用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學升中一問
樓主: ryoulam
go

小學升中一問 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問自行那Part有家姐讀緊,对細佬妹能否—

原帖由 maniris 於 13-07-15 發表
請問自行那Part有家姐讀緊,对細佬妹能否—起入讀是不是没有関係?

我有個疑問,程分試是对派位及banding ...
一間小學有幾多band123,吾係用呈分決定。樓上講得岩呈分只係排序。而band123%一早已由之前師兄師姐考落既pre S1決定左(全港/區比較後)

回覆:小學升中一問

想問清楚一點,我知有兄姊在學的小學,弟妹是必收的,但是否兄姊在學的中學,弟妹都不是必收,每個人要靠自己考和抽獎?咁報同一間中學有冇優勢?
Thx

醒目開學勳章 王國長老

lovelinda 發表於 13-7-19 09:41
想問清楚一點,我知有兄姊在學的小學,弟妹是必收的,但是否兄姊在學的中學,弟妹都不是必收,每個人要靠自 ...

肯定不是必收
有無優勢.....我會咁答: 第一輪自行係自由收生, 學校可以面試同揀學生, 有無優勢就視乎學校點睇了

引用:Quote:lovelinda+發表於+13-7-19+09:41+想

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-19 發表
肯定不是必收
有無優勢.....我會咁答: 第一輪自行係自由收生, 學校可以面試同揀學生, 有無優勢就視乎學校 ...
Thx, 板主

回復 Charlotte_mom 的帖子

咁,東上灣仔會否跌WATT呢?

醒目開學勳章 王國長老

其實跌唔跌, 當然要睇下小朋友勁唔勁, 如果不嬲都勁爆, 就算去到第2區都唔會拉到失手, 如果係邊緣人影響就大好多喇

回復 Charlotte_mom 的帖子

如果東區多BAND 1 學校, 咁去東區係唔係好大機會入到BAND 1?
‹ 上一主題|下一主題