只有6x%在那裡得看?!

引用:回復+Bamboo123+的帖子 知唔知林護走下坡

原帖由 唔該 於 13-10-03 發表
回復 Bamboo123 的帖子

知唔知林護走下坡成因?
嗰日我都有去,校長成晚都無講過今年入大學率只得5x%!校長只講了今年考生成績比去年好,但入到大學的比去年少了6個學生!

mctl1995 發表於 13-10-3 13:09
嗰晚我都有去,校長成晚都無講過今年入大學率只得5x%!校長只講了今年考生成績比去年好,但入到大學的比去 ...
林護上年(2011-2012)公佈了入U人數有126, 睇校務報告, 2010-2011中五有184人, 假設有4人留班, 最終有有180人應考, 入U率係7成...
不過得180人應考, 數字好似有D少...睇佢之後兩屆都超過190人一級, 唔知係咪第一屆DSE留左/踢左部份學生????又或者係好多人跳船去左外國升學????
‹ 上一主題|下一主題